Page 1
SSC CGL
Question
Paper
Staff Selection Commission
Combined Graduated Level
Examination
Prepared by: DOWNLOAD
PDF
Page 2
Click to Print logout Challenges
REGISTRATION NUMBER : CANDIDATE NAME :
EXAM DATE : 4September2016 EXAM EXAM START TIME : 10:00:00
NAME : SSC Examination 2016 TOTAL EXAM DURATION : 01:15 Hrs
MARKS : 200 TOTAL NO OF QUESTIONS : 100
Question 1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
䏚耀दये
गये
वकप म∠
सेसं
बि धत श䅐 द/अ䌫 र /सं
या को च䏜 ु
नए।
Play:Actor::Concert:?
नाटक : अ भने
ता :: सं
गीत गोᜀठ : ?
1) Symphony
、वरसं गीत
2) Musician
सं गीतकार
3) Piano
पयानो
4) Percussion
आघात वा य
Correct Answer: Musician
सं
गीतकार
Candidate Answer: Musician
सं
गीतकार
Question 2.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
䏚耀दये
गये
वकप म∠
सेसं
बि धत श䅐 द/अ䌫 र /सं
या को च䏜 ु
नए।
EGIK : FILO :: FHJL : ?
1) JGMP
2) JGPM
3) GJMP
4) GMJP
Correct Answer: GJMP
Candidate Answer: GJMP
Question 3.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
䏚耀दये
गये
वकप म∠
सेसं
बि धत श䅐 द/अ䌫 र /सं
या को च䏜 ु
नए।
583 : 295 :: 486 : ?
1) 291
2) 378
3) 487
4) 581
Correct Answer: 378
Candidate Answer: 378
Page 3
Question 4.Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.
䏚耀दये
गये
वकप म∠
सेवषम श䅐 द/ अ䌫 र/सं
या यु
凈म च䏜 ु
नए।
(A) Fire (B) Light (C) Gas (D) Water
(A) आग (B) रोशनी (C ) गै
स (D) पानी
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: D
Candidate Answer: C
Question 5.Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.
䏚耀दये
गये
वकप म∠
सेवषम श䅐 द/ अ䌫 र/सं
या यु
凈म च䏜 ु
नए।
(A) ECBY (B) RTUX (C ) GEDA (D) WUTQ
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Candidate Answer: B
Question 6.Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.
䏚耀दये
गये
वकप म∠
सेवषम श䅐 द/ अ䌫 र/सं
या यु
凈म च䏜 ु
नए।
(A) 5261 (B) 4354 (C ) 7283 (D) 1829
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: A
Candidate Answer: A
Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary.
䏜 न䣫न ल खत श䅐 द को श䅐 दकोश म∠ 䏚耀दए गए 冩म केअनु सार ल खए ?
1. Fraudulent 2. Fraught 3. Fraternity 4. Franchise 5. Frantic
1) 5,4,1,2,3
2) 4,5,3,1,2
3) 4,3,5,1,2
4) 3,4,5,2,1
Correct Answer: 4,5,3,1,2
Candidate Answer: 4,5,3,1,2
Question 8.Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
䏚耀दए गए वकप म∠
सेकौन सा अ䌫 र समह
ून म∠
द冩 गई अ䌫 र ख
ंला केखाल冩 、थान पर 冩मवार रखने
पर उस ख
ंला को पू
रा करता है
?
H__JH__IJHHI__HH__JH
Page 4
1) I H J I
2) H I H I
3) I H I J
4) H J H J
Correct Answer: I H J I
Candidate Answer: I H I J
Question 9.Which number will complete the series?
䏚耀दए गए वकप म∠ सेकौन सी सं
या इस ख
ंला को पू
रा करती है
?
63, 72, 81, 90, ____, 108
1) 80
2) 99
3) 100
4) 117
Correct Answer: 99
Candidate Answer: 117
Question 10.Rajiv is the brother of Arun. Sonia is the sister of Sunil. Arun is the son of Sonia. How is Rajiv related to Sunil?
राजीव अ䅐 ण का भाई है
। सो䏜 नया सन
ुील क बहन है
।अ䅐 ण सो䏜 नया का बे
टा है
। राजीव का सन
ुील सेया स䣫ब ध है
?
1) nephew
भतीजा
2) son
बे टा
3) brother
भाई
4) father
पता
Correct Answer: nephew
भतीजा
Candidate Answer: nephew
भतीजा
Question 11.A mother is five times older than her daughter. After 5 years, she would be 3 times older than her daughter. Find the mother's present age.
एक माँ
अपनी पु
䅐 ी से
आयु
म∠पाँ
च गन
ुा बड़ी है
। 5 वष㷃
बाद उसक आयु
अपनी पु
䅐 ी क आयु
क 3 गन
ुा हो जाये
गी। माँ
क वत㷃
मान आयु
बताइए ?
1) 20 years
20 वष㷃
2) 22 years
22 वष㷃
3) 25 years
25 वष㷃
4) 29 years
29 वष㷃
Correct Answer: 25 years
25 वष㷃
Candidate Answer: 25 years
25 वष㷃
Question 12.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
䏜 न䣫न ल खत वकप म∠
सेवह श䅐 द च䏜 ु
नए जो न म∠
䏚耀दए गए श䅐 द केअ䌫 र का योग करकेनह冩ं
बनाया जा सकता :
PRONOUNCEMENT
Page 5
1) MOUNT
2) CEMENT
3) PAVEMENT
4) NOUN
Correct Answer: PAVEMENT
Candidate Answer: PAVEMENT
Question 13.If SYSTEM is written as RXRSDL.
How can CORRECT be written in that code?
य䏚耀द SYSTEM को RXRSDL लखा जाता है
, तो CORRECT को उसी कोड म∠
कैसेलखा जा सकता है
?
1) BNQQDBS
2) BQQNDBS
3) BNQQBDS
4) BNQDQBS
Correct Answer: BNQQDBS
Candidate Answer: BNQQDBS
Question 14.If A means +, B means ×, C means ÷, D means −, then the value of given equation will be?
अगर A का अथ㷃
+ है
, B का अथ㷃
x है
, C का अथ㷃
÷ है
, D का अथ㷃
है
, तो 䏜 न䣫न ल खत समीकरण का मान बताइए ?
9A2B6D4C2
1) 16
2) 19
3) 27
4) 30
Correct Answer: 19
Candidate Answer: 19
Question 15.If, 4x3=14; 5x4=18; 6x5=22; Then find the value of 7x6=?
य䏚耀द 4x3 = 14; 5x4 = 18; 6x5 = 22 हो, तो 7x6 का मान ात क िजए ?
1) 20
2) 26
3) 30
4) 42
Correct Answer: 26
Candidate Answer: 26
Question 16.Select the missing number from the given responses:
䏚耀दए गए वकप म∠
सेल䍬턠ु
त सं
या ात क िजए ?
Page 6
1) 6
2) 9
3) 5
4) 4
Correct Answer: 5
Candidate Answer: 5
Question 17.Rita travelled 35 Km from a point towards South and then turned left and travelled 20 Km and finally turned left again and travelled 35 Km. In which
direction is she from the starting point?
र冩टा एक ब द ु
सेद冩䌫 ण क ओर 35 क.मी. चल冩 और फर बाय∠
घूमी और 20 क.मी. चल冩, दोबारा बाय∠
घूमी और 35 क.मी. चल冩। श䅐
ुआती ब द ु
सेवह अब कस 䏚耀दशा म∠
खड़ी है
?
1) East
पू
व㷃
2) West
पिचम
3) North
उǕतर
4) South
द冩䌫 ण
Correct Answer: East
पू
व㷃
Candidate Answer: East
पू
व㷃
Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.
Statement: To achieve economic development, people should work hard.
Conclusions: I: Economic development is directly related to people's hardwork.
II: Working hard by all the people is impossible
䏜 न䣫न ल खत न म∠
एक या दो व त य 䏚耀दये
गये
ह, िजसकेआगे
दो 䏜 नᜀकष㷃
/मा यताएं
, I और II 䏜 नकाले
गये
ह। आपको वचार करना है
क व त य सǕय है
चाहे
वह सामा यतः शत㷃
त䍖 य से
भ न तीत होता हो। आपको 䏜 नण㷃
य करना है
क 䏚耀दए गए व त य म∠
सेकोनसा 䏜 निचत 㾀 प से
सह冩 䏜 नᜀकष㷃
/मा यता 䏜 नकाला जा सकता है
?
कथन : आ थ㷃
क वकास ा䍬턠त करने
केलए लोग को क䏚耀ठन प र म करना चा䏚耀हए।
䏜 नᜀकष㷃
: I) आ थ㷃
क वकास लोग केक䏚耀ठन प र म से
सीधे
स䣫बि धत है
।
II) सभी लोग वारा क䏚耀ठन प र म करना असं
भव है
।
1) Only I follows
केवल 䏜 नᜀकष㷃 II सह冩 है
।
2) Only II follows
केवल 䏜 नᜀकष㷃 II सह冩 है
।
3) Both I and II follow
दोन 䏜 नᜀकष㷃 I और II सह冩 है ।
4) Neither I nor II follows
ना तो 䏜 नᜀकष㷃 I सह冩 हैना ह冩 䏜 नᜀकष㷃
II
Correct Answer: Only I follows
के
वल 䏜 नᜀकष㷃
II सह冩 है
।
Candidate Answer: Only II follows
के
वल 䏜 नᜀकष㷃
II सह冩 है
।
Page 7
Question 19.Find the number of triangles in the figure.
䏚耀दए गए च䅐 म∠
कतने䅐 भज
ुह ?
1) 12
2) 18
3) 22
4) 26
Correct Answer: 18
Candidate Answer: 18
Question 20.Which of the answer figures best represents the relation between:
Shirt, Garments, Clothes
कौन सी उǕतर आकृ
䏜 त 䏜 न䣫न ल खत न म∠
䏚耀दए गए श䅐 द केबीच सह冩 स䣫ब ध को दशा㷃
ती है
?
कमीज , व、䅐 , कपड़े
Page 8
1)
2)
3)
4)
Correct Answer:
Candidate Answer:
Page 9
Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?
कौन सी उǕतर आ冩䏜 त न आकृ
䏜 त के䏜 त䅐 प को पू
रा करती है
?
1)
2)
3)
4)
Correct Answer:
Page 10
Candidate Answer:
Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.
द冩 गई उǕतर आ冩䏜 तय म∠
सेउसे
च䏜 ु
नए िजसम∠
न आकृ
䏜 त 䏜 न䏚耀हत है
?
1)
2)
3)
4)
Page 11
Correct Answer:
Candidate Answer:
Question 23.A piece of paper is folded and punched as shown below in question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
न आकृ
䏜 त म∠
䏚耀दखाए अनु
सार कागज़ को मोड़कर छे
द करने
तथा खोलने
केबाद वह कस उǕतर आकृ
䏜 त जै
सा 䏚耀दखाई दे
गा ?
Page 12
1)
2)
3)
4)
Correct Answer:
Candidate Answer:
Page 13
Question 24.The mirror image of a word is seen as given below. What is the actual word?
नीचे
एक श䅐 द का दप㷃
ण 䏜 त ब䣫ब 䏚耀दखाया गया है
। वा、तवक श䅐 द या है
?
1)
2)
3)
4)
Correct Answer:
Page 14
Candidate Answer:
Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives
are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are
numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its coloumn,e.g., B can be represented by 00,13, etc, and A can
be represented by 55,69, etc. You have to identify the set for the word 'LION'.
䏜 न䣫न ल खत न म∠
वकप म∠
䏚耀दए गए सं
यासमह
ू, अ䌫 र केदो वग वारा दशा㷃
ए गए ह, जै
से
क नीचे
䏚耀दए गए दो आ यू
ह म∠
ह। आ यू
ह I के、त䣫भ और पं
ि त क सं
या 0 से
4 तक द冩
गई है
, और आ यू
ह II के5 से
9 तक, इन आ यू
ह से
एक अ䌫 र को पहले
उसक पं
ि त और बाद म∠
、त䣫भ सं
या वारा दशा㷃
या जा सकता है
। उदाहरण केलए, B को 00, 13, आ䏚耀द वारा दशा㷃
या
जा सकता है
तथा A को 55, 69, आ䏚耀द वारा दशा㷃
या जा सकता है
। इसी तरह से
आपको 䏚耀दए श䅐 द 'LION' केलए समह
ूको पहचानना है
।
1) 03, 55, 76, 33
2) 11, 65, 77, 22
3) 23, 79, 85, 43
4) 11, 88, 99, 22
Correct Answer: 11, 88, 99, 22
Candidate Answer: 23, 79, 85, 43
Question 26.Besides CO2, the other green house gas is
CO2 केअलावा अ य 怘ीन हाउस गै
स कौनसी है
?
1) CH4
CH4
2) N2
N2
3) Ar
Ar
4) O2
O2
Correct Answer: CH4
CH4
Candidate Answer: CH4
CH4
Question 27.National Income of India is compiled by
भारत क राᜀ 冩य आय का सं
कलन कौन करता है
?
Page 15
1) Finance Commission
वǕत आयोग
2) Indian Statistical Institute
भारतीय सां ियक य सं 、थान
3) National Development Council
राᜀ 冩य वकास प रषद
4) Central Statistical Organization
के䣫冩य सां ियक य सं गठन
Correct Answer: Central Statistical Organization
के䣫冩य सां
ियक य सं
गठन
Candidate Answer: Finance Commission
वǕत आयोग
Question 28.The power of the Supreme Court of India to decide disputes between the Centre and the States falls under its
भारत केउ䅐 चतम यायालय क के䣫 और रा冩य केबीच ववाद के䏜 नण㷃
यन क शि त कसकेअधीन आती है
?
1) Advisory jurisdiction
सलाहकार 䌫 े 䅐 ा धका रता
2) Original jurisdiction
मल
ू䌫 े 䅐 ा धका रता
3) Appellate jurisdiction
अपील冩 䌫 े 䅐 ा धका रता
4) Jurisprudence
यायशा、䅐
Correct Answer: Original jurisdiction
मल
ू䌫 े
䅐 ा धका रता
Candidate Answer: Advisory jurisdiction
सलाहकार 䌫 े
䅐 ा धका रता
Question 29.The word 'Satyameva Jayate' have been derived from which Upanishad?
'सǕयमे
व जयते
' श䅐 द कस उप䏜 नषद सेलया गया है
?
1) Akshi Upanishad
अ冩䌫 उप䏜 नषद
2) Mundaka Upanishad
म餀ुडक उप䏜 नषद
3) Garuda Upanishad
ग㾀 ड़ उप䏜 नषद
4) Mahavakya Upanishad
महावा य उप䏜 नषद
Correct Answer: Mundaka Upanishad
म餀ुडक उप䏜 नषद
Candidate Answer: Mundaka Upanishad
म餀ुडक उप䏜 नषद
Question 30.When Granite rocks get metamorphosed, they form
जब 怘े
फाइट च ान∠
㾀 पा त रत होती है
तो उनसेया बनता है
?
1) Quartzite
वाट㷃
जाइट
2) Gneiss
नाइस
3) Marble
सं
गमरमर
4) Slate
、लेट
Correct Answer: Gneiss
नाइस
Candidate Answer: Quartzite
वाट㷃
जाइट
Page 16
Question 31.Which of the following is a commercial source of energy?
䏜 न䣫न ल खत म∠
सेया ऊजा㷃
का वा णि冩यक 、䅐 ोत है
?
1) Agricultural waste
कृष अप शᜀट
2) Dried dung
सखूा गोबर
3) Sun
सयू㷃
4) Natural gas
ाकृ 䏜 तक गै
स
Correct Answer: Natural gas
ाकृ
䏜 तक गै
स
Candidate Answer: Natural gas
ाकृ
䏜 तक गै
स
Question 32.Backward bending supply curve belongs to which market?
पच बं
कन स䍬턠लाई व冩 का सं
बं
ध कस बाजार से
है?
1) Capital
पँ
जी
ू
2) Labour
म
3) Money
धन
4) Inventories
माल सचूी
Correct Answer: Labour
म
Candidate Answer: Inventories
माल सच
ूी
Question 33.In IT, associative memory is called as
सच
ूना ो यो गक म∠
एसो सऐ䏚耀टव मे
मोर冩 को या कहते
ह?
1) Virtual memory
वचअल
㷃 मे
ु मोर冩
2) Cache memory
कै
श मे मोर冩
3) Content addressable memory
कं
ट∠टए स ेबेल मे
मोर冩
4) Main memory
मे
न मे मोर冩
Correct Answer: Content addressable memory
कं
ट∠
टए सेबेल मे
मोर冩
Candidate Answer: Cache memory
कै
श मे
मोर冩
Question 34.Addition of suitable impurities into semiconductor, is called
अध㷃
चालक म∠
उपयुत वशुताओं
को मलाने
को या कहते
ह?
1) Doping
、ने䍭 त
2) Mixing
म ण
3) Forming
㾀 पण
4) Diluting
तनु करण
Correct Answer: Doping
、ने
䍭 त
Page 17
Candidate Answer: Doping
、ने
䍭 त
Question 35.Kyoto Protocol is associated with
योटो ोटोकोल का सं
बं
ध कससे
है?
1) Species conservation
न、ल सं र䌫 ण
2) Climate change
जलवायु प रवत㷃
न
3) Wetland Conservation
आ䣫㷃 भू म संर䌫 ण
4) Medicinal plants
औषधीय पौधे
Correct Answer: Climate change
जलवायुप रवत㷃
न
Candidate Answer: Medicinal plants
औषधीय पौधे
Question 36.Ebraham Alkazi is an eminent personality in which one of the following area?
इ ाहम अ䍉 काज़ी 䏜 न䣫न ल खत म∠
सेकस 䌫 े
䅐 म∠
स शिसयत है
?
1) Heart surgery
冩दय शय चकǕसा
2) Civil aviation
सवल वमानन
3) Theatre
ना䣫य मं च
4) Painting
च䅐 कला
Correct Answer: Theatre
ना䣫य मं
च
Candidate Answer: Painting
च䅐 कला
Question 37.Skoda, which launched sedan 'Rapid', is an automobile manufacturer based in
、कोडा, िजसने
बज़ार म∠
अपनी से
डान ' रै
पड' उतार冩 मल
ूतः कस दे
श केऑटोमोबाइल 䏜 नमा㷃
ता है
?
1) Japan
जापान
2) France
ां
स
3) South Korea
द冩䌫 ण को रया
4) Czech Republic
चेक गणरा冩य
Correct Answer: Czech Republic
चे
क गणरा冩य
Candidate Answer: Czech Republic
चे
क गणरा冩य
Question 38.Sattriya is a classical dance form of __________
स 䅐 य कस रा冩य का शा、䅐 ीय नǕृ
य है
?
Page 18
1) Manipur
म णपुर
2) Uttar Pradesh
उǕतर देश
3) Assam
असम
4) Andhra Pradesh
आंदे श
Correct Answer: Assam
असम
Candidate Answer: Manipur
म णपु
र
Question 39.P. V. Sindhu defeated Wang Yihan to enter the semi final of womens' singles of badminton at the Rio Olympics. Wang Yihan belongs to ____________
पी. वी. सं
धु
नेरओ ओलं
ि䣫प स म∠
वां
ग यीहान को हरा कर म䏚耀हलाओं
क बै
ड मं
टन क एकल 䏜 तयो गता केसे
मी फाइनल म∠
वे
श कया। वां
ग यीहान कहाँ
क है
?
1) Indonesia
इं
डोनेशया
2) Taiwan
ताईवान
3) China
चीन
4) Japan
जापान
Correct Answer: China
चीन
Candidate Answer: China
चीन
Question 40.If a budget is defeated in the legislature of a state then
य䏚耀द कसी रा冩य केवधान मं
ड़ल म∠
बजट गर जाता है
, तो
1) The Finance Minister alone has to resign
के
वल वǕत म 䅐 ी को Ǖयाग प䅐 दे ना पड़ता है
2) The Finance Minister concerned has to be suspended
स䣫बि धत वǕत म 䅐 ी को 䏜 नलं बत कर 䏚耀दया जाता है
3) The council of Ministers along with the Chief Minister has to resign
म
ुय मं 䅐 ी स䏚耀हत, मं
䅐 ी प रषद को Ǖयाग प䅐 दे
ना पड़ता है
4) Reelection have to be ordered
दब
ुारा चन
ुाव केआदे श 䏚耀दए जातेहै
Correct Answer: The council of Ministers along with the Chief Minister has to resign
म
ुय मं
䅐 ी स䏚耀हत, मं
䅐 ी प रषद को Ǖयाग प䅐 दे
ना पड़ता है
Candidate Answer: The Finance Minister concerned has to be suspended
स䣫बि धत वǕत म 䅐 ी को 䏜 नलं
बत कर 䏚耀दया जाता है
Question 41.Which one of the following papers was edited by Gandhiji in South Africa?
䏜 न䣫न ल खत म∠
सेकस अखबार का गाँ
धीजी ने
द冩䌫 ण अ का म∠
सं
पादन कया ?
1) Indian Opinion
इं
䑈耀डयन ओप䏜 नयन
2) Harijan
ह रजन
3) Young India
यंग इं
䑈耀डया
4) Indian Mirror
इं
䑈耀डयन मरर
Correct Answer: Indian Opinion
इं
䑈耀डयन ओप䏜 नयन
Candidate Answer: Harijan
ह रजन
Page 19
Question 42.In which of the following cities India's first water metro project was recently launched?
䏜 न䣫न ल खत म∠
सेकस शहर म∠
भारत क पहल冩 जल मेो प रयोजना हाल ह冩 म∠
श㾀
ुक गई है
?
1) Kolkata
कोलकाता
2) Kochi
कोि䅐 च
3) Vishakhapatnam
वशाखापटनम
4) Mumbai
म䣫 ुबई
Correct Answer: Kochi
कोि䅐 च
Candidate Answer: Mumbai
म䣫
ुबई
Question 43.Meibomian glands are located in
मीबो मयन 怘ि थ कसम∠
ि、थत होती है
?
1) Eye
ऑख ं
2) Ear
कान
3) Nose
नाक
4) Skin
Ǖवचा
Correct Answer: Eye
ऑखं
Candidate Answer: Ear
कान
Question 44.In which city is India's first Post Office ATM opened?
कस शहर म∠
भारत का पहला डाकघर ए.ट冩.एम. खोला गया है
?
1) Chennai
चेनई
2) New Delhi
नई 䏚耀दल冩
3) Hyderabad
है
दराबाद
4) Mumbai
म䣫
ुबई
Correct Answer: Chennai
चेनई
Candidate Answer: Chennai
चेनई
Question 45.Arsenic problem in India is primarily due to
भारत म∠
आस䏜 नक सम、या म
ुय 㾀 प से
कस कारण से
है?
1) Overexploitation of coal in Bihar and Bengal
बहार और बंगाल म∠ कोयलेका अǕय धक दोहन
2) Overexploitation of arsenopyrite in the hinterland
䏚耀हं
टरलै餀ड़ म∠आसनोपायराइट का अǕय धक दोहन
3) Overexploitation of ground water in the affected areas
भावत 䌫 े
䅐 म∠भूजल का अǕय धक दोहन
4) Overexploitation of surface water in the affected areas
भावत 䌫 े
䅐 म∠भपूᜀृ
ट冩य जल का अǕय धक दोहन
Correct Answer: Overexploitation of ground water in the affected areas
भावत 䌫 े
䅐 म∠
भू
जल का अǕय धक दोहन
Page 20
Candidate Answer: Overexploitation of surface water in the affected areas
भावत 䌫 े
䅐 म∠
भपूᜀृ
ट冩य जल का अǕय धक दोहन
Question 46.Men's Singles Wimbledon Championship 2016, is bagged by
पु
㾀 ष एकल व䣫बलडन चै
ि䣫पयन शप 2016 कसने
जीती ?
1) Andy Murray
एंडी मरे
2) Milos Ravnic
मलोस राव䏜 नक
3) Roger Federer
रोजर े डरर
4) Novak Dijokovic
नोवाक जोकोवक
Correct Answer: Andy Murray
एं
डी मरे
Candidate Answer: Novak Dijokovic
नोवाक जोकोवक
Question 47.Which of the following vitamins are water soluble?
䏜 न䣫न ल खत म∠
सेकौनसा वटामीन पानी म∠
घु
लनशील है
?
1) Vit. A & Vit. B
वटा मन A और वटा मन B
2) Vit. B & Vit. C
वटा मन B और वटा मन C
3) Vit. C & Vit. D
वटा मन C और वटा मन D
4) Vit. A & Vit. K
वटा मन A और वटा मन K
Correct Answer: Vit. B & Vit. C
वटा मन B और वटा मन C
Candidate Answer: Vit. A & Vit. B
वटा मन A और वटा मन B
Question 48.In terms of economics, if it is possible to make someone betteroff without making someone worseoff, then the situation is
अथ㷃
शा、䅐 क ᜉिᜀट से
, य䏚耀द बना कसी को बदतर बनाए कसी और क बे
हत र सं
भव है
, तो वह ि、थ䏜 त कै
सी होती है
?
1) Inefficient
अद䌫
2) Efficient
द䌫
3) Optimal
इᜀटतम
4) Paretosuperior
परे
टो े ᜀठ
Correct Answer: Paretosuperior
परे
टो े
ᜀठ
Candidate Answer: Paretosuperior
परे
टो े
ᜀठ
Question 49.Green House Effect' means
'怘ीन हाउस भाव' का या अ भाय है
?
Page 21
1) Pollution in houses in tropical region
उᜀण क䏚耀टबं धीय 䌫 े
䅐 म∠
घर का दष ूण
2) Prevention of ultraviolet radiation by the ozone layer
ओज़ोन परत वारा पराबगनी करण को रोकना
3) Trapping of solar energy due to atmospheric gases
वायुमड
ंल冩य गै स केकारण सौर ऊजा㷃 को रोकना
4) Damage to green painted buildings
हरेरं
ग क इमारत को नु कसान
Correct Answer: Trapping of solar energy due to atmospheric gases
वायु
मड
ंल冩य गै
स केकारण सौर ऊजा㷃 को रोकना
Candidate Answer: Prevention of ultraviolet radiation by the ozone layer
ओज़ोन परत वारा पराबगनी करण को रोकना
Question 50.General Dyer, who was responsible for Jallianwalan Bagh massacre, was shot dead by?
जनरल डॉयर, जो ज लयां
वाला बाग नरसं
हार का दोषी था, कसके वारा मारा गया था ?
1) Hasrat Mohini
हसरत मो䏚耀हनी
2) Vir Savarkar
वीर सावरकर
3) Udham Singh
ऊधम सं ह
4) Jatin Das
ज䏜 तन दास
Correct Answer: Udham Singh
ऊधम संह
Candidate Answer: Vir Savarkar
वीर सावरकर
Question 51.X can do a piece of work in 'p' days and Y can do the same work in 'q' days . Then the number of days in which X and Y can together do that work is
X कसी काम को 'p' 䏚耀दन म∠
कर सकता है
और Y उसी काम को 'q' 䏚耀दन म∠
कर सकता है
, तो X और Y मलकर उस काम को कतने
䏚耀दन म∠
पू
रा कर∠
ग∠?
1)
2)
3)
4) pq
Correct Answer:
Candidate Answer:
Question 52.A shopkeeper marks his goods 40% above the cost price and allows a discount of 25% on it. His gain % is
कोई दक
ुानदार अपने
सामान पर 冩य म
ूय से
40% अ धक म
ूय अं
कत करता है
और उस पर 25% का छू
ट दे
ता है
। उसका लाभ 䏜 तशत बताइए ?
1) 5%
2) 10%
3) 15%
4) 20%
Correct Answer: 5%
Candidate Answer: 5%
Page 22
Question 53.The ratio of the ages of two boys is 3:4. After 3 years, the ratio will be 4:5.The ratio of their ages after 21 years will be
दो लड़क क आयु
का अनु
पात 3:4 है
। 3 वष㷃
बाद यह अनु
पात 4:5 हो जाता है
। 21 वष㷃
केबाद उनक आयु
म∠या अनु
पात होगा ?
1) 14:17
2) 17:19
3) 11:12
4) 10:11
Correct Answer: 10:11
Candidate Answer: 10:11
Question 54.The cost price of 25 books is equal to the selling price of 20 books. The profit percent is
25 पु
、तक का 冩य म
ूय 20 पु
、तक केब冩 म
ूय केबराबर है
। लाभ 䏜 तशत बताइए ?
1) 20%
2) 22%
3) 24%
4) 25%
Correct Answer: 25%
Candidate Answer: 25%
Question 55.One number is 25% of another number. The larger number is 12 more than the smaller. The large number is
एक सं
या अ य सं
या क 25% है
। बड़ी सं
या छोट冩 सं
या से
12 अ धक है
। बड़ी सं
या या है
?
1) 48
2) 16
3) 4
4) 12
Correct Answer: 16
Candidate Answer: [ NOT ANSWERED ]
Question 56.A train 500 m long, running at a uniform speed, passes a station in 35 sec. If the length of the platform is 221 m, the speed of the train in km/hr is
500 मी. ल䣫बी एक रे
लगाड़ी, जो एक समान चाल पर चल रह冩 है
, कसी 、टे
शन को 35 से
क餀ड म∠
पार कर ले
ती है
। य䏚耀द 䍬턠ले
टफाम㷃
क लं
बाई 221 मी. हो तो रे
लगाड़ी क चाल क.मी./घं
टा म∠या होगी
?
1) 721/35
2) 74.16
3) 24.76
4) 78.54
Correct Answer: 74.16
Candidate Answer: 74.16
Question 57.If the simple interest on Rs. 400 for 10 years is Rs. 280, then rate of interest per annum is
य䏚耀द Rs. 400 पर 10 वष㷃
केलए साधारण 䅐 याज Rs. 280 हो तो वाष㷃
क 䅐 याज दर ात कर∠
?
1) 7%
2) 7 ½ %
3) 7 ¼ %
4) 8 ½ %
Correct Answer: 7%
Candidate Answer: 7%
Page 23
Question 58.
1) 1
2) 1
3) 0
4)
Correct Answer: 1
Candidate Answer: 1
Question 59.
1)
2)
3) 5
4) 6
Correct Answer:
Candidate Answer:
Question 60.G and AD are respectively the centroid and median of the triangle ΔABC.The ratio AG:AD is
ΔABC म∠
G और AD 冩मश: के䣫क और म䍤 य रे
खाएं
है
। AG:AD का अनु
पात या है
?
1) 3:2
2) 2:3
3) 2:1
4) 1:2
Correct Answer: 2:3
Candidate Answer: 3:2
Question 61.A point P lying inside a triangle is equidistant from the vertices of the triangle. Then the triangle has P as its
कसी 䅐 कोण केअ दर क ओर एक ब द ु
P उस 䅐 कोण केशीष से
समदरू
、थ है
। तो 䅐 कोण म∠
P उसका या होगा ?
Page 24
1) Centroid
के䣫क
2) Incentre
अंत:के䣫
3) Orthocentre
ल䣫बक∠ 䣫
4) Circumcentre
प रके䣫
Correct Answer: Circumcentre
प रके䣫
Candidate Answer: [ NOT ANSWERED ]
Question 62.If sinθ + cosθ = 1, then the sinθ cosθ is equal to
य䏚耀द sin θ + cos θ = 1 है
, तो sinθ cosθ कसकेबराबर हे
ागा ?
1) 0
2) 1
3) ½
4) ½
Correct Answer: 0
Candidate Answer: 0
Question 63.If 7 times the seventh term of an Arithmetic Progression (AP) is equal to 11 times its eleventh term, then the 18th term of the AP will be
य䏚耀द कसी ग णतीय अनु
冩म (ए.पी.) का सातव∠
पद का 7 गण
ुा, उसके凈यारहव∠
पद के11 गण
ुेकेबराबर हो तो उस ग णतीय अनु
冩म (ए.पी.) का 18वां
पद या होगा ?
1) 1
2) 0
3) 2
4) 1
Correct Answer: 0
Candidate Answer: [ NOT ANSWERED ]
Question 64.The average age of eight teachers in a school is 40 years. A teacher among them died at the age of 55 years whereas another teacher whose age was
39 years joins them. The average age of the teachers in the school now is (in years)
कसी व यालय म∠
8 अ䍤 यापक क औसत आयु
40 वष㷃
है
। उनम∠
से55 वष㷃
केएक अ䍤 यापक क मǕृ
युहो जाती है
और 39 वष㷃
का एक अ य अ䍤 यापक 䏜 नयुत कर लया जाता है
। वघालय म∠
अ䍤 यापक क वत㷃
मान औसत आयु
(वष म∠
) ात क िजये
?
1) 35
2) 36
3) 38
4) 39
Correct Answer: 38
Candidate Answer: 38
Question 65.
Page 25
1) 0
2) 1
3) 2
4) 3
Correct Answer: 2
Candidate Answer: 3
Question 66.
1)
2)
3)
4)
Correct Answer:
Candidate Answer:
Question 67.Two equal circles of radius 3 cm each and distance between their centres is 10 cm. The length of one of their transverse common tangent is
दो समान वǕृ
त िजनक 䅐 冩या 3 से
.मी है
और उनकेके䣫 केबीच 10 से
.मी क दरू
冩 है
। उनम∠
सेएक अनु
、थ समान 、पश㷃
रे
खा क ल䣫बाई या होगी ?
1) 7 cm
7 से
.मी.
2) 9 cm
9 से
.मी.
3) 10 cm
10 से.मी.
4) 8 cm
8 से
.मी.
Correct Answer: 8 cm
8 से
.मी.
Candidate Answer: [ NOT ANSWERED ]
Question 68.
Page 26
1) 90o
2) 45 o
3) 60 o
4) 75 o
Correct Answer: 90o
Candidate Answer: 45 o
Question 69.
1)
2)
3)
4)
Correct Answer:
Candidate Answer: [ NOT ANSWERED ]
Question 70.A sphere has the same curved surface area as a cone of vertical height 40 cm and radius 30 cm. The radius of the sphere is
कसी गोलक का उतना ह冩 व冩ᜀठ 䌫 े
䅐 फल है
िजतना क एक 40 से
.मी. ऊँ
चेऔर 30 से
.मी. 䅐 冩या वाले
शं
कुका। गोलक क 䅐 冩या बताइये
?
1) 5√5 cm
5√5 से
.मी.
2) 5√3 cm
5√3 से
.मी.
3) 5√15 cm
5√15 से.मी.
4) 5√10 cm
5√10 से.मी.
Correct Answer: 5√15 cm
5√15 से
.मी.
Candidate Answer: 5√5 cm
5√5 से
.मी.
Question 71.The angle of elevation of the top of a tower from a point A on the ground is 30˚. On moving a distance of 20 metres towards the foot of the tower to a
point B, the angle of elevation increases to 60˚. The height of the tower in metres is
भू
म पर कसी ब द ु
A से
कसी मीनार केशीष㷃
का उ नयन कोण 30˚ है
। मीनार केआधार क ओर 20 मी. जाते
समय कसी ब द ु
B पर उ नयन कोण बढ़कर 60˚ हो जाता है
। मीनार क ऊँ
चाई
(मी. म∠
) बताइये
?
Page 27
1) √3
2) 5√3
3) 10√3
4) 20√3
Correct Answer: 10√3
Candidate Answer: 10√3
Question 72.Given here is a pie chart of the cost of gold in 2010, 2011, 2012 and 2013. Study the chart and answer the following questions
यहाँ
䏚耀दए गए पाईचाट㷃
म∠वष㷃
2010, 2011, 2012 और 2013 म∠
सोने
क क मत दशा㷃
यी गयी है
। चाट㷃
का अ䍤 ययन कर∠
और 䏜 न䣫न ल खत न केउǕतर द冩िजये
।
If the price of gold in 2013 is Rs. 31,500 per 10 gram, then the price of gold in 2011 per 10 gram is
य䏚耀द वष㷃
2013 म∠
सोने
क क मत Rs. 31,500 䏜 त 10 怘ाम हो तो वष㷃
2011 म∠
䏜 त 10 怘ाम सोने
क क मत बताइये
?
1) Rs.17000
2) Rs.17500
3) Rs.18000
4) Rs.18500
Correct Answer: Rs.17500
Candidate Answer: Rs.17500
Page 28
Question 73.Given here is a pie chart of the cost of gold in 2010, 2011, 2012 and 2013. Study the chart and answer the following questions
यहाँ
䏚耀दए गए पाईचाट㷃
म∠वष㷃
2010, 2011, 2012 और 2013 म∠
सोने
क क मत दशा㷃
यी गयी है
। चाट㷃
का अ䍤 ययन कर∠
और 䏜 न䣫न ल खत न केउǕतर द冩िजये
।
The ratio of the price of gold in the two years 2010 and 2013 is
वष㷃
2010 और 2013 म∠
सोने
क क मत का अनु
पात बताइये
?
1) 1:2
2) 1:3
3) 1:4
4) 1:5
Correct Answer: 1:3
Candidate Answer: 1:3
Question 74.Given here is a pie chart of the cost of gold in 2010, 2011, 2012 and 2013. Study the chart and answer the following questions
यहाँ
䏚耀दए गए पाईचाट㷃
म∠वष㷃
2010, 2011, 2012 और 2013 म∠
सोने
क क मत दशा㷃
यी गयी है
। चाट㷃
का अ䍤 ययन कर∠
और 䏜 न䣫न ल खत न केउǕतर द冩िजये
।
The percentage of increase in the price of gold from the year 2011 to 2013 is
वष㷃
2011 से
वष㷃
2013 म∠
सोने
क क मत म∠
कतने
䏜 तशत वृ हु
ई?
1) 50%
2) 60%
3) 70%
4) 80%
Correct Answer: 80%
Candidate Answer: 60%
Page 29
Question 75.Given here is a pie chart of the cost of gold in 2010, 2011, 2012 and 2013. Study the chart and answer the following questions
यहाँ
䏚耀दए गए पाईचाट㷃
म∠वष㷃
2010, 2011, 2012 और 2013 म∠
सोने
क क मत दशा㷃
यी गयी है
। चाट㷃
का अ䍤 ययन कर∠
और 䏜 न䣫न ल खत न केउǕतर द冩िजये
।
The ratio of percentage of increase in price of gold from 2011 to 2012 and 2012 to 2013 is
वष㷃
2011 से
वष㷃
2012 और वष㷃
2012 से
वष㷃
2013 म∠
सोने
क क मत म∠
हु
ई 䏜 तशत वृ का अनु
पात या होगा ?
1) 6:5
2) 7:5
3) 8:5
4) 9:5
Correct Answer: 7:5
Candidate Answer: [ NOT ANSWERED ]
Question 76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button
corresponding to it.
EXAGGERATE
1) MAGNIFY
2) IMAGINE
3) REINFORCE
4) REITERATE
Correct Answer: MAGNIFY
Candidate Answer: MAGNIFY
Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding
to it.
GREGARIOUS
1) UNSOCIABLE
2) UNSYMPATHETIC
3) UNGRATEFUL
4) UNATTRACTIVE
Correct Answer: UNSOCIABLE
Candidate Answer: UNGRATEFUL
Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.
1) Serendipty
2) Serendipity
3) Serndipity
4) Sernidipity
Correct Answer: Serendipity
Candidate Answer: Serendipty
Page 30
Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button
corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
Considering the (A) / gravity of the problems (B) / an early reply has expected (C) / No Error (D)
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Candidate Answer: B
Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button
corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
The Statesman has the (A) / larger circulation (B) / of all English dailies (C) / No Error (D)
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Candidate Answer: B
Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button
corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
I am very anxious (A) / to know how are you (B) / and mother are doing (C) / No Error (D)
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
Candidate Answer: C
Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question,
choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
Everything _____ carefully checked.
1) has been
2) have been
3) are being
4) is been
Correct Answer: has been
Candidate Answer: has been
Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question,
choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
I've _____ finished painting the house.
1) about
2) nearing
3) towards
4) almost
Correct Answer: almost
Candidate Answer: almost
Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question,
choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
She _____ made him angry.
1) have absolutely
2) has certainly
3) have certainly
4) has absolutely
Correct Answer: has certainly
Candidate Answer: has certainly
Page 31
Question 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase
and click the button corresponding to it.
Burn your boats
1) Have a burning desire to win
2) Become extremely tired after working very hard
3) Do something that makes it impossible to return to the previous situation
4) Want to spend money as soon as you get it
Correct Answer: Do something that makes it impossible to return to the previous situation
Candidate Answer: Do something that makes it impossible to return to the previous situation
Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase
and click the button corresponding to it.
Dressingdown
1) Apply bandage
2) Wear an expensive gown
3) Give a scolding
4) Pretend
Correct Answer: Give a scolding
Candidate Answer: Pretend
Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase
and click the button corresponding to it.
Null and void
1) Invalid
2) Observant
3) Uncontrolled
4) Homeless
Correct Answer: Invalid
Candidate Answer: Invalid
Question 88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Write or carve words on stone or paper
1) Sketch
2) Imprint
3) Affix
4) Inscribe
Correct Answer: Inscribe
Candidate Answer: Sketch
Question 89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Unable to pay one's debt
1) Insolvent
2) Impute
3) Indebt
4) Obligate
Correct Answer: Insolvent
Candidate Answer: Insolvent
Question 90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Trouble and annoy continually
1) Complaint
2) Harass
3) Punish
4) Oppress
Correct Answer: Harass
Candidate Answer: Oppress
Page 32
Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct
alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
The Chairman's harsh words like insult to injury to the embarrassed speaker.
1) added
2) evoked
3) invoked
4) No improvement
Correct Answer: added
Candidate Answer: evoked
Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct
alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
He is in of sorts today.
1) out
2) on
3) outside
4) No improvement
Correct Answer: out
Candidate Answer: out
Question 93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct
alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
She told to me the news.
1) said me
2) said to me
3) told me
4) No improvement
Correct Answer: told me
Candidate Answer: said me
Question 94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct
alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
The philanthropist bestowed a lakh to the orphanage.
1) granted
2) parted with
3) donated
4) No improvement
Correct Answer: donated
Candidate Answer: donated
Question 95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct
alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
There are a better ways of solving the problem.
1) There are different ways of solving a problem.
2) There is a better way of looking at the problem.
3) There are better ways of solving the problem.
4) No improvement
Correct Answer: There are better ways of solving the problem.
Candidate Answer: There are different ways of solving a problem.
Page 33
Question 96.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and
click the button corresponding to it.
In general it is better to use too little makeup than too much. The audience should not be aware that the actor's face is painted. For the actor who is playing his own
age, the artist uses makeup to strengthen the features, particularly eyes and mouth, and to add lifelike colour to the face. Character makeup does these things in
addition to transforming the face to another age, another type or another race. This transformation, particularly for young actors playing old characters, can be
helped greatly by hats and hairdos.
Makeup consists of applying a base colour, then modelling the face by highlighting and shadowing (sinking the cheeks, for example, with a darker colour).
Sometimes, modelling is done by applying false (putty or plastic) noses, enlarged eyebrows, or scars. Lines to suggest wrinkles are drawn on with a dark makeup
pencil (brown or maroon, not black) or brush. Each line is highlighted with another line, either white or a light tint of the base colour. Lips are outlined and coloured,
and a similar colour is applied to the cheeks. After makeup is complete, powder is applied.
The artist uses makeup to strengthen the features, particularly eyes and mouth, and to add life like colours to the face for the actor who is playing _____ .
1) the lead role
2) the old man or woman
3) his own age
4) the role of the clown
Correct Answer: his own age
Candidate Answer: his own age
Question 97.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and
click the button corresponding to it.
In general it is better to use too little makeup than too much. The audience should not be aware that the actor's face is painted. For the actor who is playing his own
age, the artist uses makeup to strengthen the features, particularly eyes and mouth, and to add lifelike colour to the face. Character makeup does these things in
addition to transforming the face to another age, another type or another race. This transformation, particularly for young actors playing old characters, can be
helped greatly by hats and hairdos.
Makeup consists of applying a base colour, then modelling the face by highlighting and shadowing (sinking the cheeks, for example, with a darker colour).
Sometimes, modelling is done by applying false (putty or plastic) noses, enlarged eyebrows, or scars. Lines to suggest wrinkles are drawn on with a dark makeup
pencil (brown or maroon, not black) or brush. Each line is highlighted with another line, either white or a light tint of the base colour. Lips are outlined and coloured,
and a similar colour is applied to the cheeks. After makeup is complete, powder is applied.
What do artists use to help young actors playing old men?
1) Wig and moustache
2) Hats and hairdos
3) Wheel chairs and walking sticks
4) False noses, enlarged eyebrows or scars
Correct Answer: Hats and hairdos
Candidate Answer: Hats and hairdos
Question 98.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and
click the button corresponding to it.
In general it is better to use too little makeup than too much. The audience should not be aware that the actor's face is painted. For the actor who is playing his own
age, the artist uses makeup to strengthen the features, particularly eyes and mouth, and to add lifelike colour to the face. Character makeup does these things in
addition to transforming the face to another age, another type or another race. This transformation, particularly for young actors playing old characters, can be
helped greatly by hats and hairdos.
Makeup consists of applying a base colour, then modelling the face by highlighting and shadowing (sinking the cheeks, for example, with a darker colour).
Sometimes, modelling is done by applying false (putty or plastic) noses, enlarged eyebrows, or scars. Lines to suggest wrinkles are drawn on with a dark makeup
pencil (brown or maroon, not black) or brush. Each line is highlighted with another line, either white or a light tint of the base colour. Lips are outlined and coloured,
and a similar colour is applied to the cheeks. After makeup is complete, powder is applied.
What is the correct sequence for makeup?
1) Modelling the face by highlighting and shadowing then applying a base colour
2) Highlighting and shadowing, then applying a base colour and modelling the face
3) Applying a base colour, then modelling the face by highlighting and shadowing
4) Shadowing and modelling, then applying a base colour for highlighting
Correct Answer: Applying a base colour, then modelling the face by highlighting and shadowing
Candidate Answer: Applying a base colour, then modelling the face by highlighting and shadowing
Page 34
Question 99.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and
click the button corresponding to it.
In general it is better to use too little makeup than too much. The audience should not be aware that the actor's face is painted. For the actor who is playing his own
age, the artist uses makeup to strengthen the features, particularly eyes and mouth, and to add lifelike colour to the face. Character makeup does these things in
addition to transforming the face to another age, another type or another race. This transformation, particularly for young actors playing old characters, can be
helped greatly by hats and hairdos.
Makeup consists of applying a base colour, then modelling the face by highlighting and shadowing (sinking the cheeks, for example, with a darker colour).
Sometimes, modelling is done by applying false (putty or plastic) noses, enlarged eyebrows, or scars. Lines to suggest wrinkles are drawn on with a dark makeup
pencil (brown or maroon, not black) or brush. Each line is highlighted with another line, either white or a light tint of the base colour. Lips are outlined and coloured,
and a similar colour is applied to the cheeks. After makeup is complete, powder is applied.
Lines are drawn with a dark makeup pencil or brush to suggest _____ .
1) dimples
2) wrinkles
3) smiles
4) pimples
Correct Answer: wrinkles
Candidate Answer: wrinkles
Question 100.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives
and click the button corresponding to it.
In general it is better to use too little makeup than too much. The audience should not be aware that the actor's face is painted. For the actor who is playing his own
age, the artist uses makeup to strengthen the features, particularly eyes and mouth, and to add lifelike colour to the face. Character makeup does these things in
addition to transforming the face to another age, another type or another race. This transformation, particularly for young actors playing old characters, can be
helped greatly by hats and hairdos.
Makeup consists of applying a base colour, then modelling the face by highlighting and shadowing (sinking the cheeks, for example, with a darker colour).
Sometimes, modelling is done by applying false (putty or plastic) noses, enlarged eyebrows, or scars. Lines to suggest wrinkles are drawn on with a dark makeup
pencil (brown or maroon, not black) or brush. Each line is highlighted with another line, either white or a light tint of the base colour. Lips are outlined and coloured,
and a similar colour is applied to the cheeks. After makeup is complete, powder is applied.
When is powder usually applied?
1) Before the makeup
2) As makeup foundation
3) After the makeup
4) During the makeup
Correct Answer: After the makeup
Candidate Answer: After the makeup