Page 1
NOTES
CLASS 6
MATHS
Study Material
DOWNLOAD PDF
Page 2
KNOWING OUR NUMBERS
IMPORTANT CONCEPTS:
To arrange given numbers in the ascending order start from the smallest number and go upto the
greatest number, eg. 3,4,9,12,20 is the ascending order.
To arrange given numbers in the descending order start from greatest and move to the smallest number,
eg. 102 ,87,64,45 is the descending order.
Indian system of numeration uses ones, tens, hundreds, thousands, lakhs and crores.
International system of numeration uses ones, tens thousands, and millions. Commas are used after
every 3 digits from the right.
Face value of a digit is the value of the digit itself.
Place value is the product of face value and value of place occupied by the digit.
SOME ILLUSTRATION/EXAMPLES:
(MCQs)
1. How many mm in 1m:
(a) 10 (b) 100 (c) 1000 (d) 10000
Sol: 1 m = 100 cm = 100 x 10 1m mm = 1000 mm . so, option (c) is correct.
2. In 368041 the place value of 8 is:
(a) 8000 (b) 800 (c) 80 (d) 80000
Sol: The place value of 8 = 1000 x 8 = 8000. So option (a) is correct.
3. 1 million is equivalent to
(a) 100 thousands (b) 1000 thousands (c) 10 thousands (d) 1 crore
Sol : 1000 x 1000 = 1000000. So option (b) is correct.
4. Writ the roman numerals for 59
(a) XLV (b) VLX (c) XVL (d) LIX
Sol : 59 = 50 + 9 = L + IX = LIX. So option (d) is correct.
2
Page 3
CASE STUDY QUESTION
ANS.
1. (d)2. 18 >12> 8 3. XXXVIII 4. 1< 2 <6 <8 <12 <18 <22
22 >18 >12 > 8 >6> 2 >1
3
Page 4
SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS
1. Write the given number in expanded form: 589342
Sol: 589342 = 500000 + 80000 + 9000+ 300 + 40 + 2
2. Writ the given number in words 278060:
Sol: Two lakh seventy –eight thousand sixty.
3. Express 932543896 in Indian system
Sol: 93,25,43,896.
LONG ANSWER TYPE QUESTIONS
1. A truck is loaded with 200 packets of apple. If each box weighs 5kg 350g. Then find the total weight
of apples in the truck.
Weight of one packet = 5 kg 850 gm
No. of packets = 200
Total weight of apples = 200x (5 kg 850 gm)
= 200 x (5000 gm + 850 gm)
= 200 x 5850 gm
= 1170000 gm
= (1170000 / 1000) kg = 1170 kg
2. The town newspaper is published every day . One copy has 12 pages . Every day 11,980 copies are
printed. How many total pages are printed every day.
No. of pages in one copy = 12
No. of copies = 11980
Therefor totalpages printed every day 12 x 11980 = 143760 pages.
QUESTIONS FOR PRACTICE
MCQs
1. The greatest 5-digit number using the 3, 1, and 0
(a) 30001 (b) 10003 (c) 31000 (d) 13000 ANS(c)
2. The place value of 2 in 91023045 is:
(a) 2000 (b) 20000 (c) 200 (d) 200000 ANS(B)
3. Number of symbols used in roman number is:
(a) 9 (b) 8 (c) 7 (d) 10 ANS (C)
4. Number of lakhs required to make a million:
(a) 10 (b) 100 (c) 1000 (d) 10000 ANS (A)
5. Which is smallest three digit No. which does not change even if digits are written in reverse order:
(a) 110 (b) 101 (c) 330 (d) 909 ANS (B)
6. Choose greatest No. among the following:
(a)28397 (b)34567 (c) 3303546 (d) 11850 ANS (C)
7. Choose smallest No. among the following:
(a) 602031 (b) 620312 (c) 631230 (d) 613203 ANS (A)
8. In 3,68,041 place value of 8 is :
4
Page 5
(a) 80 (b) 800 (c) 8000 (d) 80000 ANS (C)
9. Smallest four digit number having three different digit is :
(a) 1000 (b) 1001 (c) 1002 (d) 2001 ANS (C)
10. The largest number which can formed by digits 4307 without repeating digits :
(a) 4037 (b) 4703 (c) 7403 (d) 7430 ANS (D)
SHORT ANSWER TYPE QUESTIONS
1. How many mm in 1 cm ANS: 10 mm
2. How many centimeters make kilometer ANS: 1 Lakh cm
3. How many milligrams make one-kilogramANS: 1000 mg
4. Write in roman numerals for 73ANS: LXXIII
5. Write place value of 9 in 390345 ANS: 90,000
6. Write the Hindu- Arabic numerals for XLVANS: 45
7. Write roman numeral for 38 ANS : XXXVIII
8. Write the largest 4 – digit number ANS : 9999
9. What is the successor of 989599 ANS : 989600
10. Find the difference of place value of 5 in 25472 and 19523 ANS : 4500
LONG ANSWER TYPE QUESTIONS
1. A medicine bottle contains 50 ml of a certain medicine. What will be quantity of medicine in 2000
such bottles? . Express the answer in litresANS : 100 litre
2. A vessel contains 5 litre 750 ml of oil. How many bottles would be required if it is to be sold in a
packing of 50 ml only ?ANS : 115 bottles
3. A shopkeeper sold 55029425kg of rice in 2005 and 82435175 kg rice in year 2006. Find the
difference in the quantity of rice sold in two years. ANS : 27405750kg
4. A fruit seller sold 5248519kg of apples and 4732440kg of oranges. What is the total weight of fruit
sold ?ANS : 9980959kg
5. In an election Ram lal won over his contestant Shyam lal by 24592840 votes. If he got 203242337
votes in all, how many votes would Shyam lal have got?
ANS : 227835177
6. A box of noodles weigh 5 kg 200gm. How many such boxes can be transported in a truck with a
maximum capacity of 1500kg ?ANS : 288 boxes
5
Page 6
CASE STUDY QUESTIONS
1.
ANS:
Q.1 option (A)
Q.2 Jackline
Q.3 Sindhu , Robert
Q.4 Sindh
6
Page 7
ANS:
1. (a)
2. 17 feet below the sea
3. 5 feet below the sea
4. 14 feet below sea level
7
Page 8
CHAPTER TEST-1
MM.30
1. How many crores makes a billion?
2. Find the greatest number from below number763298 and 764298
3. On Sunday 6000 people visited a zoo. Among them 2615 were children then how many adult visited
zoo?
4. Place commas correctly and write the numerals :
a) Seventy three lakh seventy five thousand three hundred seven.
5. Kirti Bookstore sold books worth Rs.2,85,891 in the first week of June and books worth Rs.4,00,768 in
the second week of the month. How much was the sale for the two weeks together? In which week was
the sale greater and by how much?
6. Find the greatest and the smallest number. 42375, 42367, 42329, 42338
7. Write and solve the expression: Thirteen multiplied by sum of four and eleven. Now reverse the result
and add it to earlier result, what you obtain multiply it by 13.
8. X and Y worked as salesperson at a book store. They sold 6283 story books in all. X sold 3324 story
books. How many story books were sold by Y?
9. A factory makes 132 machines per day. How many machines will the factory make in March?
10. The population of a town was 9,75,689. In the first year it increased by 4563 and in the second year it
decreased by 8976. What was the population of the town at the end of second year?
CHAPTER TEST-2
MM.20
1. Insert commas suitably and write names according to Indian system numeration
88800023
2. Writ largest 6 digit number having two different digits.
3. Write all possible 3 digit number by using 9, 0, 5. If repetition of digit is not allowed.
4. Write all possible numbers by using the digits 8,2,1, if repetition of digit is not allowed.
5. Arrange following numbers in ascending order.
(a) 5431 (b) 2013 (c) 1045 (d) 8921
6. Writ the smallest and the largest number formed by using digit 8, 2, 7. Also find their difference.
7. Arrange No. in ascending order.
(a) 89999 (b) 56039 (c) 38999
8. Write the smallest and largest number of 4 digits , 5 digits and 6 digits.
9. How many thousands make a crore.
A medicine bottle contains 50 ml of certain medicine. What will be quantity of medicine in 2000 such bottles ?
8
Page 9
Study Materials
Notes
Model Papers Class 6 Notes
Sample Papers Class 7 Notes
Half Yearly Sample Papers Class 8 Notes
Class 9 Notes
Important Resources
Class 10 Notes
Periodic Table
Class 11 Notes
Writing Skills / Formats
Maps of India / World Class 12 Notes
Books and Solutions
NCERT Books
NCERT Book Solutions
HC Verma Chapter Wise Solutions
RD Sharma Solutions
CGBSE Solutions