Page 1
NCERT
SOLUTIONS
CLASS - 3rd
aglase .co
Page 2
Book - Math-Magic Ncert Solutions | Chapter- 4 Maths
Class : 3
Subject : Maths
Chapter : 4
Chapter Name : Long And Short
Q1 Measure your arm and your mother’s arm. What is the difference?
Answer. My mother’s arm is longer than that of mine.
Page : 46 , Block Name : Long And Short
Q1 In how many steps will Doiji cross the road?
Answer. Doiji may cross the road in five steps.
Page : 47 , Block Name : How Many?
Q2 How many cups can be placed in a line on this table?
Answer. Ten cups can be placed in a line on this table.
Page : 47 , Block Name : How Many?
Q3 How many pots can be placed to reach the tree branch?
Answer. Five pots can be placed to reach the tree branch.
Page : 47 , Block Name : How Many?
Q4 How many shirts can be hung on this wire?
Answer. Four shirts can be hung on this wire.
Page : 47 , Block Name : How Many?
Q1 (i) The leaf is ___________ centimetres long.
(ii) The wax colour is ___________ centimetres long.
(iii) Now, look at a scale that you find in a geometry box. How many centimeters
does it have? ___________
Answer. (i) The leaf is 4 centimetres long.
(ii) The wax colour is 7 centimetres long.
(iii) Now, look at a scale that you find in a geometry box. How many centimeters
does it have?
Page : 48 , Block Name : How Much Is A Centimetre (cm)?
Q2 What are the little lines on the scale used for?
Answer. The little lines on the scale are used to measure short objects.
Page 1 of 5 Aglasem Schools
Page 3
Book - Math-Magic Ncert Solutions | Chapter- 4 Maths
Page : 48 , Block Name : How Much Is A Centimetre (cm)?
Q3 Look for things that are
(i) About 10 cm long.
(ii) Between 10 to 20 cm long.
(iii) Less than 1 cm long.
Answer. The list of things having lengths:
(i) About 10 cm are:
Screw driver, Soap cake, Badge.
(ii) Between 10 to 20 cm are:
Electric iron, Spoon, Bottle.
(iii) Less than 1 cm are:
Peas, Beans, Nail.
Page : 49 , Block Name : How Much Is A Centimetre (cm)?
Q1 Which is longer? Thumb or little finger?
Answer. Thumb is longer than little finger.
Page : 50 , Block Name : How Big Is My Hand?
Q2 How will you know the number of centimetres if you measure with a rope, shoe-string, thread etc.?
Answer. This can be done by first measuring with a rope, shoe string, thread, etc. and then comparing
with the scale.
Page : 50 , Block Name : How Big Is My Hand?
Q1 Ant Gibli has to reach the grains. She is looking for the shortest road. Can you tell her which is
Page 2 of 5 Aglasem Schools
Page 4
Book - Math-Magic Ncert Solutions | Chapter- 4 Maths
shortest?
Answer. Road B is the shortest.
Page : 52 , Block Name : Gibli And The Grains
Q2 Can you draw a road shorter than these? What is the length of that road?
Answer. Yes, I can draw a road shorter than these. A straight road from ant to the grains will be shorter
than these roads. You can measure the length of this road.
Page : 52 , Block Name : Gibli And The Grains
Q1 Which of these will be in centimetres and which will be in metres?
(i) Width of computer screen.
(ii) Length of pagdi worn by Sikhs.
(iii) Height of a one year old child.
(iv) Length of a banana.
(v) Waist of an elephant.
(vi) Height of a sugarcane.
(vii) Depth of a well.
(viii) Height of your mother.
(ix) Distance From school to home
(x) Length of your father’s arm
Answer. (i) Centimetres
(ii) metres
(iii) centimetres
(iv) centimetres
(v) metres
(vi) metres
(vii) metres
(viii) metres
(ix) centimetres
(x) Centimeters
Page : 56 , Block Name : Centimetres Or Metres?
Q2 Marie and Baichung are going with their family to Agra. They get down at Agra Cantt. Railway
Station and take a rickshaw to Taj Mahal. After 3 hours, they start for Agra Fort, again in a rickshaw. In
the afternoon they take a bus to go to Fatehpur Sikri.
Page 3 of 5 Aglasem Schools
Page 5
Book - Math-Magic Ncert Solutions | Chapter- 4 Maths
Now look at the distances between these places (for kilometres we write km).
Agra Cantt. Railway Station to Taj Mahal – 5 km.
Taj Mahal to Agra Fort – 2 km.
Agra Fort to Fatehpur Sikri – 40 km.
Now find from the map.
(i) Which is farther from Agra Cantt. Railway Station-Taj Mahal or Fatehpur Sikri?
(ii) Which of these is nearer to the railway line?
(a) Babarpur forest or Taj Forest?
(b) Agra Fort or Taj forest?
(iii) Which is nearer to the river Yamuna?
Answer. (i) Fatehpur Sikri is farther from Agra Cantt.
(ii) (a) Babarpur forest.
(b) Agra Fort.
(iii) Taj Mahal.
Page : 56 , Block Name : Trip To Agra
Q1 Match the Correct Length
Draw lines to match each picture with how long it can be.
Page 4 of 5 Aglasem Schools
Page 6
Book - Math-Magic Ncert Solutions | Chapter- 4 Maths
Answer. (i) 10 centimetres
(ii) 1 metre
(iii) 1 centimetre
(iv) 5 metres
(v) 2 kilometres
Page : 58 , Block Name : Match The Correct Length
Q1 The animals in the picture had a competition. The animal who had the longest tail won a prize. Now
who do you think won the first prize and who won the second? Just guess the length of the longest tail.
Answer. Monkey won the first prize and cow won the second prize. Monkey’s tail is the longest and is
about 1 metre long.
Page : 59 , Block Name : The Long Tail Competition
Page 5 of 5 Aglasem Schools