Page 1
FOR KEAM EXAM PREPARATION
KEAM 2025
Question Paper ·
B.Pharm
EXAM YEAR TYPE SUBJECT INCLUDES
KEAM 2025 Question Paper B.Pharm Answers
DATE
24 April 2025 AN
Notes · Sample Papers · Previous Year Papers · Mock Tests
Page 2
m
m .co
m .co FINAL ANSWER KEY as
e m
se a g l
Question Paper Code: 10/2025/OL
Exam:KEAM 2025 BPHARM-2
Date of Test: 24-04-2025
1. What is the value of the sum of 12.1100 +18.0 +1.012 as per the rule of significant figures?
A) 31.1220
B ) 31.122
m
C ) 31.12
m .co
D ) 31.1 .co s e m
E ) 31
s em l a
g l a ag
a : Option D
Correct Answer
In which of the following spectral region Balmer series lines are observed for atomic
2. hydrogen?
A ) Visible
B ) Ultraviolet
C ) Microwave
D ) Infrared
m
E ) Radiowave
.co
s em
g la
a
3. The product of uncertainty in position (Δx) and uncertainty in velocity (Δv) has the unit of
A) 𝑚𝑠
B ) 𝑚𝑠
C) 𝑚 𝑠
D) 𝑚 𝑠
E ) 𝑚𝑠 𝑠 m
m .co
.co
Correct Answer : Option D
s e m
s e4.m The inert gas element with the largest positive electron gain enthalpy
g l a is
g la A ) 𝐻𝑒 a
a
B) 𝑁𝑒
C ) 𝐾𝑟
D) Ar
E) 𝑅𝑛
m .
5. .co
The IUPAC name of element with atomic number 105 is
s e m
s em l a
g la ag
a For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 1 of 18
Page 3
A) Mendelevium
B ) Nobelium
C ) Lawrencium
D ) Rutherfordium
E ) Dubnium
Correct Answer : Option E
6. In which one of the following compounds, there is complete octet of central atom?
A) 𝐵𝐹
B ) 𝐵𝑒𝐻
C ) 𝑆𝐶𝑙
D ) 𝐴𝑙𝐶𝐿
E ) 𝐿𝑖𝐶𝑙
Correct Answer : Option C
7. Which one of the following molecule/ion has square planar shape?
A) 𝑆𝐹
B) 𝑁𝐻
C ) 𝐶𝐻 𝐶𝑙
D ) 𝐶𝐻
E ) 𝑋𝑒𝐹
Correct Answer : Option E
8. Which of the following relationship is correct?
A) 𝐶𝑝 + 𝐶𝑣 = 𝑅
B ) 𝐶𝑝 / 𝐶𝑣 = 𝑅
C ) 𝐶𝑝 − 𝐶𝑣 = 𝑅
D ) 𝐶𝑣 / 𝐶𝑝 = 𝑅
E ) 𝐶𝑣 − 𝐶𝑝 = 𝑅
Correct Answer : Option C
Consider the following thermodynamic properties of a system:
9. (i) Volume (ii) Pressure (iii) Density (iv) Heat capacity
The extensive property/properties of the system is/are
A ) (ii) and (iv)
B ) (iv) only
C ) (i), (ii) and (iii)
D ) (i) and (iv)
E ) (iii) and (iv)
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 2 of 18
Page 4
m
m .co
m .co s e m
se Correct Answer : Option D
g l a
a
10. An aqueous solution of which of the following has the highest pH value?
A ) 0.10 M 𝐻𝐶𝑙
B ) 0.50 M 𝐻 𝑆𝑂
C ) 0.10 M 𝑁𝑎𝑂𝐻
D ) 0.5 𝑀𝐻𝐶𝑙
E ) 0.01 𝑀𝑁𝑎𝑂𝐻
m
m .co
.co
Correct Answer : Option C
s e m
s em l a
11. 3𝑀𝑔 g+la𝑁
In the following reaction, the change in oxidation state of Magnesium is
ag
(a
) ( ) → 𝑀𝑔 𝑁 ( )
A) 0 𝑡𝑜 + 2
B ) 0 𝑡𝑜 + 3
C ) 0 𝑡𝑜 + 4
D ) 0 𝑡𝑜 + 6
E ) 0 𝑡𝑜 − 2
m
m .co
s e
The resistance of 0.10 M KCl solution when measured with a conductivity cell at 298 K is
g la
12. 100 Ώ. If the conductivity of 0.10 M KCl solution is 1.29 𝑆𝑚 , what is the value of cell
constant of the same solution at 298 K? a
A) 1.29 𝑚
B ) 1.29 × 10 𝑚
C ) 0.129 𝑐𝑚
D ) 1.29𝑐𝑚
E ) 0.129 𝑚
m
m .co
.co Correct Answer : Option D
s e m
s em 𝑁 exerts a partial pressure of 7.648 bar when dissolved in 1 litre
g l aof water at 298 K. What
g la 13. is the mole fraction of 𝑁 at same temperature? ( Henry’s lawaconstant (𝐾 ) for 𝑁 at
a 298 K = 76.4 k bar)
A) 10
B ) 10
C ) 10
D ) 10
E ) 10
m .
.co s e m
s em l a
g la ag
a For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 3 of 18
Page 5
Correct Answer : Option C
14. An example of pseudo first order reaction is
A ) Thermal decomposition of 𝑁 𝑂
B) Inversion of cane sugar
C ) Decomposition of gaseous 𝑁𝐻 on hot Pt surface
D) Radioactive decay of 𝑅
E) Hydrogenation of ethene
For a first order reaction with rate constant ‘k’, the slope of the line obtained by plotting log
15. ([𝑅 ] / [𝑅]) 𝑣𝑠 time is
A) (𝑘 / 2.303)
B ) 𝑘 × 2.303
C ) ( − 𝑘 / 2.303)
D ) (2.303 / 𝑘)
E ) ( − 2.303 / 𝑘)
16. The outer electronic configuration of ground state chromium is
A ) 3𝑑 4𝑠
B ) 3𝑑 4𝑠
C ) 3𝑑 4𝑠
D ) 4𝑑 4𝑠
E ) 4𝑑 4𝑠
17. The first transition series metal with the highest melting point is
A) Iron
B ) Vanadium
C ) Chromium
D ) Manganese
E ) Copper
Correct Answer : Option C
18. Which of the following 3𝑑 metal forms only dihalide?
A) Titanium
B ) Vanadium
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 4 of 18
Page 6
m
m .co
c. o C ) Copper s e m
m a
se D) Chromium
E ) Zinc ag l
Correct Answer : Option E
19. When potassium permanganate is heated to 513 K it forms
A ) 𝑀𝑛 𝑂 and 𝑂
B ) 𝑀𝑛𝑂 and 𝐾 𝑂
m
C ) 𝑀𝑛 𝑂 , 𝑀𝑛𝑂 and 𝐾 𝑂
m
co 𝑂 m .co
D ) 𝐾 𝑀𝑛𝑂 ,𝑀𝑛𝑂 .and e
m as
E ) 𝑘 𝑀𝑛𝑂 and 𝑂
sela ag
l
g
a : Option D
Correct Answer
20. Which of the following lanthanoid has the outer electronic configuration 4𝑓 6𝑠 in its
ground state?
A ) Neodymium
B ) Gadolinium
C ) Europium
m
D ) Promethium
m .co
E ) Samarium
s e
g la
Correct Answer : Option C
a
21. Which of the following statement is INCORRECT?
A) The actinoids show in general +3 oxidation state.
B ) Actinoids are less reactive metals.
C ) The magnetic properties of actinoids are more complex than those of lanthanoids.
D ) Hydrochloric acid attacks actinoids.
E ) Nitric acid slightly attacks actinoids.
m
m .co
.coCorrect Answer : Option B
s e m
s em When 𝐶𝑜𝐶𝑙 solution is treated with excess ammonia, a violetgcoloured
l a complex is formed
g la 22. which conducts current. Also,it gives one mole of 𝐴𝑔𝐶𝑙 whenatreated with 𝐴𝑔𝑁𝑂 . What
a is the chemical formula of the complex?
A)
[𝐶𝑜𝐶𝑙 (𝑁𝐻 ) ]𝐶𝑙
B)
[𝐶𝑜𝐶𝑙 (𝑁𝐻 ) ]
m .
C)
.co s e m
s em l a
g la ag
a For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 5 of 18
Page 7
[𝐶𝑜𝐶𝑙(𝑁𝐻 ) ]𝐶𝑙
D)
[𝐶𝑜(𝑁𝐻 ) ]𝐶𝑙
E)
[𝐶𝑜(𝑁𝐻 ) ]𝐶𝑙
23. The IUPAC name of the following complex [𝐶𝑟(𝐻 𝑂) (𝑁𝐻 ) ]𝐶𝑙 is
A) Triamminetriaquachromium(III) chloride
B ) Triaquatriamminechromium(III) chloride
C ) Triaquatriamminechromium(II) chloride
D ) Triamminetriaquachromium(II) chloride
E ) Triaquatriamminechromium(III) trichloride
24. [𝐹𝑒(𝐻 𝑂) (𝑂𝑁𝑂)]𝐶𝑙 and [𝐹𝑒(𝐻 𝑂) (𝑁𝑂 )]𝐶𝑙 are the examples of
A) Solvate isomerism
B ) Geometrical isomerism
C ) Linkage isomerism
D ) Ionisation isomerism
E ) Coordination isomerism
Correct Answer : Option D
25. Which of the following complex ion is diamagnetic?
A ) [𝑀𝑛𝐶𝑙 ]
B) [𝐹𝑒(𝐶𝑁) ]
C) [𝐶𝑜(𝐶 𝑂 ) ]
D) [𝐹𝑒𝐹 ]
E) [𝐶𝑜𝐹 ]
Correct Answer : Option C
26. Which one of the following is an example of heterocyclic aromatic compound?
A) Phenol
B ) Aniline
C ) Toluene
D ) Naphthalene
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 6 of 18
Page 8
m
m .co
c. o E ) Furan s e m
m a
se Correct Answer : Option E ag l
27. Which of the following functional groups will show −𝑅 effect?
A ) −𝑂𝐻
B ) −𝑂𝐶𝐻
C ) −𝑁𝐻
D ) −𝑁𝑂
m
E ) −𝑁𝐻𝐶𝑂𝐶𝐻 m
co m .co
m . s e
Correct Answer :eOption D
s g l a
l a a
ag is knownis treated
When bromoethane
28. This reaction as
with metallic 𝑁𝑎 in dry ethereal solution, n-butane is formed.
A) Kolbe’s reaction
B ) Wurtz reaction
C ) Williamson reaction
D ) Fittig reaction
E ) Friedel-Crafts reaction
m
m .co
s e
29. Which of the following compound doeslanot exhibit aromaticity?
A ) Cyclohexene ag
B) Benzene
C ) Thiophene
D ) Pyridine
E ) Naphthalene
m
m
The 𝑜𝑟𝑡ℎ𝑜 − , 𝑝𝑎𝑟𝑎 − directing and deactivating group in aromatic electrophilic .co
.co
30. substitution reaction is
e m
emA ) −𝐶𝐻 l as
s
la B ) −𝑂𝐻 ag
ag C ) −𝐶𝑙
D) −𝑁𝑂
E ) −𝐶𝑂𝑂𝐻
Correct Answer : Option C
31. The hydrocarbon that forms disodium salt with excess metallic sodium is
m .
A) ethane
.co s e m
B ) ethene
s em l a
g la ag
a For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 7 of 18
Page 9
C) benzene
D ) propyne
E ) ethyne
Correct Answer : Option E
32. Which of the following compound will have highest boiling point ?
A ) 𝐶𝐻 𝐹
B ) 𝐶𝐻 𝐶𝐻 𝐹
C ) 𝐶𝐻 𝐶𝑙
D ) 𝐶𝐻 𝐼
E ) 𝐶𝐻 𝐵𝑟
Correct Answer : Option E
When chlorobenzene is treated with acetyl chloride in the presence of anhydrous 𝐴𝑙𝐶𝑙 ,
33.
4-Chloroacetophenone is formed as the major product. It is an example of
A ) Nucleophilic substitution
B ) Electrophilic substitution
C ) Free radical substitution
D ) Nucleophilic addition
E ) Electrophilic addition
34. An optically active compound among the following is
A) 1-Chlorobutane
B ) neo-Pentyl chloride
C ) Isobutyl chloride
D ) tert-Butyl chloride
E ) 2-Chlorobutane
Correct Answer : Option E
35. Phenetole is
A) Ethoxybenzene
B ) Methoxyethane
C ) Methoxybenzene
D ) 1-Methoxypropane
E ) 2-Methoxypropane
36. Acetone can be converted into 2-methylpropan-2-ol using
A ) 𝑃𝑑 / 𝐻
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 8 of 18
Page 10
m
m .co
c. o B ) 𝐵 𝐻 / 𝐻 𝑂 , 𝑁𝑎𝑂𝐻 s e m
m a
se C) 𝐶𝐻 𝑀𝑔𝐼 / 𝐻 𝑂
ag l
D ) 𝐿𝑖𝐴𝑙𝐻
E ) 𝑁𝑎𝐵𝐻
Correct Answer : Option C
37. Which of the following is the weakest acid?
Phenol m
.co
A)
B ) 𝑝-Nitrophenol m
C ) 𝑝-Cresol
m .co s e m
s e l a
ag
D ) Ethanol
E ) 𝑚 -Cresol
g l a
a
Correct Answer : Option D
38. Lucas reagant is
A ) 𝐶𝑜𝑛 . 𝐻𝑁𝑂 + 𝑍𝑛𝐶𝑙
B ) 𝐶𝑜𝑛 . 𝐻𝐶𝑙 + 𝑍𝑛𝐶𝑙
C ) 𝐶𝑜𝑛 . 𝐻 𝑆𝑂 + 𝑍𝑛𝐶𝑙
m
D ) Acetic acid + 𝑍𝑛𝐶𝑙
m .co
E ) Oleium + 𝑍𝑛𝐶𝑙 s e
g la
Correct Answer : Option B a
39. Which of the following carboxylic acid is used in the manufacture of nylon-6,6?
A) Ethanedioic acid
B ) Propanedioic acid
C ) Butanedioic acid
D ) Pentanedioic acid
m
E ) Hexanedioic acid
om
c.Correct m.co
s e
s em Answer : Option E
g l a
g la 40. The reagent/s employed in Etard reaction is/are a
a A ) 𝐶𝑙 / ℎ ν , 𝐻 𝑂
B) 𝐶𝑟𝑂 𝐶𝑙 / 𝐶𝑆 , 𝐻 𝑂
C ) 𝐶𝑂, 𝐻𝐶𝑙, anhydrous 𝐴𝑙𝐶𝑙 / 𝐶𝑢𝐶𝑙
D ) 𝑆𝑛𝐶𝑙 , 𝐻𝐶𝑙
E) DIBAL-H
m .
.co s e m
s em l a
g la ag
a For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 9 of 18
Page 11
Nitrobenzene is treated with 𝑆𝑛 / 𝐻𝐶𝑙 to give a compound (X) which on treatment with 𝑁
41. 𝑎𝑁𝑂 and 𝐻𝐶𝑙 at 278 K gives compound (Y). When the compound (Y) is treated with 𝐶
𝑢 / 𝐻𝐵𝑟 , compound ‘Z’ is obtained. The compound ‘Z’ is
A ) Benzene
B ) Benzene diazonium bromide
C ) Phenol
D ) Bromobenzene
E ) Chlorobenzene
Correct Answer : Option D
42. Carbylamine is obtained when aniline is
A ) heated with Con.𝐻 𝑆𝑂
B ) treated with 𝑁𝑎𝑁𝑂 / 𝐻𝐶𝑙
C ) heated with 𝐶𝐻𝐶𝑙 and ethanolic 𝐾𝑂𝐻
D ) treated with 𝐶𝐻𝐶𝑙 and 𝐻𝐶𝑙
E ) treated with 𝐻𝐶𝑙
Correct Answer : Option C
The following amines are having same molecular masses.
43. (i) 𝑛 − 𝐶 𝐻 𝑁𝐻 (ii) (𝐶 𝐻 ) 𝑁𝐻 (iii) 𝐶 𝐻 𝑁(𝐶𝐻 )
The correct order of boiling point of the above amines is
A ) (i) > (ii) > (iii)
B ) (ii) > (iii) > (i)
C ) (iii) > (i) > (ii)
D ) (ii) > (i) > (iii)
E ) (i) > (iii) > (ii)
44. Which of the following vitamin deficiency causes convulsions?
A) Riboflavin
B ) Thiamine
C ) Ascorbic acid
D ) Pyridoxine
E ) Vitamin D
Correct Answer : Option D
45. Which of the following amino acid is optically inactive?
A) Glycine
B ) Alanine
C ) Valine
D ) Leucine
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 10 of 18
Page 12
m
m .co
c. o E ) Arginine s e m
m a
se Correct Answer : Option A ag l
46. The value of one barn in SI unit is
A ) 10 𝑚
B ) 10 𝑚
C ) 10 𝑚
m
.co
D ) 10 𝑚
m
co m
m.
E ) 10 𝑚
s e
s e l a
l a
g ag
a
If a moving body changes its position from 𝑥 to 𝑥 in a time interval
47. Δt , then is defined as
A) average acceleration
B ) average velocity
C ) instantaneous acceleration
D ) instantaneous velocity
m
E ) average displacement
.co
s em
g la
a for 1 minute and then retarded at 2𝑚𝑠
A car at rest is accelerated at 2𝑚𝑠 for 1
48.
minute to attain rest. The distance travelled by the car is
A ) 3600 m
B ) 1800 m
C ) 9600 m
D ) 4800 m
E ) 7200 m
m
m .co
.coCorrect Answer : Option E
s e m
s em If the forces acting on two bodies of masses 2 kg and 3 kg are gsame
l a , then the ratio of their
g la 49. respective accelerations is a
a A) 1:1
B) 1:2
C) 2:3
D) 3:2
E) 4:9
Correct Answer : Option D
o m m .
50. The area under the curve c
.drawn between the force 𝐹 and time 𝑡 is s e
e m l a
l as ag
ag For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 11 of 18
Page 13
A) torque
B ) impulse
C ) work done
D ) power
E ) kinetic energy
A rain drop of mass 10 𝑔 falls from a height of 50 m from rest. If the loss of energy due to
51. air resistance is 3 𝐽 , then the velocity of the drop on striking the ground is (𝑔 = 10𝑚𝑠
)
A) 10 m 𝑠
B ) 5 𝑚𝑠
C ) 30 𝑚𝑠
D ) 40 𝑚𝑠
E ) 20 𝑚𝑠
Correct Answer : Option E
A lift with a load of 1000 kg is moving up against the frictional force 2000 N . If the power
52. delivered to it by the operating motor is 36000 W, then the speed of the lift is (𝑔 = 10𝑚
𝑠 )
A) 2 𝑚𝑠
B) 4 𝑚𝑠
C) 3 𝑚𝑠
D) 6 𝑚𝑠
E) 10 𝑚𝑠
Correct Answer : Option C
The CORRECT statement for a rigid body rotating about a fixed axis with angular velocity
53. ω is
A) ω is directed perpendicular to the axis of rotation
B ) all the particles move with same speed
C ) ω is a scalar quantity
D ) ω has no direction
E ) different particles move in different circles
Correct Answer : Option E
If the moment of inertia of a circular disc about its central axis is I, then that for the same
54. disc about its diameter is
A) I
B ) 2I
C ) 4I
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 12 of 18
Page 14
m
m .co
c. o D ) s e m
m a
se ag l
E)
Correct Answer : Option D
The line that joins any planet to the sun sweeps out equal areas in equal intervals of time.
55. This statement is
A) Kepler’s first law
m
B ) law of periods
m .co
C ) law of gravitation
.co s e m
em
D ) Kepler’s second law
s l a
la
E ) Newtons third law
g ag
a
Correct Answer : Option D
56. Young’s modulus and shear modulus can be defined only in
A) solids and liquids
B ) liquids
C ) gases
D ) gases and liquids
m
E ) solids
.co
s em
Correct Answer : Option E
g la
a coefficient of viscosity of a liquid, then with the
If T and η are the surface tension and
57. increase of temperature
A) both T and η increase
B ) both T and η decrease
C ) both T and η remain constant
D ) T increases but η decreases
E ) T decreases but η increases
m
m .co
.co m
s e
m The speed of water flowing out from the small opening at a depthlaof ℎ from the surface of
s e58. g
l a a
ag A ) gℎ
water in a large tank is
B) 4gℎ
C ) gℎ
D ) 2gℎ
E) 2gℎ
m .
Correct Answer : Option E
.co s e m
s em l a
g la ag
a For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 13 of 18
Page 15
59. For a diatomic gas molecule the value of 𝐶 in 𝐽𝑚𝑜𝑙 𝐾 is ( R = 8.2 𝐽𝑚𝑜𝑙 𝐾 )
A) 20.5
B ) 41
C ) 10.25
D ) 12.3
E ) 28.7
A steel rod of length 1 m is clamped at its middle . If the fundamental frequency of
60. vibrations is 3 𝑘𝐻𝑧 , then the speed of sound in steel is
A) 2000 𝑚𝑠
B) 6000 𝑚𝑠
C) 8000 𝑚𝑠
D) 4000 𝑚𝑠
E) 9000 𝑚𝑠
The frequency of the periodic wave for the following figure is
61.
A) 1 MHz
B ) 0.25 MHz
C ) 0.5 MHz
D ) 0.1 MHz
E ) 0.05 MHz
The electrostatic force between two point charges at a distance of separation 𝑑 is 𝐹. If one
62. of the charge is moved away by a distance d/2 then the force between them is
A) 𝐹
B) 𝐹
C) 𝐹
D) 𝐹
E) √2𝐹
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 14 of 18
Page 16
m
m .co
m .co s e m
se Correct Answer : Option C
g l a
a
63. Which one of the following molecules is nonpolar?
A ) 𝐶𝑂
B) 𝐻 𝑂
C ) 𝐶𝐻 𝑂𝐻
D ) 𝐻𝐶𝑙
E ) 𝑁𝑎𝐶𝑙
m
m .co
.co
m s e m
s e l a
g of
l a
The resistance
a
of a wire of length 𝑙 and cross sectional area 𝐴 is 𝑅 . The resistance
ag of the same material of length 3𝑙 and cross sectional area is
64. another wire
A) 3𝑅
B) 𝑅
C ) 9𝑅
D)
m
.co
E)
Correct Answer : Option C
s em
g la
65.
a by a wire of resistance 2𝑅 connected to a battery of
The energy dissipated per unit time
voltage 2𝑉 is
A)
B)
C)
m
D)
c o m
4𝑉𝑅
m.co
m . s e
s e E ) 4𝑉 𝑅
g l a
l a a
ag Correct Answer : Option C
66. The magnetic field at the centre of a current loop of radius 𝑟 carrying a current I is
A)
B)
m .
.co
C)
e m
em l as
las ag
ag For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 15 of 18
Page 17
D)
E)
If a current of 1 A is passed through a 1 m long solenoid of 7000 turns , the magnetic field
67. produced at the middle of the solenoid is
A) 2.2 × 10 𝑇
B ) 4.4 × 10 𝑇
C ) 7.0 × 10 𝑇
D ) 8.8 × 10 𝑇
E ) 14.0 × 10 𝑇
Correct Answer : Option D
68. The a.c circuit exhibiting the phenomenon of resonance has/have the circuit element(s)
A) inductor and resistor
B ) capacitor and resistor
C ) inductor only
D ) capacitor only
E ) inductor and capacitor
Correct Answer : Option E
69. The vibrations of atoms and molecules produce electromagnetic radiation in the region of
A) ultraviolet
B ) infrared
C ) visible light
D ) microwaves
E ) X – rays
70. Monochromatic ray of light incident on a glass prism does not produce the phenomenon of
A) dispersion
B ) refraction
C ) deviation
D ) reflection
E ) total internal reflection
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 16 of 18
Page 18
m
m .co
m .co s e
The simple microscope having a lens of focal length 5 cm gives the magnification of (leastm
se
71. distance of distinct vision = 25 cm)
g l a
A) 5 a
B) 6
C) 4
D ) 10
E ) 12
m
m
If the threshold wavelength of a photoelectric material lies in the green light region, then .co
m .co
72. which one of the following light will not emit photoelectrons?
s e m
A ) Ultraviolet
s e l a
B ) Blue
g l a ag
C ) Violet a
D ) Orange
E ) Indigo
Correct Answer : Option D
73. The process that releases neutrons from the nucleus is
A ) α - decay
o m
B ) β - decay . c
e m
C) nuclear fusion
las
D ) pair production
E ) nuclear fission ag
Correct Answer : Option E
If the volume of nucleus having mass number 2 is V , then that for the nucleus having
74. mass number 8 is
A) 2V
B ) 3V
m
C ) 4V m .co
m .co
D ) 6V
s e m
s e E ) 9V
g l a
g la a
a Correct Answer : Option C
75. If a diode is forward biased, then the
A) p-n junction provides very low resistance
B ) width of the depletion layer increases
C ) potential barrier increases
D ) amount of current flow is in the range of microampere
m .
.co
E ) current flow is due to minority carriers only
e m
em l as
las ag
ag For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 17 of 18
Page 19
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 18 of 18