Page 1
INICET
Question
Paper
Page 2
INI CET 2022 (Nov)
Question Paper
Biochemistry
(Based on Memory Recall)
Q1. Patient with reduced level of HDL ABCA1 quotation what is the diagnosis?
A) Abetalipaprotenemia
B) Tangier’s disease
C) Apolipaprotienemia
D) Wolman’s disease
Correct Answer : B
Q2. Refsum’s diseases is due to :
A) Absence of Alpha oxidation of branched chain fatty acid in peroxisomes
B) Absence of Beta oxidation of BCFA in peroxisomes
C) Absence of Alpha oxidation of BCFA in lysosomes
D) Absence of Beta oxidation of BCFA in mitochondria
Page 3
Q3. A baby is brought with complaints of lethargy and poor feeding. During examination,
it is noted that the urine had a smell of burnt sugar. This diseases occur due to the defect
in
A) Branched chain keto acid dehydrogenase
B) Branched chain amino acid dehydrogenase
C) Branched chain keto acid oxidase
D) Branched chain amino acid oxidase
Q4. A baby is being evaluated for delayed development milestones. On examination, the
child has hepatosplenomegaly. Microscopy of bone marrow/peripheral smell evaluation
is shown below. What is the diagnosis ?
A) Gaucher’s disease
B) Niemann pick
C) Hunter’s
D) Hurlers
Q5. Muscle Glycogen Phosphorylase leaf is activated by directly or indirectly by
A) Glucose 6 phosphate
B) Camp dependent protein kinases
C) Calcium
D) Protein phosphatase
Correct Answer : C
Page 4
Q6. All are true about HMP shunt except
A) Source of ribose - 6 - phosphate
B) Source of Acetyl CoA
C) Source of NADPH
D) Utilises Ribose
Correct Answer : D
Q7. Choose the right sequence of steps in the conversion of cholesterol to the
testosterone
A. 17 alpha hydroxylase
B. 20, 22 desmolase
C. 17, 20 Lyase
D. 3 beta hydroxysteroid dehydrogenase
A) B, D, A, C
B) A, C, D, B
C) B, A, C, D
D) D, A, B, C
Q8. Adorally patient with elevated homocysteine and normal methylmalonyl acid levels.
Identify diagnosis. Megaloblastic anemia present. Hb-7g% high MCV-90
A) Folate deficiency
B) B12 def
C) Biotin
D) B2
Correct Answer : B
Q9. Which of the following tissue are dependent on insulin for glucose uptake
1. Pancreas
2. Brain
3. Muscles
4. Adipose tissue
A) 1,2,3,4
B) 2,3,4
C) 3,4
D) 4 alone
Page 5
Correct Answer : C
Q10. Consider the following enzymes.
1. Glutathione peroxidase
2. Glutathione synthetase
3. Deiodinase
4. Thioredoxin reductase
Which of the following enzymes used Selenocysteine?
A) 1,3,4
B) 1,2,3
C) 2,3,4
D) 1,2,4
Q11. Which of the following statement is correct
1. Tm increases with more G-C
2. Tm decreases with more G-C
3. Tm increases with more A-T
4. No relation of GC & A-T pair with Tm
A) 1,2,3,4
B) 2,3
C) 2 only
D) 1 only
Q12. Zellweger is a defect in biogenesis of
A) Peroxisomes
B) Lysosome
C) Mitochondria
D) Nucleus
Q13. True about the action of enhancing gene expression?
A) Recruiting chromatin and modifying regulatory mechanisms
B) Only when in close conjugation with promoter region
C) Only when in upstream of promoter region
D) They are very specific to the gene
Page 6
Q14. Long term glycemic control in patients with hemolysis, is assessed by
fructosamine. Fructosamine is a glycated product of
A) fructose
B) urea
C) glycosaminoglycans
D) albumin
Correct Answer : D
Q15. The signaling sequence in a type 2 membrane protein with N-terminal facing
cytoplasm is located in?
A) Inside the membrane
B) at the c - terminal
C) both inside the membrane and at C terminal
D) at the n terminal
Q16. A: Mousy body odour in PKU
B: Tyrosine, dopamine and norepinephrine are decreased in PKU
A) A and R are true and R is the correct explanation
B) A and R are true, R is not the correct explanation for A
C) A is true R is false
D) Both A & R are false
Correct Answer : B
Q17. True about sirtuins are all except
A) Increase the life span
B) stimulated by nicotinamide
C) Increase insulin sensitivity and support like glucose metabolism
D) It has his tone deacetylase activity and causes chromatin condensation
Correct Answer : B
Q18. 2,3 BPG causes uploading of oxygen to tissues because
Page 7
A) Decreases ATP production and breaks the line between globin chain
B) It increases ATP production
C) Binds to central cavity of hemoglobin by histidine residues and favour Salt Bridge
formation
D) Inhibit Taut state
Correct Answer : C
Q19. Identify the left curve, the right curve if adult hemoglobin
A) Fetal hemoglobin
B) CO poisoning
C) Acidosis
D) Myoglobin
Correct Answer : D
Q20. Identify the graph
A) Competitive inhibition
B) Non competitive inhibition
C) Uncompetitive inhibition
Page 8
D) Allosteric inhibition
Correct Answer : B
Q21. Burnt Sugar smell of urine is due to the defect of?
A) Phenylalanine Hydroxylase
B) Isovaleryl CoA dehydrogenase
C) Fumarylacetoacetate Hydrolase
D) Branched chain keto acid dehydrogenase
Correct Answer : D
Q22. Cystic Fibrosis is caused by which of the following deletion?
A) Tyrosine at 508
B) Phenylalanine at 508
C) Tryptophan at 508
D) Lysine at 805
Correct Answer : B
Q23. SARS CoV-2 diagnosis is done by all except?
A) RT PCR
B) Real time PCR
C) Southern Blotting
D) Immunoassays
Correct Answer : C
Q24. Selenocysteine is present in which of the following enzymes?
A) Glutathione reductase
Page 9
B) Glutathione peroxidase
C) Thioredoxin peroxidase
D) Thioredoxine oxidase A
Correct Answer : B
Q25. Fructosamine (which is used for assessing long term glycemic
Control in a person with hemolysis) is a glycated product of:
A) Glycosaminoglycan
B) Urea
C) Fructose
D) Albumin
Correct Answer : D
Q26. Hooch Tragedy is related to which of the following alcohols?
A) Methyl Alcohol
B) Ethyl Alcohol
C) Ethylene glycol
D) Hypoglycin
Q27. Identify the given image :
A) Gaucher’s disease
B) Wolman’s disease
C) Niemann pick disease
D) Fish eye disease