Page 1
INICET
Question
Paper
Page 2
INI CET 2022 (Nov)
Question Paper
Orthopaedics
(Based on Memory Recall)
Q1. A 65 years old postmenopausal female came with persistent backache not
responding to conservative treatment. History of lifting heavy weight 4 months back with
progressively increasing pain that worsens or walking. The pain starts radiating down
her legs after walking for around 100 m distance. She however feels no pain on climbing
up the stairs, most probable diagnosis is ?
A) Osteoporotic Vertebral compression fracture
B) Lumbar canal stenosis
C) Atherosclerosis
D) Buerger’s disease/ Thromboangitis obliterans
Correct answer : B
Q2. Book test is used to assess the function of adductor pollicis, which of the following
nerves supplies the muscle?
A) Median Nerve
B) Ulnar nerve
C) Posterior interosseous nerve
D) Radial Nerve
Correct answer : B
Q3. 6 years old boy sustained fracture lateral condyle of humerus, gradually developed
elbow deformity, which of the following are likely outcomes ?
A) Ape thumb deformity
B) Pointing index
C) Kiloh nevin sign
D) Inability to adduct the fingers
Correct answer : D
Page 3
Q4. A patient had difficulty climbing upstairs, when he was made to bear weight on the
right lower Limb, the pelvis of the left side dropped down. Which is the structure involved
causing this problem?
A) Right superior gluteal nerve
B) Left superior gluteal nerve
C) Right inferior gluteal nerve
D) Left inferior gluteal nerve
Correct answer : A
Q5. Name the nerve that is likely injured in the following fracture?
A) Sciatic nerve
B) Common peroneal nerve
C) Femoral nerve
D) Tibial nerve
Correct answer : B
Q6. Which of the following is incorrect about lesions shown in the image?
Page 4
A) 30% malignant transformation
B) Epiphyseal
C) Ground glass opacity is diagnostic
D) Can occur in Metaphysis in Children
E) Most commonly occurs in ages 40 to 60 years
Correct answer : A, C, E
Q7. You visit a new point near your house and identify that the children have CTEV. When
will you advise the baby's parents to put on a cast?
Q. You see a child with CTEV when you ask the parents to seek treatment (first cast
applicable)?
A) 1 year of age
B) 3 months of age
C) 2 weeks of age
D) When the child starts walking
Correct answer : B
Q8. Patient standing on one side has Trendelenburg sign positive. What is the action of
the muscles tested in the Trendelenburg test?
Page 5
A) 2,3
B) 1 only
C) 2,4
D) 1,4
Correct answer : D
Q9. What is not required in emergency management of an open femur fracture?
A) Open reduction internal fixation
B) Closed reduction external fixation
C) Antibiotic coverage
D) Open reduction external fixation
Correct answer : A
Q10. Open fracture of femur - what is the treatment?
A) Closed reduction and internal fixation
B) Open reduction and internal fixation
C) Open reduction and external fixation
D) Closed reduction and external fixation
Correct answer : C
Q11. Feature of Klumpke’s Palsy involving the lower trunks lead to?
A) Wrist drop
B) Ape thumb deformity
C) Claw hand
D) Policeman tip deformity
Correct answer : C, D
Page 6
Q12. A 35 year old man presented with knee pain. The X-ray of his knee joint is given
below. What is the probable diagnosis?
A) Chondroblastoma
B) Osteochondroma
C) Osteoclastoma
D) Fibrous dysplasia
Correct answer : C
Q13. First deformity corrected in CTEV?
A) Cavus
B) Forefoot adduction
C) Varus
D) Equinus
Correct answer : A
Q14. A child comes to you with difficulty in walking. Labs show ALP is 1322IU. What is
your likely diagnosis?
Page 7
A) Osteomalacia
B) Osteogenesis imperfecta
C) Rickets
D) Paget’s disease
Correct answer : C
Q15. Which of the following marked structures affected in the terrible triad?
A) A,B,D
B) A,E,D
C) A,B,C
D) F,E,D
Correct answer : C
Q16. Terrible triad includes injury to?
Page 8
A) ACL alone
B) ACL and Medial collateral ligament
C) Lateral Collateral ligament
D) ACL, Medial collateral ligament and Medial Meniscus
Correct answer : D