Page 1
SSC CGL
Question
Paper
Staff Selection Commission
Combined Graduated Level
Examination
Prepared by: DOWNLOAD
PDF
Page 2
9/22/2016 Staff Selection Commision
Click to Print logout Challenges
REGISTRATION NUMBER : CANDIDATE NAME :
EXAM DATE : 30August2016 EXAM START TIME : 10:00:00
EXAM NAME : SSC Examination 2016 EXAM DURATION : 01:15 Hrs
TOTAL MARKS : 200 TOTAL NO OF QUESTIONS : 100
Question 1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
ꏎԙदये
गये
畢वक謋प袖Ⱈ म锪ᅕ
सेसं
बि힙澮धत श絹麯द/अ颮๛र袖Ⱈ/सं
龁뛆या को च첅볢ु
नए।
Flow : River :: Stagnant : ?
बहाव : नद貫ⴊ:: ि誆䪳थर: ?
1) Pond
तालाब
2) Rain
वषा々
3) Stream
सﶼ㚪रता
4) Canal
नहर
Correct Answer: Pond
तालाब
Candidate Answer: Pond
तालाब
Question 2.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
ꏎԙदये
गये
畢वक謋प袖Ⱈ म锪ᅕ
सेसं
बि힙澮धत श絹麯द/अ颮๛र袖Ⱈ/सं
龁뛆या को च첅볢ु
नए।
AEIM : BFJN :: CGKO : ?
1) DHLI
2) ZVRP
3) BCDK
4) MPQR
Correct Answer: DHLI
Candidate Answer: DHLI
Question 3.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
ꏎԙदये
गये
畢वक謋प袖Ⱈ म锪ᅕ
सेसं
बि힙澮धत श絹麯द/अ颮๛र袖Ⱈ/सं
龁뛆या को च첅볢ु
नए।
24 : 60 :: 210 : ?
1) 348
2) 336
3) 340
4) 326
Correct Answer: 336
Candidate Answer: 336
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 1/30
Page 3
9/22/2016 Staff Selection Commision
Question 4.
For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.
ꏎԙदये
गये
畢वक謋प袖Ⱈ म锪ᅕ
से畢वषम श絹麯द/अ颮๛र/सं
龁뛆या को च첅볢ु
नए।
1) Shimla
雷शमला
2) Ooty
ऊट貫ⴊ
3) Darjeeling
दािज々雷लं
ग
4) Agra
आगरा
Correct Answer: Agra
आगरा
Candidate Answer: Agra
आगरा
Question 5.
For the following questions
umber pair from the given alternatives.
ꏎԙदये
गये
畢वक謋प袖Ⱈ म锪ᅕ
से畢वषम श絹麯द/अ颮๛र/सं
龁뛆या को च첅볢ु
नए।
1) 64
2) 900
3) 343
4) 1000
Correct Answer: 900
Candidate Answer: 900
Question 6.
For the following questions
Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.
ꏎԙदये
गये
畢वक謋प袖Ⱈ म锪ᅕ
से畢वषम श絹麯द/अ颮๛र/सं
龁뛆या को च첅볢ु
नए।
1) NSWX
2) KPSU
3) HMQR
4) EJNO
Correct Answer: KPSU
Candidate Answer: KPSU
Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary
첅볢न咑䒷न雷ल桴晳खत श絹麯द袖Ⱈ को श絹麯दकोश म锪ᅕ
ꏎԙदए गए 퀭譸म केअनु
सार 雷ल桴晳खए ।
1. Maternity 2.Matriarchy
3. Matchbox 4. Matricide
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 2/30
Page 4
9/22/2016 Staff Selection Commision
1) 3,1,2,4
2) 4,3,1,2
3) 3,4,1,2
4) 1,3,4,2
Correct Answer: 3,1,2,4
Candidate Answer: 3,1,2,4
Question 8.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
ꏎԙदये
गये
哔⡖楘न म锪ᅕ
एक अनु
퀭譸म ꏎԙदया है
, िजसम锪ᅕ
एक पद ल気ु
त है
। ꏎԙदए गए 畢वक謋प袖Ⱈ म锪ᅕ
सेवह सह貫ⴊ 畢वक謋प च첅볢ु
नए जो अनु
퀭譸म को पू
रा करे
।
EDBA, KJHG, QPNM, ?
1) WVTS
2) WXUV
3) WVST
4) WVTX
Correct Answer: WVTS
Candidate Answer: WVTS
Question 9.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
ꏎԙदये
गये
哔⡖楘न म锪ᅕ
एक अनु
퀭譸म ꏎԙदया है
, िजसम锪ᅕ
एक पद ल気ु
त है
। ꏎԙदए गए 畢वक謋प袖Ⱈ म锪ᅕ
सेवह सह貫ⴊ 畢वक謋प च첅볢ु
नए जो अनु
퀭譸म को पू
रा करे
।
463, 452, 439, 424, ?
1) 407
2) 413
3) 419
4) 411
Correct Answer: 407
Candidate Answer: 407
Question 10.At present, the ratio between the ages of Arun and Deepak is 4:3 . After 6 years, Arun's age will be 26 years. What is the age of Deepak at present?
अ㸅썧ण और द貫ⴊपक क袃哹 वत々
मान आयु
का अनु
पात 4:3 है
। 6 साल बाद अ㸅썧ण क袃哹 आयु
26 साल होगी। द貫ⴊपक क袃哹 वत々
मान आयु
बताइए ?
1) 12 years
12 वष々
2) 15 years
15 वष々
3) 19½ years
19½ वष々
4) 25 years
25 वष々
Correct Answer: 15 years
15 वष々
Candidate Answer: 15 years
15 वष々
Question 11.X is the husband of Y. W is the daughter of X. Z is the husband of W. N is the daughter of Z. What is the relationship of N to Y?
X, Y का प첅볢त है
। W, X क袃哹 पु
ꚷዺी है
। Z, W का प첅볢त है
। N, Z क袃哹 पु
ꚷዺी है
। N का Y से
㫙या स咑䒷ब힙澮ध है
?
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 3/30
Page 5
9/22/2016 Staff Selection Commision
1) Cousin
चचे रा भाई / चचे
र貫ⴊ बहन
2) Niece
भानजी/भतीजी
3) Daughter
पु
ꚷዺी
4) Grand daughter
पोती
Correct Answer: Grand daughter
पोती
Candidate Answer: Grand daughter
पोती
Question 12.From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
첅볢न咑䒷न雷ल桴晳खत 畢वक謋प袖Ⱈ म锪ᅕ
सेवह श絹麯द च첅볢ु
नए जो ꏎԙदए गए श絹麯द केअ颮๛र袖Ⱈ के哔योग से
नह貫ⴊं
बनाया जा सकता है
।
DETERMINATION
1) DETENTION
2) DESTINATION
3) TERMINATE
4) DOMINATE
Correct Answer: DESTINATION
Candidate Answer: DESTINATION
Question 13.If GOODNESS is coded as HNPCODTR then GREATNESS will be coded as
यꏎԙद 敨灹कसी कोड म锪ᅕ
'GOODNESS' को 'HNPCODTR' 雷लखा जाता है
, तो उस कोड म锪ᅕ
'GREATNESS' को कै
से雷लखा जाये
गा ?
1) HQZFBMFRT
2) HPFZUMERT
3) HQEZUMFTR
4) HQFZUMFRT
Correct Answer: HQFZUMFRT
Candidate Answer: HQFZUMFRT
Question 14.Complete the third equation on the basis of a certain system followed in the first two equations.
哔थम दो समीकरण袖Ⱈ केआधार पर तीसरे
समीकरण को पू
ण々क袃哹िजये
।
(1) 5*4*2*1 = 1425 (2) 7*8*1*6 = 6817 (3) 9*3*7*5 = ?
1) 3795
2) 5397
3) 5973
4) 5379
Correct Answer: 5379
Candidate Answer: 5379
Question 15.If '' stands for division, '+' for multiplication, '÷' for subtraction and 'x' for addition, which one of the following equations is correct?
यꏎԙद '' मतलब है
भाग, '+' का मतलब है
गणुा, '÷' का मतलब है
घटाना और 'x' का मतलब है
जोड़ना । तो 첅볢न咑䒷न雷ल桴晳खत म锪ᅕ
सेकौनसा समीकरण सह貫ⴊ है
?
1) 18 ÷ 3 x 2 + 8 6 = 10
2) 18 3 + 2 x 8 ÷ 6 = 14
3) 18 3 ÷ 2 x 8 + 6 = 17
4) 18 x 3 + 2 ÷ 8 6 = 15
Correct Answer: 18 3 + 2 x 8 ÷ 6 = 14
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 4/30
Page 6
9/22/2016 Staff Selection Commision
Candidate Answer: 18 3 + 2 x 8 ÷ 6 = 14
Question 16.Find missing pair of letters from given responses to replace ?
ꏎԙदए गए 畢वक謋प袖Ⱈ म锪ᅕ
सेअ颮๛र袖Ⱈ का ल気ु
त जोड़ा ꏽ墘ात क袃哹िजए।
1) HR
2) HS
3) HV
4) HU
Correct Answer: HS
Candidate Answer: HS
Question 17.X walked 20 feet from A to B in the East direction. Then X turned to the right and walked 6 feet. Again X turned to the right and walked 28 feet. How far is X
from A ?
X पू
व々
ꏎԙदशा म锪ᅕ
A से
B तक 20 फ袃哹ट चला। 敨灹फर वह दायीं
ओर मड़
ुकर 6 फ袃哹ट चला। वह 敨灹फर दायीं
ओर मड़
ुा और 28 फ袃哹ट चला। X अब A से
敨灹कतनी दरू
貫ⴊ पर है
?
1) 28
2) 9
3) 10
4) 27
Correct Answer: 10
Candidate Answer: 10
Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.
Statement: The situation calls for an immediate action
Assumptions: I. The situation is serious.
II. Immediate action is possible.
첅볢न咑䒷न雷ल桴晳खत 哔⡖楘न म锪ᅕ
एक या दो व㫙त頦븨य ꏎԙदये
गये
है
, िजसकेआगे
दो 첅볢न抡躆कष々
/मा힙澮यताएं
, I और II 첅볢नकाले
गये
ह〆႘
। आपको 畢वचार करना है
敨灹क व㫙त頦븨य स㪏痡य है
चाहे
वह सामा힙澮यतः शत々
त돛嘥य袖Ⱈ से
雷भ힙澮न 哔तीत होता हो। आपको 첅볢नण々
य करना है
敨灹क ꏎԙदए गए व㫙त頦븨य म锪ᅕ
सेकोनसा 첅볢नि⡖楘चत 㸅썧प से
सह貫ⴊ 첅볢न抡躆कष々
/मा힙澮यता 첅볢नकाला जा सकता है
?
व㫙त頦븨य : ि誆䪳थ첅볢त पर तु
र힙澮त काय々
वाह貫ⴊ क袃哹 आव⡖楘यकता है
।
मा힙澮यता I : ि誆䪳थ첅볢त गं
भीर है
।
II : तु
र힙澮त काय々
वाह貫ⴊ स咑䒷भव है
।
1) only I is an assumption
केवल 첅볢न抡躆कष々 I सह貫ⴊ है
।
2) only II is an assumption
केवल 첅볢न抡躆कष々 II सह貫ⴊ है
।
3) Both I and II are assumptions
दोनो 첅볢न抡躆कष々I और II सह貫ⴊ है
।
4) Neither I or II is an assumption
ना तो 첅볢न抡躆कष々I सह貫ⴊ हैऔर ना ह貫ⴊ 첅볢न抡躆कष々
II
Correct Answer: Neither I or II is an assumption
ना तो 첅볢न抡躆कष々
I सह貫ⴊ है
और ना ह貫ⴊ 첅볢न抡躆कष々
II
Candidate Answer: only II is an assumption
के
वल 첅볢न抡躆कष々
II सह貫ⴊ है
।
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 5/30
Page 7
9/22/2016 Staff Selection Commision
Question 19.How many cubes are there in the diagram?
आकृ
첅볢त म锪ᅕ
敨灹कतने
घन ह〆႘
?
1) 10
2) 12
3) 8
4) 6
Correct Answer: 10
Candidate Answer: 12
Question 20.Identify the diagram that best represents the relationship among classes given below
North America, United States of America, New York
वह आरे
ख च첅볢ु
नए जो नीचे
ꏎԙदए गये
वग胼᳤ केबीच स咑䒷बं
ध का सह貫ⴊ 첅볢न㸅썧पण करता है
।
उ㪏痡तर अमर貫ⴊका, सं
यु
㫙त रा핹哔य अमे
ﶼ㚪रका, 힙澮यू
याक々
1)
2)
3)
4)
Correct Answer:
Candidate Answer:
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 6/30
Page 8
9/22/2016 Staff Selection Commision
Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?
कौनसी उ㪏痡तर आकृ
첅볢त 哔⡖楘न आकृ
첅볢त के哔첅볢त㸅썧प को पू
रा करे
गी ?
1)
2)
3)
4)
Correct Answer:
Candidate Answer:
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 7/30
Page 9
9/22/2016 Staff Selection Commision
Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.
द貫ⴊ गई उ㪏痡तर आकृ
첅볢त को च첅볢ु
नए िजसमे
哔शन आकृ
첅볢त 첅볢नꏎԙहत है
।
1)
2)
3)
4)
Correct Answer:
Candidate Answer:
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 8/30
Page 10
9/22/2016 Staff Selection Commision
Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
नीचे
哔⡖楘न आकृ
첅볢तय袖Ⱈ मे
牥灯चꚷዺ अनु
सार कागज को मोड़ने
, काटने
तथा खोलने
केबाद वह 敨灹कस उ㪏痡तर आकृ
첅볢त जै
सा ꏎԙदखाई दे
गा ?
1)
2)
3)
4)
Correct Answer:
Candidate Answer:
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 9/30
Page 11
9/22/2016 Staff Selection Commision
Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?
यꏎԙद एक दप々
ण को MN रे
खा पर रखा जाए तो द貫ⴊ गई उ㪏痡तर आकृ
첅볢तय袖Ⱈ म锪ᅕ
सेकौनसी आकृ
ती 哔⡖楘न आकृ
첅볢त का सह貫ⴊ 哔첅볢त䄼朶ब咑䒷ब होगी ?
1)
2)
3)
4)
Correct Answer:
Candidate Answer:
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 10/30
Page 12
9/22/2016 Staff Selection Commision
Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are
represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered
from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., G can be represented by 04, 40, etc., and 'K' can be
represented by 56, 75, etc.
You have to identify the set for the word 'HILL'
첅볢न咑䒷न雷ल桴晳खत 哔⡖楘न म锪ᅕ
畢वक謋प袖Ⱈ म锪ᅕ
ꏎԙदए गए सं
龁뛆यासमह
ू, अ颮๛र袖Ⱈ केदो वग胼᳤ 쪓屪वारा दशा々
ए गए ह〆႘
, जै
से
敨灹क नीचे
ꏎԙदए गए दो आ頦븨यू
ह袖Ⱈ म锪ᅕ
ह〆႘
। आ頦븨यू
ह I केसत咑䒷भ और पं
ि㫙त क袃哹 सं
龁뛆या 0 से
4 तक द貫ⴊ गई है
,
और आ頦븨यू
ह II के5 से
9 तक, इन आ頦븨यू
ह袖Ⱈ से
एक अ颮๛र को पहले
उसक袃哹 पं
ि㫙त और बाद म锪ᅕ
誆䪳त咑䒷भ सं
龁뛆या 쪓屪वारा दशा々
या जा सकता है
। उदाहरण के雷लए 'G' को 04, 40 आꏎԙद 쪓屪वारा दशा々
या जा सकता है
तथा 'K ' को 56, 75 आꏎԙद 쪓屪वारा दशा々
या जा सकता है
। इसी तरह से
आपको ꏎԙदए हु
ए श絹麯द 'HILL' के雷लए समह
ूको पहचानना है
।
1) 56, 58, 03, 02
2) 55, 77, 69, 85
3) 56, 62, 03, 02
4) 57, 60, 10, 02
Correct Answer: 55, 77, 69, 85
Candidate Answer: 55, 77, 69, 85
Question 26.Who among the following is not a member of the National Development Council?
첅볢न咑䒷न雷ल桴晳खत म锪ᅕ
सेकौन रा抡躆朵फ़貫ⴊय 畢वकास पﶼ㚪रषद का सद誆䪳य नह貫ⴊं
है?
1) The Prime Minister
哔धानमं ꚷዺी
2) The Member of NITI Aayog
नी첅볢त आयोग का सद誆䪳य
3) The Chief Ministers of States
रा핹哔य袖Ⱈ केम龁뛆ुय मं
ꚷዺी
4) The President of India
भारत केरा抡躆朵फ़प첅볢त
Correct Answer: The President of India
भारत केरा抡躆朵फ़प첅볢त
Candidate Answer: The President of India
भारत केरा抡躆朵फ़प첅볢त
Question 27.The rate of tax increase as the amount of the tax base increases is called
टै
㫙स आधार म锪ᅕ
व畢ृ
쪰 केअनु
㸅썧प कर क袃哹 दर बढ़ने
को 㫙या कहा जाता है
?
1) Proportional tax
समानु पाती कर
2) Progressive tax
哔ग첅볢तशील कर
3) Regressive tax
哔첅볢तगामी कर
4) Degressive tax
됆鄍ासमान कर
Correct Answer: Progressive tax
哔ग첅볢तशील कर
Candidate Answer: Proportional tax
समानु
पाती कर
Question 28.The supplyside economics lays greater emphasis on ______
आपू
첅볢त々
प颮๛ का अथ々
शा誆䪳ꚷዺ 敨灹कस पर अ牥灯धक जोर दे
ता है
?
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 11/30
Page 13
9/22/2016 Staff Selection Commision
1) Producer
첅볢नमा々ता
2) Global economy
畢व⡖楘व अथ々
頦븨यव誆䪳था
3) Consumer
उपभो㫙ता
4) Middle Man
䄼朶बचौ雷लया
Correct Answer: Producer
첅볢नमा々
ता
Candidate Answer: Producer
첅볢नमा々
ता
Question 29.The founding father of "Theory of bureaucracy" was
"नौकरशाह貫ⴊ के雷स쪰ा힙澮त" केसं
誆䪳थापक जनक कौन थे
?
1) F. W. Taylor
एफ.ड絹麯謋यू. टे
लर
2) Max Weber
मै
㫙स वेबर
3) Elton Mayo
ए謋टन मे यो
4) Herbert Simon
हब々ट साइमन
Correct Answer: Max Weber
मै
㫙स वे
बर
Candidate Answer: [ NOT ANSWERED ]
Question 30.The United Nations Organisation came into existence in
सं
यु
㫙त रा抡躆朵फ़ सं
घ कब अि誆䪳त㪏痡व म锪ᅕ
आया ?
1) 1947
2) 1950
3) 1945
4) 1946
Correct Answer: 1945
Candidate Answer: 1946
Question 31.Abdul Fazal was the son of which Sufi saint?
अ絹麯दल
ुफजल 敨灹कस सफ
ू袃哹 सं
त केपु
ꚷዺ थे
?
1) Sheikh Mubarak
शे
ख़ मब ुारक
2) Hazarat Kwaja
हजरत 龁뛆वाजा
3) Nasiruddin Chirag
नसी㸅썧ꓡ錍ीन 牥灯चराग
4) Baba Qutubuddin Bakhtiyar Kaki
बाबा कुतुबु
ꓡ錍ीन बि龁뛆तयार काक袃哹
Correct Answer: Sheikh Mubarak
शे
ख़ मबुारक
Candidate Answer: [ NOT ANSWERED ]
Question 32.French revolution broke out in the year :
욷讫ां
सीसी 퀭譸ाि힙澮त 敨灹कस वष々
हु
ई थी?
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 12/30
Page 14
9/22/2016 Staff Selection Commision
1) 1917
2) 1911
3) 1789
4) 1790
Correct Answer: 1789
Candidate Answer: 1917
Question 33.The song "Vande Mataram" occurs in the book ______
दे
"वंमातरम" गीत 敨灹कस पु
誆䪳तक से
雷लया गया है
?
1) Geetanjali
गीतांजल貫ⴊ
2) Anandmath
आन힙澮द मठ
3) Indian People
इि繯डयन पीपल
4) Poverty and Un British Rule in India
पॉवट캹녀 ए繯ड अन䄼朶手ꏎԙटश 㸅썧ल इन इि繯डया
Correct Answer: Anandmath
आन힙澮द मठ
Candidate Answer: Anandmath
आन힙澮द मठ
Question 34.Which mosquito is the carrier of Zika virus?
ज़ीका वायरस का वाहक कौन सा म䳏छर है
?
1) Culex
㫙यू ल㫙
ैस
2) Aedes
एै瑥汬डस
3) Anopheles
एनोफ袃哹雷लस
4) Culiseta
㫙यू 雷लसीटा
Correct Answer: Aedes
एै
瑥汬डस
Candidate Answer: [ NOT ANSWERED ]
Question 35.Geothermal energy is maximum utilised in _____
भत
ूापीय ऊजा々
का अ牥灯धकतम उपयोग कहां
होता है
?
1) Iceland
आइसलै 繯ड
2) New Zealand
힙澮यू
जीलै繯ड
3) Russia
㸅썧स
4) Japan
जापान
Correct Answer: Iceland
आइसलै繯ड
Candidate Answer: Iceland
आइसलै繯ड
Question 36.Root cap is derived from
जड़ आवरण 敨灹कससे
哔ा気त होता है
?
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 13/30
Page 15
9/22/2016 Staff Selection Commision
1) Dermatogen
डम吮टोजन
2) Calyptrogen
कै 雷ल気朵फ़ोजन
3) Protoderm
哔ोटोडम々
4) Histogen
ꏎԙह誆䪳टोजन
Correct Answer: Calyptrogen
कै
雷ल気朵फ़ोजन
Candidate Answer: [ NOT ANSWERED ]
Question 37.The blotting technique used to identify the isolated protein is ________
畢वल牥灯गत 哔ोट貫ⴊन क袃哹 पहचान हे
तुशोषक तकनीक 㫙या है
?
1) Northern blotting
उ㪏痡तर貫ⴊ शोषक
2) Western blotting
पि⡖楘चमी शोषक
3) Southern blotting
द䐷㤰颮๛णी शोषक
4) Cloning
㫙लो첅볢नं
ग
Correct Answer: Western blotting
पि⡖楘चमी शोषक
Candidate Answer: [ NOT ANSWERED ]
Question 38.Morphology of Chromosomes can be best studied at ______
गण
ुसꚷዺ
ू袖Ⱈ क袃哹 आकृ
첅볢त 畢वꏽ墘ान का अ䳏छ䦘麻 तरह से
अ㜽ययन 敨灹कससे
敨灹कया जा सकता है
__________
1) Interphase
अं
तराव誆䪳था म锪ᅕ
2) Prophase
पू
वा々
व誆䪳था म锪ᅕ
3) Metaphase
म㜽याव誆䪳था म锪ᅕ
4) Zygotene
जाइगोट貫ⴊन म锪ᅕ
Correct Answer: Metaphase
म㜽याव誆䪳था म锪ᅕ
Candidate Answer: [ NOT ANSWERED ]
Question 39.The 'Choke' used with a tube light is basically ____
熔췣यू
ब लाईट केसाथ 哔यु
㫙त 'चोक' मल
ूत: 㫙या है
?
1) an inductor
哔े
रक
2) a capacitor
संधारक
3) a transformer
पﶼ㚪रणा雷मꚷዺ
4) a resistor
哔첅볢तरोधक
Correct Answer: an inductor
哔े
रक
Candidate Answer: a capacitor
सं
धारक
Question 40.Curie is an unit of _______
㫙यू
र貫ⴊ 敨灹कसक袃哹 यू
첅볢नट है
?
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 14/30
Page 16
9/22/2016 Staff Selection Commision
1) Radioactivity
रे
瑥汬डयोध雷म々
ता
2) energy of Gamma rays
गामा 敨灹करण袖Ⱈ क袃哹 ऊजा々
3) intensity of Gamma rays
गामा 敨灹करण袖Ⱈ क袃哹 ती荈툼ता
4) work function
काय々 फलन
Correct Answer: Radioactivity
रे
瑥汬डयोध雷म々
ता
Candidate Answer: Radioactivity
रे
瑥汬डयोध雷म々
ता
Question 41.In Networks, WEP stands for
ने
टवक々म锪ᅕ
WEP का 㫙या अथ々
है?
1) Wireless Equivalent Privacy
2) Wired Extra Privacy
3) Wired Equivalent Privacy
4) Wireless Embedded Privacy
Correct Answer: Wired Equivalent Privacy
Candidate Answer: Wireless Embedded Privacy
Question 42.For extinguishing fire, we use______
अि匓䉿नशमन के雷लए हम 敨灹कसका 哔योग करते
है?
1) Hydrogen
हाइ⋓歚ोजन
2) Carbon Monoxide
काब々नमोनो ऑ㫙साईड
3) Carbon Dioxide
काब々न डाईऑ㫙साईड
4) Marsh gas
माश々 गैस
Correct Answer: Carbon Dioxide
काब々
न डाईऑ㫙साईड
Candidate Answer: Carbon Dioxide
काब々
न डाईऑ㫙साईड
Question 43.The chemical name of quartz is ______
㫙वा熔췣々
ज का रासाय첅볢नक नाम 㫙या है
?
1) Calcium oxide
कै
ि謋शयम ऑ㫙साइड
2) Calcium phosphate
कै
ि謋शयम फॉ誆䪳फे ट
3) Sodium phosphate
सो瑥汬डयम फॉ誆䪳फे
ट
4) Sodium silicate
सो瑥汬डयम 雷स雷लके ट
Correct Answer: Sodium silicate
सो瑥汬डयम 雷स雷लके
ट
Candidate Answer: Sodium silicate
सो瑥汬डयम 雷स雷लके
ट
Question 44.Continuous chain of mountains that rise abruptly more or less parallel to the coastline of India is
पव々
त袖Ⱈ क袃哹 लगातार Ⲵख
ं
ृला कौन सी है
, िजसक袃哹 उ㪏痡पि㪏痡त भारत क袃哹 सम�橀
ु貫ⴊ सीमा केलगभग समाना힙澮तर है
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 15/30
Page 17
9/22/2016 Staff Selection Commision
1) Aravalli
अरावल貫ⴊ
2) Satpura
सतपु ड़ा
3) Eastern ghats
पू
व䘵匆 घाट
4) Western ghats
पि⡖楘चमी घाट
Correct Answer: Western ghats
पि⡖楘चमी घाट
Candidate Answer: Western ghats
पि⡖楘चमी घाट
Question 45.The biggest reserves of Thorium are in ____
थोﶼ㚪रयम का सबसे
बड़ा भ繯डार कहां
है?
1) China
चीन
2) USA
यू.एस.ए
3) India
भारत
4) France
욷讫ां
स
Correct Answer: India
भारत
Candidate Answer: India
भारत
Question 46.Which of the following became the first country in the world to legalise euthanasia?
첅볢न咑䒷न雷ल桴晳खत म锪ᅕ
सेकौन सा दे
श इ䳏छाम㪏痡ृ
युको कानू
नी बनाने
वाला 畢व⡖楘व का 哔थम दे
श बना ?
1) Belgium
बे
ि謋जयम
2) Netherlands
नीदरल〆႘
䆦ʳस
3) Denmark
डे
नमाक々
4) Canada
कनाडा
Correct Answer: Netherlands
नीदरल〆႘
䆦ʳस
Candidate Answer: Netherlands
नीदरल〆႘
䆦ʳस
Question 47.Which of the following countries won Euro Cup 2016 (football)?
첅볢न咑䒷न雷ल桴晳खत म锪ᅕ
से敨灹कस दे
श ने
यूरो कप 2016 (फु
टबाल) का 桴晳खताब जीता ?
1) France
욷讫ाँ
स
2) Germany
जम々 नी
3) Portugal
पुत々
गाल
4) Iceland
आइसलै 繯ड
Correct Answer: Portugal
पु
त々
गाल
Candidate Answer: Germany
जम々
नी
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 16/30
Page 18
9/22/2016 Staff Selection Commision
Question 48.Shivkumar Sharma is famous for playing the ____
雷शव कु
मार शमा々
敨灹कसके哔雷स쪰 वादक है
?
1) Sitar
雷सतार
2) Flute
बां
सरु貫ⴊ
3) Santoor
संतू
र
4) Tabla
तबला
Correct Answer: Santoor
सं
तू
र
Candidate Answer: [ NOT ANSWERED ]
Question 49.Who among the following is popularly known as 'Blade Runner'?
첅볢न咑䒷न雷ल桴晳खत म锪ᅕ
से'絹麯ले
ड रनर' केनाम से
कौन जाना जाता है
?
1) Usain Bolt
उसैन बो謋ट
2) Oscar Carl Pistorious
ऑ誆䪳कर काल々 畢प誆䪳टोﶼ㚪रयस
3) Carl Lewis
काल々謋यू ईस
4) Ben Johnson
बै
न जॉनसन
Correct Answer: Oscar Carl Pistorious
ऑ誆䪳कर काल々畢प誆䪳टोﶼ㚪रयस
Candidate Answer: Oscar Carl Pistorious
ऑ誆䪳कर काल々
畢प誆䪳टोﶼ㚪रयस
Question 50.FCRA administered by the Ministry of Home Affairs stands for _____?
㚹ﴛह मं
ꚷዺालय 쪓屪वारा सं
चा雷लत FCRA का 畢व誆䪳तत
ृ㸅썧प 㫙या है
?
1) Foreign Currency Regulation Act
2) Foreign Contribution Regulation Act
3) Foreign Contract Regulation Act
4) Foreign Cartel Restriction Act
Correct Answer: Foreign Contribution Regulation Act
Candidate Answer: Foreign Contract Regulation Act
Question 51.The product of two positive integers is 2048 and one of them is twice the other . Then the small of the number is
दो धना㪏痡मक पू
णाﭱ
क袖Ⱈ का गण
ुनफल 2048 है
और उनम锪ᅕ
सेएक सं
龁뛆या दस
ूर貫ⴊ सं
龁뛆या से
दोगन
ुी है
। तो बताइये
敨灹क उनम锪ᅕ
सेछोट貫ⴊ सं
龁뛆या कौनसी है
?
1) 32
2) 64
3) 16
4) 1024
Correct Answer: 32
Candidate Answer: 32
Question 52.A and B can do a work in 8 days, B and C can do the same work in 12 days. A, B and C together can finish it in 6 days. A and C together will do it in :
A और B 雷मलकर 敨灹कसी काम को 8 ꏎԙदन म锪ᅕ
पू
रा कर सकते
ह〆႘
। B और C उसी काम को 12 ꏎԙदन म锪ᅕ
कर सकते
ह〆႘
। A,B और C 雷मलकर उसी काम को 6 ꏎԙदन म锪ᅕ
पू
रा कर सकते
ह〆႘
। बताइये
敨灹क A और C
雷मलकर उसी काम को 敨灹कतने
ꏎԙदन म锪ᅕ
समा気त कर锪ᅕ
गे ?
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 17/30
Page 19
9/22/2016 Staff Selection Commision
1) 4 days
4 ꏎԙदन
2) 6 days
6 ꏎԙदन
3) 8days
8 ꏎԙदन
4) 12 days
12 ꏎԙदन
Correct Answer: 8days
8 ꏎԙदन
Candidate Answer: 8days
8 ꏎԙदन
Question 53.The diagonal of a cuboid of length 5 cm, width 4 cm and height 3cm is
5 से
.मी. लं
बाई, 4 से
.मी. चौड़ाई और 4 से
.मी. ऊँ
चाई केष熔췣फलक का 畢वकण々
敨灹कतना होगा ?
1)
2)
3) 12 cm.
12 से
.मी.
4) 10 cm.
10 से
.मी.
Correct Answer:
Candidate Answer:
Question 54.An article marked at Rs. 540 is sold at Rs. 496.80 in an offseason offer. Then the rate of descount offered (in percent) is
Rs. 540 अं
敨灹कत म謋
ूय क袃哹 कोई व誆䪳तु
ऑफ सीजन ऑफर म锪ᅕ
Rs. 496.80 म锪ᅕ
बे
ची जाती है
तो द貫ⴊ गई छू
ट क袃哹 दर 敨灹कतनी ( 哔첅볢तशत म锪ᅕ
) होगी ?
1) 7
2) 7.5
3) 8
4) 10
Correct Answer: 8
Candidate Answer: 8
Question 55.Three numbers are in the ratio 5:7:12. If the sum of the first and the third is greater than the second by 50.The sum of the three numbers is
तीन सं
龁뛆याएँ
5:7:12 केअनु
पात म锪ᅕ
ह〆႘
। यꏎԙद उनम锪ᅕ
सेपहल貫ⴊ तथा तीसर貫ⴊ सं
龁뛆याओं
का योग, दस
ूर貫ⴊ सं
龁뛆या से
50 अ牥灯धक हो, तो तीन袖Ⱈ सं
龁뛆याओं
का योग 敨灹कतना होगा ?
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 18/30
Page 20
9/22/2016 Staff Selection Commision
1) 125
2) 120
3) 95
4) 85
Correct Answer: 120
Candidate Answer: 120
Question 56.The average age of 10 children is 9 years 9 months. The average of 9 children is 8 years 11 months. What is the age of the tenth child ?
10 ब䳏च袖Ⱈ क袃哹 औसत आयु
9 वष々
9 माह है
। 9 ब䳏च袖Ⱈ क袃哹 औसत आयु
8 वष々
11 माह है
। दसव锪ᅕ
ब䳏चे
क袃哹 आयु
敨灹कतनी है
?
1) 17 years 3 months
17 वष々 3 माह
2) 18 years 4 months
18 वष々 4 माह
3) 17 years 5 months
17 वष々 5 माह
4) 18 years 3 months
18 वष々 3 माह
Correct Answer: 17 years 3 months
17 वष々
3 माह
Candidate Answer: 17 years 3 months
17 वष々
3 माह
Question 57.Gopi goes from place A to B to buy an article costing 15% less at B. although he spends Rs. 150 on travelling, still he gains Rs. 150 compared to buying it at
A. His profit percent is :
गोपी 敨灹कसी व誆䪳तु
को खर貫ⴊदने
के雷लए 誆䪳थान A से
誆䪳थान B तक जाता है
㫙य袖Ⱈ敨灹क 誆䪳थान B पर वह व誆䪳तु
15% कम म謋
ूय पर 雷मलती है
। य쪓屪य畢प आने
जाने
म锪ᅕ
उसकेRs. 150 खच々
हो जाते
ह〆႘
敨灹फर भी
誆䪳थान A से
उसे
खर貫ⴊदने
क袃哹 तु
लना म锪ᅕ
उसे
Rs. 150 का लाभ होता है
। उसका लाभ 哔첅볢तशत 㫙या है
?
1) 4.5
2) 6
3) 7.5
4) 8
Correct Answer: 7.5
Candidate Answer: [ NOT ANSWERED ]
Question 58.If the income of Mohan is 150% higher than Mahesh, then by what percent the income of Mahesh is less than Mohan ?
यꏎԙद मोहन क袃哹 आय महे
श से
150% अ牥灯धक हो तो बताइये
敨灹क महे
श क袃哹 आय मोहन से
敨灹कतने
哔첅볢तशत कम है
?
1) 40%
2) 50%
3) 60%
4) 45%
Correct Answer: 60%
Candidate Answer: [ NOT ANSWERED ]
Question 59.The length of a train and that of a platform are equal. If with a speed of 90 km/hr the train crosses the platform in one minute, then the length of the train
(in meters) is
एक 朵फ़े
न और 気ले
टफाम々
क袃哹 लं
बाई बराबर है
। यꏎԙद 朵फ़े
न 90 敨灹क.मी./घं
टा क袃哹 ग첅볢त से
気ले
टफाम々
को 1 雷मनट म锪ᅕ
पार करती है
तो 朵फ़े
न क袃哹 लं
बाई ( मीटर म锪ᅕ
) 敨灹कतनी है
?
1) 500
2) 600
3) 750
4) 900
Correct Answer: 750
Candidate Answer: 750
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 19/30
Page 21
9/22/2016 Staff Selection Commision
Question 60.The simple interest on a certain sum of money for 2 years at 5% is Rs. 1600. The compound interest at the same rate after 3 years interest compound
annually, is
敨灹कसी धनरा雷श पर 5% पर 2 वष々
का साधारण 絹麯याज Rs. 1600 है
। वा畢ष々
क च퀭譸व畢ृ
쪰 絹麯याज पर उसी दर पर 3 वष々
केबाद च퀭譸व畢ृ
쪰 絹麯याज 敨灹कतना होगा ?
1) Rs.2520
2) Rs.2522
3) Rs.2555
4) Rs.2535
Correct Answer: Rs.2522
Candidate Answer: Rs.2522
Question 61.
1) 1
2) 3√3
3) 0
4) 3
Correct Answer: 0
Candidate Answer: 0
Question 62.
1) 0
2) 1
3) 2
4) 3
Correct Answer: 0
Candidate Answer: 0
Question 63.
1) 9
2) 5
3) 7
4) 3
Correct Answer: 7
Candidate Answer: 7
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 20/30
Page 22
9/22/2016 Staff Selection Commision
Question 64.If x = 99, then the value of 2(x2 + 3x + 3 ) is equal to
यꏎԙद x = 99 हो, तो 2(x2 + 3x + 3 ) का मान 㫙या होगा ?
1) 1000001
2) 1000000
3) 999999
4) 9999999
Correct Answer: 999999
Candidate Answer: 1000001
Question 65.The centroid of a triangle ∆ ABC is G. If the area of ∆ ABC = 72 sq. units , then the area of ∆ BGC is
∆ABC का के
힙澮�橀क G है
। यꏎԙद ∆ABC = 72 वग々
यू
첅볢नट हो, तो ∆BGC का 颮๛े
ꚷዺफल 敨灹कतना होगा ?
1) 16 sq units
16 वग々 यू
첅볢नट
2) 24 sq units
24 वग々 यू
첅볢नट
3) 36 sq units
36 वग々 यू
첅볢नट
4) 48 sq units
48 वग々 यू
첅볢नट
Correct Answer: 24 sq units
24 वग々
यू첅볢नट
Candidate Answer: 24 sq units
24 वग々
यू
첅볢नट
Question 66.In case of an acute angled triangle, its orthocentre lies
힙澮यू
नकोणीय 䄼朶ꚷዺभज
ु म锪ᅕ
उसका लं 힙澮�橀 कहॉ ं
बके होगा ?
1) inside the triangle
䄼朶ꚷዺभज
ु केअ힙澮दर
2) outside the triangle
䄼朶ꚷዺभज
ु केबाहर
3) on the traingle
䄼朶ꚷዺभज
ु पर
4) on one of the vertex of the triangle
䄼朶ꚷዺभज
ु के敨灹कसी एक शीष々 पर
Correct Answer: inside the triangle
䄼朶ꚷዺभज
ु केअ힙澮दर
Candidate Answer: inside the triangle
䄼朶ꚷዺभज
ु केअ힙澮दर
Question 67.If ∆PQR and ∆LMN are similar and 3PQ = LM and MN = 9 cm, then QR is equal to :
यꏎԙद ∆PQR और ∆LMN समान है
और 3PQ = LM और MN = 9 से
.मी. हो, तो QR 敨灹कसकेबराबर होगा ?
1) 12 cm
12 से.मी.
2) 6 cm
6 से
.मी.
3) 9 cm
9 से
.मी.
4) 3 cm
3 से
.मी.
Correct Answer: 3 cm
3 से
.मी.
Candidate Answer: 3 cm
3 से
.मी.
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 21/30
Page 23
9/22/2016 Staff Selection Commision
Question 68.
AB, O के
힙澮�橀 वाले
व㪏痡ृ
त क袃哹 जीवा है
। व㪏痡ृ
त पर 䄼朶ब힙澮द ु
C इस 哔कार है
敨灹क OC AB और 䄼朶ꚷዺ핹哔या OC जीवा AB को P पर काटती है
। यꏎԙद PC = 2 से
.मी. और AB = 6 से
.मी. हो तो व㪏痡ृ
त का 頦븨यास 敨灹कतना
है
?
1) 6 cm
6 से
.मी.
2) 6.5 cm
6.5 से.मी.
3) 13 cm
13 से.मी.
4) 12 cm
12 से.मी.
Correct Answer: 6.5 cm
6.5 से
.मी.
Candidate Answer: 13 cm
13 से
.मी.
Question 69.If x2 = sin2 30°+ 4 cot2 45° sec2 60°, then the value of x (x >0) is
यꏎԙद x2= sin2 30°+ 4 cot2 45° sec2 60° हो, तो x (x>0) का मान 㫙या है
?
1) ½
2) 1
3) 0
4) ½
Correct Answer: ½
Candidate Answer: ½
Question 70.If 7sin2θ+3cos2θ = 4 then the value of secθ+cosecθ is
यꏎԙद 7sin2θ+3cos2θ = 4 हो तो secθ+cosecθ का मान 㫙या होगा ?
1)
2)
3)
4) none of these
इनम锪ᅕसेकोई नह貫ⴊं
Correct Answer:
Candidate Answer:
Question 71.An observer on the top of a mountain, 500 m above the sea level, observes the angles of depression of the two boats in his same place of vision to be 45°
and 30° respectively. Then the distance between the boats, if the boats are on the same side of the mountain, is
एक 哔े
颮๛क सम힙澮ु�橀 तल से
500 मी. ऊपर एक पहाड़ी चोट貫ⴊ केशीष々
सेअपने
समान ⚛ि抡躆ट 颮๛े
ꚷዺ म锪ᅕ
दो नौकाओं
का अवन첅볢त कोण 퀭譸मश: 45° और 30° दे
खता है
। यꏎԙद दोन袖Ⱈ नौकाऍ ं
पहाड़ी क袃哹 एक ह貫ⴊ साइड़ म锪ᅕ
है
, तो उनकेबीच क袃哹 दरू
貫ⴊ 敨灹कतनी होगी ?
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 22/30
Page 24
9/22/2016 Staff Selection Commision
1) 456 m
456 मी.
2) 584 m
584 मी.
3) 366 m
366 मी.
4) 699 m
699 मी.
Correct Answer: 366 m
366 मी.
Candidate Answer: 366 m
366 मी.
Question 72.Study the bar diagram and answer the following questions.
बार रे
खा牥灯चꚷዺ का अ㜽ययन क袃哹िजए और 첅볢न咑䒷न雷ल桴晳खत 哔⡖楘न袖Ⱈ केउ㪏痡तर द貫ⴊिजए।
Average marks obtained in Physics for two terms is
दोन袖Ⱈ 颮๛े
ꚷዺ袖Ⱈ म锪ᅕ
भौ첅볢तक शा誆䪳ꚷዺ म锪ᅕ
敨灹कतने
哔첅볢तशत अं
क 哔ा気त हु
ए?
1) 80.5
2) 82.5
3) 72.5
4) 83.5
Correct Answer: 82.5
Candidate Answer: 83.5
Question 73.Study the bar diagram and answer the following questions.
बार रे
खा牥灯चꚷዺ का अ㜽ययन क袃哹िजए और 첅볢न咑䒷न雷ल桴晳खत 哔⡖楘न袖Ⱈ केउ㪏痡तर द貫ⴊिजए।
Difference of marks obtained in both the terms by the students is maximum in
छाꚷዺ袖Ⱈ 쪓屪वारा दोन袖Ⱈ सꚷዺ袖Ⱈ म锪ᅕ
哔ा気त अं
क袖Ⱈ का अ힙澮तर अ牥灯धकतम 敨灹कस 畢वषय म锪ᅕ
है?
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 23/30
Page 25
9/22/2016 Staff Selection Commision
1) English
अं
㚹ेﴛजी
2) Physics
भौ첅볢तक 畢वꏽ墘ान
3) Biology
जीव 畢वꏽ墘ान
4) Mathematics
ग桴晳णत
Correct Answer: Biology
जीव 畢वꏽ墘ान
Candidate Answer: Biology
जीव 畢वꏽ墘ान
Question 74.Study the bar diagram and answer the following questions.
बार रे
खा牥灯चꚷዺ का अ㜽ययन क袃哹िजए और 첅볢न咑䒷न雷ल桴晳खत 哔⡖楘न袖Ⱈ केउ㪏痡तर द貫ⴊिजए।
What is the percentage of marks obtained in Chemistry for both the terms ?
दोन袖Ⱈ सꚷዺ袖Ⱈ म锪ᅕ
रसायन 畢वꏽ墘ान म锪ᅕ
哔ा気तां
क袖Ⱈ का 哔첅볢तशत 敨灹कतना है
?
1) 76.5
2) 56.7
3) 75.6
4) 67.5
Correct Answer: 67.5
Candidate Answer: 67.5
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 24/30
Page 26
9/22/2016 Staff Selection Commision
Question 75.Study the bar diagram and answer the following questions.
बार रे
खा牥灯चꚷዺ का अ㜽ययन क袃哹िजए और 첅볢न咑䒷न雷ल桴晳खत 哔⡖楘न袖Ⱈ केउ㪏痡तर द貫ⴊिजए।
The ratio of the average of the marks obtained in Biology for two terms to the average of the marks obtained in English and Mathematics for first term only is
दोन袖Ⱈ सꚷዺ袖Ⱈ केजीव 畢वꏽ墘ान म锪ᅕ
哔ा気त औसत अं
क袖Ⱈ तथा के
वल 哔थम सꚷዺ म锪ᅕ
अं㚹ेﴛ
जी और ग桴晳णत म锪ᅕ
哔ा気त औसत अं
क袖Ⱈ का अनु
पात 㫙या है
?
1) 43:92
2) 39:42
3) 29:34
4) 23:94
Correct Answer: 29:34
Candidate Answer: 29:34
Question 76.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button
corresponding to it.
VENIAL
1) CORRUPT
2) SUPERFICIAL
3) RESPECTED
4) PARDONABLE
Correct Answer: PARDONABLE
Candidate Answer: PARDONABLE
Question 77.In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to
it.
DIFFIDENT
1) SHY
2) BRAVE
3) CONFIDENT
4) MEEK
Correct Answer: CONFIDENT
Candidate Answer: BRAVE
Question 78.Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.
1) Monolouge
2) Monologue
3) Monologe
4) Monolouge
Correct Answer: Monologue
Candidate Answer: Monologue
Question 79.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding
to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
We must go (A) / and congratulate him for (B)/ his brilliant success (C) / No Error (D)
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: B
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 25/30
Page 27
9/22/2016 Staff Selection Commision
Candidate Answer: D
Question 80.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding
to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
My brother (A) / along with his friends (B) / are going on a tour (C) / No error (D)
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Candidate Answer: C
Question 81.In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding
to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option.
You have prepared well (A) / for the examination (B) / isn't it ? (C) / No error (D)
1) A
2) B
3) C
4) D
Correct Answer: C
Candidate Answer: C
Question 82.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose
the correct alternative and click the button corresponding to it.
What good fortune! I found the very thing I was _______________!
1) looking in
2) looking to
3) looking besides
4) looking for
Correct Answer: looking for
Candidate Answer: looking for
Question 83.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose
the correct alternative and click the button corresponding to it.
The swimmer ____________ his clothes and jumped into the river.
1) took off
2) took of
3) took out
4) took down
Correct Answer: took off
Candidate Answer: took out
Question 84.The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose
the correct alternative and click the button corresponding to it.
I will ______________ to Singapore next month.
1) be travelling
2) be travel
3) travels
4) am travelled
Correct Answer: be travelling
Candidate Answer: be travelling
Question 85.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and
click the button corresponding to it.
Made light of
1) Did not hear
2) Treated it lightly
3) Blew away
4) Carried with him
Correct Answer: Treated it lightly
Candidate Answer: Did not hear
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 26/30
Page 28
9/22/2016 Staff Selection Commision
Question 86.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and
click the button corresponding to it.
Every inch a gentleman
1) Somewhat
2) Partly
3) Entirely
4) Calculatively
Correct Answer: Entirely
Candidate Answer: Entirely
Question 87.In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and
click the button corresponding to it.
Gall and wormwood
1) A problem
2) Hateful
3) Useless
4) Hard to digest
Correct Answer: Hateful
Candidate Answer: Hard to digest
Question 88.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
A rough, violent, troublesome person.
1) Tartar
2) Talker
3) Vagabond
4) Swindler
Correct Answer: Tartar
Candidate Answer: Vagabond
Question 89.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
A brave, nobleminded or chivalrous man
1) Handsome
2) Robust
3) Gallant
4) Reckless
Correct Answer: Gallant
Candidate Answer: Robust
Question 90.Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Obsession with books
1) Bibliomania
2) Megalomania
3) Xenophobia
4) Egomania
Correct Answer: Bibliomania
Candidate Answer: Bibliomania
Question 91.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct
alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
The farmers work at the fields
1) on the fields
2) through the fields
3) in the fields
4) No improvement
Correct Answer: in the fields
Candidate Answer: on the fields
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 27/30
Page 29
9/22/2016 Staff Selection Commision
Question 92.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct
alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
The boss impatiently told him to get up with his work.
1) to get on
2) to get by
3) to get under
4) No improvement
Correct Answer: to get on
Candidate Answer: to get on
Question 93.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct
alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
The judges remarked on the high standard of entries for the competition.
1) remarked of
2) remarked at
3) remarked over
4) No improvement
Correct Answer: No improvement
Candidate Answer: remarked at
Question 94.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct
alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
He did not know how to solve the problem and I did not either
1) neither do I
2) neither did I
3) either did I
4) No improvement
Correct Answer: neither did I
Candidate Answer: neither did I
Question 95.A sentence/a part of the sentence is underlined. Four alternatives are given to the underlined part which will improve the sentence. Choose the correct
alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to "No improvement".
It is a place far of here
1) far by here
2) far from here
3) far away here
4) No improvement
Correct Answer: far from here
Candidate Answer: far from here
Question 96.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and
click the button corresponding to it.
Mary Garden, a noted opera singer, earned a great deal of money during her career, but was constantly bothered by the demands of her father for money and always
in large sums.
Miss Garden would always give it to him, though often she would often complain that his requests seemed somewhat unreasonable. To this the stock reply was that he
needed the money for a very special project. She was not going to refuse her father, was she ?
During the depression Miss Garden, like many others, lost her money in the stock market crash. Shortly afterward, her father died, and, much to her surprise, she was
notified that he had left a large bank account in her name. He had saved for her every cent she had given him.
The demands God makes on us may seem hard at times. But all the while He is actually helping us to store up an 'eternal bank account' in heaven one which may
balance the scales in our favour when we least expect it. Troubles are often the instruments by which God fashions us for better things.
Mary's father made demands for __________
1) a small sum of money
2) large sums of money
3) no money
4) a reasonable sum of money
Correct Answer: large sums of money
Candidate Answer: large sums of money
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 28/30
Page 30
9/22/2016 Staff Selection Commision
Question 97.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and
click the button corresponding to it.
Mary Garden, a noted opera singer, earned a great deal of money during her career, but was constantly bothered by the demands of her father for money and always
in large sums.
Miss Garden would always give it to him, though often she would often complain that his requests seemed somewhat unreasonable. To this the stock reply was that he
needed the money for a very special project. She was not going to refuse her father, was she ?
During the depression Miss Garden, like many others, lost her money in the stock market crash. Shortly afterward, her father died, and, much to her surprise, she was
notified that he had left a large bank account in her name. He had saved for her every cent she had given him.
The demands God makes on us may seem hard at times. But all the while He is actually helping us to store up an 'eternal bank account' in heaven one which may
balance the scales in our favour when we least expect it. Troubles are often the instruments by which God fashions us for better things.
Mary __________ to the demands of her father.
1) could not refuse to pay any attention
2) wanted to refuse to pay any attention
3) finally refused to pay any attention
4) initially refused to pay any attention
Correct Answer: could not refuse to pay any attention
Candidate Answer: could not refuse to pay any attention
Question 98.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and
click the button corresponding to it.
Mary Garden, a noted opera singer, earned a great deal of money during her career, but was constantly bothered by the demands of her father for money and always
in large sums.
Miss Garden would always give it to him, though often she would often complain that his requests seemed somewhat unreasonable. To this the stock reply was that he
needed the money for a very special project. She was not going to refuse her father, was she ?
During the depression Miss Garden, like many others, lost her money in the stock market crash. Shortly afterward, her father died, and, much to her surprise, she was
notified that he had left a large bank account in her name. He had saved for her every cent she had given him.
The demands God makes on us may seem hard at times. But all the while He is actually helping us to store up an 'eternal bank account' in heaven one which may
balance the scales in our favour when we least expect it. Troubles are often the instruments by which God fashions us for better things.
Mary's father had __________ all the money he took from her.
1) gambled
2) wasted
3) invested
4) saved
Correct Answer: saved
Candidate Answer: saved
Question 99.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and
click the button corresponding to it.
Mary Garden, a noted opera singer, earned a great deal of money during her career, but was constantly bothered by the demands of her father for money and always
in large sums.
Miss Garden would always give it to him, though often she would often complain that his requests seemed somewhat unreasonable. To this the stock reply was that he
needed the money for a very special project. She was not going to refuse her father, was she ?
During the depression Miss Garden, like many others, lost her money in the stock market crash. Shortly afterward, her father died, and, much to her surprise, she was
notified that he had left a large bank account in her name. He had saved for her every cent she had given him.
The demands God makes on us may seem hard at times. But all the while He is actually helping us to store up an 'eternal bank account' in heaven one which may
balance the scales in our favour when we least expect it. Troubles are often the instruments by which God fashions us for better things.
During the depression Mary __________ in the stock market.
1) lost no money at all
2) lost her money
3) lost some money
4) lost lot of money
Correct Answer: lost her money
Candidate Answer: lost her money
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 29/30
Page 31
9/22/2016 Staff Selection Commision
Question 100.A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and
click the button corresponding to it.
Mary Garden, a noted opera singer, earned a great deal of money during her career, but was constantly bothered by the demands of her father for money and always
in large sums.
Miss Garden would always give it to him, though often she would often complain that his requests seemed somewhat unreasonable. To this the stock reply was that he
needed the money for a very special project. She was not going to refuse her father, was she ?
During the depression Miss Garden, like many others, lost her money in the stock market crash. Shortly afterward, her father died, and, much to her surprise, she was
notified that he had left a large bank account in her name. He had saved for her every cent she had given him.
The demands God makes on us may seem hard at times. But all the while He is actually helping us to store up an 'eternal bank account' in heaven one which may
balance the scales in our favour when we least expect it. Troubles are often the instruments by which God fashions us for better things.
God at times, makes hard demands so that He __________ when we least expect it.
1) can balance the scales against us
2) can balance the scales in our favour
3) can harm us
4) can refuse to assist us
Correct Answer: can balance the scales in our favour
Candidate Answer: can balance the scales in our favour
http://thepracticetest.in/challengesystem/response_questions.php?t_id=MzA=&appid=1a4fff78943b24af40c79deccf09bb87 30/30