Page 1
NCERT
SOLUTIONS
CLASS - 4th
aglase .co
Page 2
Class : 4th
Subject : EVS
Chapter : 4
Chapter Name : The Story of Amrita
Q1 Is there a place near your or along the road side, where trees have been planted?
Answer. Yes, trees are planted on the road sides.
Page : 32 , Block Name : The Story Of Amrita
Q2 Why were they planted there?
Answer. They were planted there to get fruits and shade.
Page : 32 , Block Name : The Story Of Amrita
Q3 Have you seen anyone taking care of the trees? Who does this?
Answer. I have seen a few people taking care of these trees. They are employed as a gardners.
Page : 33 , Block Name : The Story Of Amrita
Q4 Have you seen fruits on any of the trees? Who eats three fruits?
Answer. Yes, I have seen fruits on these trees. People who look after the trees eat those fruits. Also
birds eat them.
Page : 33 , Block Name : The Story Of Amrita
Q5 Lalita feels that grass and small plants growing near her school wall have not been planted by
anyone. Do you know of any place where grass, small plants or trees are growing on their own
without being planted by anyone?
Answer. Yes, in the elds and along the road sides, grass grows on its own.
Page : 33 , Block Name : The Story Of Amrita
Q6 Why do you feel that these are growing on their own?
Answer. Because nobody has planted the grass but still they are growing there. So I think that they
Page 3
are growing on their own.
Page : 33 , Block Name : The Story Of Amrita
Q7 Do you remember what the elders of this village used to say?
Answer. They used to say "Agar perh hain to hum hain. Plants and animals can survive without us,
but we cannot survive without them".
Page : 34 , Block Name : The Story Of Amrita
Q8 Do you think we could survive if there were no trees and no animals? Discuss this in your class.
Answer. No, we cannot survive without trees because they give us food and fresh air.
Page : 34 , Block Name : The Story Of Amrita
Q9 Do you remember that in Class III, you had made a tree your friend? How is your friend now?
Answer. The tree is the same as last year but it changes according to the weather. Sometimes it has
lots of owers and leaves and sometimes it sheds all of its leaves and owers. It also have some
fruits once in a while.
Page : 35 , Block Name : The Story Of Amrita
Q10 Why don't you make a new friend this year? Have you seen how your friends.the trees, change
in some ways, in different months of a year.
Answer. Yes I have seen how trees change in different way in different months of a year. Like
sometimes they shed their leaves and sometimes they have lots of kaves, owers and fruits.
Page : 35 , Block Name : The Story Of Amrita
Q11 Does the tree has ower?
Answer. Yes, it has owers
Page : 35 , Block Name : The Story Of Amrita
Q12 Do the owers remain always on the tree?
Answer. No, the owers do not remain on the tree throughout the year.
Page : 35 , Block Name : The Story Of Amrita
Page 4
Q13 In which month do their leaves fall?
Answer. The leaves of the trees usually fall in the month of December and January.
Page : 35 , Block Name : The Story Of Amrita
Q14 Do fruits grow on the tree?
Answer. Yes, they grow on the tree.
Page : 36 , Block Name : The Story Of Amrita
Q15 In which months do they grow?
Answer. Mangoes grows in the month of March and April.
Page : 36 , Block Name : The Story Of Amrita
Q16 Have you eaten these fruits?
Answer. Yes, I have eaten these fruits.
Page : 36 , Block Name : The Story Of Amrita
Q17 Why do people hunt?
Answer. People hunt for food, skin and bones of animals and also for fun.
Page : 36 , Block Name : Discuss
Q18 There are rules against hunting of some animals. People can be punished for hunting. Why do
you think there is this punishment?
Answer. There is punishment for hunting in order to save the animals.
Page : 36 , Block Name : Discuss
Q19 Which birds did they see around them when they were of your age?
Answer. Crow, sparrow, parrot, eagle, vulture, cuckoo, etc are the birds they saw around them when
they were our age.
Page : 36 , Block Name : Talk To Your Grandparents And Find Out
Q20 Have the number of some of these birds become less?
Page 5
Answer. Yes, the number of many of these birds have become less.
Page : 36 , Block Name : Talk To Your Grandparents And Find Out
Q21 Are there some birds or animals which they cannot see any more?
Answer. The cheetah cannot be seen anymore.
Page : 36 , Block Name : Talk To Your Grandparents And Find Out
Q22 Shantl's grandfather told her that when he was a small child he saw more birds like sparrows
and mynah than he sees today. Can you make two guesses why their numbers have become less?
Answer. Hunting and destruction of forests and trees which reduce their living area are reducing
the number of these birds.
Page : 37 , Block Name : The Story Of Amrita
Q23 Which kind of trees can you see a lot of, in your area? Name two such trees.
Answer. kind of trees which I can see a lot in my are mango and teak trees.
Page : 37 , Block Name : The Story Of Amrita
Q24 Find out more about these trees from your elders.
Answer. Mango: It is a very tasty fruit. Mango trees grow very large and branchy. The buds of
mango come in the month of January. The fruit starts ripening from middle of April. There are
many varieties of mango.H
Teak: teak tree is also very big. It gives us shade and fresh air. Teak wood is costly. Teak does not
gives us fruit. Teak wood is used in making furnitures.
Page : 37 , Block Name : The Story Of Amrita