Page 1
FOR AP 6TH CLASS FA1 EXAM PREPARATION
AP 6th Class 2025-26
Question Paper · FA1
Maths
EXAM YEAR TYPE SUBJECT
AP 6th Class FA1 2025-26 Question Paper Maths
Notes · Sample Papers · Previous Year Papers · Mock Tests
Page 2
.
.co s e m
s em l a
a ag
AP FA1 2025-26 Question Paper & Answer Key
Class 6 · Subject: Maths (English / )
Child Name: ______________________ Roll No: __________
No. of Questions: 20 Total Marks: 35
Duration: 1 hr 15 min
o m
m . c
co Questions - Each question has four options out of whichsem
Section A : Multiple .Choice
s em ONLY ONE option is correct. (15 × 1 = 15) g l a
g
- A : బఐla -
మ ! ఆ ల$ ఒ a
a & ( స*న స&,నమ- /.
1. What is the number that is ten thousand more than 399,900?
399,900 5 /6 వ9 : ఏ/?
A) 3,89,900
B) 4,00,000
C) 4,00,900
D) 4,09,900
m
.co
Answer: D) 4,09,900
e m
s
2. Ravi measured the length of a pathway as 200 metres, 90 centimetres. Which of the
following is equal to this length in centimetres?
l a
ర@ ఒ & Bడ-: 200 Eట , 90
( IEట $)?
ag 9 JKLM. ఈ / QR$ ఏ/ ఈ Bడ- స&
IEట
A) 290
B) 2090
C) 20090
D) 200090
Answer: C) 20090
3. Neeraja used 1/2 kilograms of tomatoes on Monday and 1/4 kilograms on Tuesday. What is
o m
m
the total amount of tomatoes Neeraja used?
1/4 $ Y టZ
ల: . ^
c
.co em
Uరజ WమQ 1/2 $ Y టZ
మ ! గళQ /. Uరజ
e m A) 1/3 kilogram.
^ న` టZ
?
las
las ag
ag 1/3 $ Y.
B) 1/4 kilogram.
1/4 $ Y.
C) 3/4 kilogram.
3/4 $ Y.
D) 1 kilogram.
1 $ Y.
Answer: C) 3/4 kilogram
m . c
c. o m
క్ష
ప్ర
ప్ర
ప్ర
చ్చి
క
శ్న
శ్న
ఎం
క
ఉం
ఎం
క
క
ఎం
క
త్ర
తుం
e
కం
ప
ఎ
క్కు
న్న
సం
ఖ్య
em as
ర్లు
ర్లు
క
ర్గం
సెం
క్రిం
నం
ర్ల
సెం
s gl
గ్రా
గ్రా
రం
కి
మం
రం
కి
ఉ
ప
గిం
చిం
ఉ
ప
గిం
చి
త్తం
ఎం
త
గ్రా
కి
గ్రా
కి
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 1 of 9
గ్రా
కి
గ్రా
కి
Page 3
4. A train that reached the destination at 3:00 pm took exactly 3 hours and 15 minutes. At what
time did the train originally depart from its starting point?
ఒ * గ R మ 3:00 టల e /. అ/ గ R eరgR 93 టల 15
Rij /. అ
m ఆ * భ M బయs /?
A) 6:15 pm
B) 12:15 pm
C) 11:30 am
D) 11:45 am
Answer: D) 11:45 am
5. Krishna is raising money for a hospital. One donation was ten lakh rupees. Another donation
was one million rupees. How much money did Krishna get in total, express the International
number system?
ఒ ఆw x డ { M. ఒ వ @~ 9 /ల ల య, మ వ @~ 9 ఒ
iKయ యల: { M. { న` : య $ .
A) 1.1 million rupees
1.1 iKయ య
B) 2 million rupees
2 iKయ య
C) 11 million rupees
11 iKయ య
D) 20 million rupees
20 iKయ య
Answer: B) 2 million rupees
6. Riya used 6 square tiles to make different designs on the floor. She wants to put a ribbon
around the edge of the design. Which shape will need the shortest ribbon?
ల 6 ర ల ల: ^ ర రల ఆ~ల: e /. ఆ ఆ~ల
ల: /. ఏ ఆ~R స /?
Answer: A) (shape shown top-left)
స్థా
స్థా
క
మ్య
కి
ధ్యా
హ్నం
గం
రిం
మ్య
కి
కి
ఖ
చ్చి
తం
గం
ప్రా
స్థా
ప
ట్టిం
రం
నం
నుం
చి
ఎ
ప్పు
రిం
త్రి
స్తు
ద్ద
క్ష
ద్ద
కృ
ష్ణ
క
ప
సం
బ్బు
క
న్నా
క
ళం
ప
పా
క
ళం
క
ర్జా
ద్ధ
క్తీ
పా
క
రిం
చి
క
రిం
చి
త్తం
అం
త
సం
ఖ్యా
ప
వ్య
క
రిం
చం
పా
పా
పా
పా
ట్టూ
చ
ద
పు
ప
క
ఉ
ప
గిం
చి
క
త
రు
సిం
బ్బ
ట్టా
కుం
టుం
కి
చి
న్న
బ్బ
తుం
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 2 of 9
Page 4
.
.co s e m
s em g l a
a a
7. In the number 9867, what is the difference between the place value and the face value of
the digit 6?
9867 అ $, 6 న @వ మ ! Y @వ మ ?
A) 54
B) 60
C) 6
D) 0
Answer: A) 54
o m
o m . c
following best describes.cwhat she drew?
8. Roja joined two points on a board using a straight path without extending it. Which of the
e m
em -ల: సరళ& $ K /, R ఆ : Bడ ¡. ఈ / Q g$laఏ/ s
E గల
న ¢RR l
sM
a @వ /? a
ఆ
A) ray a
g £9
ర
B) line segment
¥
C) straight line
సరళ¥
D) point
-
o m
c
Answer: B) line segment
9. The clock shows the time when Jyothi returnsm
.
s e from work in the evening. What type of angle
R వ స గl
a
is formed between the hour and minute hands?
g §న సమ § న/. టమ !
Rijల Y మ ఏ న x a
ఏ ర ©నª .
m
m
c. A)o obtuse angle m .co
m s e
s e అ« x
g la
g la B) right angle a
a బx
C) acute angle
అ x
D) reflex angle
~వ న x
Answer: A) obtuse angle
c
స్థా
సం
ఖ్య
అం
క్క
ఖ
ధ్య
వ్య
త్యా
సం
ఎం
త
m .
c. o
ర్డు
ద
రెం
బిం
ర్గం
క
పిం
త
గిం
చ
క్రిం
టి
m
సి
స్తుం
కి
ణం
e
ఖా
ఖం
డం
ఖ
s
బిం
em
జ్యో
సా
యం
త్రం
ప
నుం
గి
చ్చే
కి
రం
కిం
ద
న్ని
పిం
చి
గం
a
ళ్ళ
ధ్య
ర్ప
ణం
క
ర్తిం
చం
s gl
క
ణం
లం
ణం
ల్ప
ణం
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 3 of 9
ర్త
ప
ణం
Page 5
10. Ravi went to bed at 9:15 p.m. and woke up at 6:45 a.m. How long did he sleep?
ర@ ~ 9 టల 15 Uijల MR 6 టల 45 Rijల ( M. అ : {
R M?
A) 9 hours
9 ట
B) 16 hours
16 ట
C) 8 hours 45 minutes
8 టల 45 Rij
D) 9 hours 30 minutes
9 టల 30 Rij
Answer: D) 9 hours 30 minutes
11. Joey and Arjun solved the expression 16 + 4 × 2. Their answers are given below:
మ ! అ 16 + 4 × 2 అ స& L . Q స&, ఇ బ
.
Joey: 40 Arjun: 24
: 40 అ : 24
Which of the following statements is correct?
Q $ ఏ/ స*న/?
A) Joey is correct because 16 + 4 = 20, and 20 × 2 = 40
స*న/ 5 : 16 + 4 = 20 మ ! 20 × 2 = 40
B) Arjun is correct because 4 × 2 = 8, and 16 + 8 = 24
అ స*న/ 5 : 4 × 2 = 8 మ ! 16 + 8 = 24
C) Both are correct, though they followed different methods.
ఇ / స*నs, U Q 6 ల: అ:స L .
D) Both are wrong because they did not apply the correct order of operations.
ఇ / స , 5Q స*న గ³ య & వ ´య¡.
Answer: B) Arjun is correct because 4 × 2 = 8, and 16 + 8 = 24
12. Sara cut a chart in the shape of a triangle. What type of triangle did Sara make?
~ §న µ $ఒ L : /. ~ ఏ ర ©న µ న/?
త్రి
గం
ప
ఉ
ద
యం
గం
ల్కొ
న్నా
త
ఎం
త
పు
ద్ర
గం
గం
గం
గం
ర్జు
డ్డా
సా
న్ని
ప
ష్క
రిం
రు
క్రిం
ద
వ్వ
ర్జు
కిం
ద
టి
ఎం
కం
ర్జు
ఎం
కం
ద్ద
ద్ద
రు
ర్వే
రు
ప
తు
రిం
రు
ద్ద
ప్ర
క్రి
క్ర
ఎం
కం
రు
త
న్ని
ర్తిం
ప
త్రి
ర్ట్
త్తి
త్రి
త్తి
సా
కిం
ద
రం
క
క
రిం
చిం
సా
క
న్ని
క
రిం
చి
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 4 of 9
Page 6
.
.co s e m
s em l a
a A) scalene triangle
ag
@ మ£ µ
B) equilateral triangle
సమ£ µ
C) isosceles triangle
సమ £ µ
D) right-angled triangle
బx µ
m
om
Answer: B) equilateral triangle
. co
. c e m
e m
13. Balu wants to decorate the edges of a rectangular carpet with lace. The carpet is 30
a
l!s
£ ·
l
ర ర ¹ as
metres long and 20 metres wide. How much lace does he need to go all around the carpet?
ల: ¡º» అ Lల:
ag
M. ఆ ¹ 30 Eట Bడ- మ
20 Eట ¼డ : K
ag /. ¹ ½ 9 ¡º అ gR అ R ¡º అవసరమ:?
A) 50 m
50 E.
B) 100 m
100 E.
C) 600 m
600 E.
D) 1200 m
m
.co
1200 E.
Answer: B) 100 m
e m
14. What is the sum of 1 2/5 and 2 1/2?
l as
ag
1 2/5 మ ! 2 1/2ల ` ?
A) 3 1/2
B) 3 3/7
C) 3 9/10
D) 4 9/10
Answer: C) 3 9/10
m
m .co
m .co s e m
s e g la
g la a
a
త్రి
ష
జం
c
త్రి
జం
m .
త్రి
ద్వి
జం
త్రి
లం
ణ
జం
c. o
ర్ఘ
స్రా
ర్ల
చ
తు
ర్పె
అం
లం
క
రిం
కుం
టు
న్నా
ర్పె
m
ర్ల
ట్టూ
ర్తి
ల్పు
క
గి
ఉ
న్న
ర్పె
కిం
చ
కి
త
కి
ఎం
త
s e
em
త్తం
ఎం
త
s
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit
gl a
Page 5 of 9
Page 7
15. Anitha wants to decorate her classroom with two posters.
అR న రగ గ/R M »అ Lల: /.
Poster A is 80 cm long and 50 cm wide.
A 80 .E. Bడ- మ ! 50 .E. ¼డ K /.
Poster B has all four sides 70 cm.
B À Á µ Bడ- 70 .E. K /.
She wants to know which poster covers more space on the wall. How should she decide?
Âడ ఏ వ Á ఆ i ª ఆ wxQల: /. ఆ ÁR /?
A) compare only the lengths of the posters
Bడ-ల: & ( ~
B) compare the widths of the posters
¼డ ల: & ( ~
C) compare the areas of the posters
ÀÃ ల: ~
D) compare the perimeters of the posters
Jల ల: ~
Answer: C) compare the areas of the posters
స్ట
ర్ల
త
త
త
రెం
లం
క
రిం
కుం
టోం
స్ట
ర్
సెం
సెం
ల్పు
క
గి
ఉ
న్న
స్ట
ప్ర
ర్
పు
జం
సెం
క
గి
ఉ
న్న
స్ట
స్థ
క్ర
ర్ణ
ర్
ఎ
క్కు
న్ని
స్తుం
కుం
టోం
ఎ
యిం
కుం
టుం
స్ట
ర్ల
త్ర
ల్చ
డం
ద్వా
స్ట
ర్ల
త్ర
ల్పు
ల్చ
డం
ద్వా
స్ట
ర్ల
ల్యా
ల్చ
డం
ద్వా
స్ట
ర్ల
ట్టు
త
ల్చ
డం
ద్వా
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 6 of 9
Page 8
.
.co s e m
s em l a
a ag
Section B : Answer the following questions in your answer booklet. (2 × 2 = 4)
- B : E స&,న $ఈ / ల స&, ~ .
16. A bag has red, green, and purple marbles. 3/8 of the marbles are red and 1/6 are green.
What fraction of the marbles are purple in colour?
ఒ $ , ఆ మ ! ఊ¢ ÂÅ ల-. $ 3/8 ÂÅ $ మ ! 1/6
ÂÅ ఆ $ ల-. అ
న ఊ¢ $ గల ÂÅల Æ ?
o m
m
o made by the hands of a clock at different times of the day. She em . c
17. Rani observed the angles
. c s
e m
measured the following angles:
Ç @@ సమ s l a
l a గర Y e{ xÈల: ~³ గమ /. అ ఈ xÈల: / @ 9 JK /.
ag
ag
90°, 135°, 180°,
90°, 135°, 180°, 30°
30°
Write the type of each angle based on its measures.
x Jల ల ఆ, 9 ఏ ర ©న x Z .
m
m .co
s e
l a
ag
m
m .co
m .co s e m
s e g la
g la a
a
c
క్ష
స్త
ప్ర
పు
పు
కం
కిం
శ్న
యం
m .
క
సం
చి
ఎ
రు
పు
ప
చ్చ
రం
క
అం
ఎ
రు
పు
రం
ప
చ్చ
రం
క
రం
గం
ఎం
త
c. o
ల్లో
ధ
పు
ళ్ళ
నిం
చిం
క్రిం
ధం
చిం
e m
ప్ర
వ్రా
ణం
క్క
త
రం
క
ణ
యం
em as
s
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit
glPage 7 of 9
Page 9
Section C : Answer the following questions in your answer booklet. (2 × 4 = 8)
- C : E స&,న $ఈ / ల స&, ~ .
18. In a village, there are 3,865 females, and the number of males is 1,563 more than the
number of females. After 238 people moved out of the village, what is the total population of
the village now?
ఒ $ 3,865 / , Íల ల 5 1,563 వ. 238 /
బయట ¼
, ఇ M ఆ $R ` జÆ ?
19. Rohit watched a movie that started at 6:20 pm and ended at 9:05 pm.
ÏÐ 6:20 టల భ© ~ 9:05 టల Y నఒ R& §ÃM.
a) How long was the movie, in hours and minutes?
R& R@ ట మ ! Rij Jన /?
b) What was the total number of minutes the movie lasted?
R& ` Rij Jన /?
c) What was the ending time of the movie, written in the 24-hour format?
24 టల సమయల R& Y సమ Ñ M:.
d) If the movie had started at 5:45 pm instead, at what time would it have ended? Write the time
in the 24-hour format.
R& 5:45 టల భ© 5, అ/ 24 టల సమయల ఏ సమR Y
Ò/?
క్ష
స్త
ప్ర
పు
పు
కం
కిం
శ్న
యం
గ్రా
స్త్రీ
స్త్రీ
గ్రా
క
మం
మం
ఉ
న్నా
రు
పు
రు
సం
ఖ్య
సం
ఖ్య
కం
ఎ
క్కు
మం
మం
నుం
గ్రా
ళ్ళి
రు
ప్పు
మం
త్తం
ఎం
త
ప్రా
త్రి
సా
యం
త్రం
గం
రం
గం
గి
సి
క
సి
సి
ఎ
న్ని
గం
సా
గిం
సి
త్తం
ఎ
న్ని
సా
గిం
ప్ర
గం
రం
సి
గిం
పు
యం
ఎం
ఉం
ప్రా
ప్ర
సి
సా
యం
త్రం
గం
రం
ఉం
గం
రం
కి
గి
సి
ఉం
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 8 of 9
Page 10
.
.co s e m
s em l a
a ag
Section D : Answer the following question in your answer booklet. An internal choice is
provided for the question. (1 × 8 = 8)
- D : E స&,న $ఈ / స&, ~ . ఈ
అవ /.
20 A). Sophia has 4 stamp charts. Each chart has 212 postal stamps.
m
co
WÔ ర4 ÕL
, L $ 212 Ö
.
. c om
a) How many stamps does Sophia have in total?
em .
WÔ ర`
e m
?
l as
l as
b) She buys 3 more similar stamp charts. How many stamps does she have in all now?
ag
g
ఆ ఇ మ 3 L ల: J:Â e /. ఇ M ఆ ర`
?
a to paste all these stamps equally on 14 smaller charts. How many stamps will
c) She wants
each chart have?
ఆ ఈ ల R 14 L ల$ స& 9 అ Lల: /. L $
స -:?
d) If all the stamps are shared equally among 5 friends, how many stamps will each friend
receive? How many stamps will be left over?
WÔ న ర గల అ ల: 5 / Ï ల స& 9 m Ï R
వ
? i K
?
m
m
(OR / )
.co
e
sస&, ఇ .
20 B). Using the digits 4, 0, 3, and 8 to answer the following questions.
4, 0, 3 మ ! 8 ల: ^ /
g l
ల a
a) What is the greatest 4-digit numberathat can be formed using the digits? Write its number
name.
ఈ ల R ^ ఏ Ò ల అ× ఏ/? ¢R Ø ~ .
b) What is the smallest 4-digit number that can be formed using the digits? Write its number
name.
ఈ ల R ^ ఏ Ò ల అ ఏ/? ¢R Ø ~ .
c) Find the difference between the greatest and the smallest numbers and write it in words.
అ× మ ! అ లమ :ÙR ¢RR అ ~ల$ .
m
m
d) Which numbers formed using these digits is nearest to 5000?
c. o ల m .co
m
ఈ R ^ 5000 ర9 : ల ల: .
s e
s e g la
g la a
a
c
క్ష
స్త
ప్ర
ప్ర
ర్గ
పు
పు
కం
కిం
శ్న
నం
యం
శ్న
అం
త
త
ఎం
క
m .
శం
ఉ
న్న
గ్గ
ర్టు
ప్ర
ర్టు
స్ట
ద
స్టాం
ఉ
న్నా
స్టాం
పు
ఉ
న్నా
c. o
గ్గ
ద
త్తం
ఎ
న్ని
స్టాం
పు
ఉ
న్నా
m
ర్టు
గ్గ
లాం
టి
స్టాం
పు
సిం
ప్పు
ద
త్తం
ఎ
న్ని
స్టాం
పు
ఉ
న్నా
ర్టు
ప్ర
ర్టు
స్టాం
పు
న్నిం
టి
చి
న్న
నం
కిం
కుం
టుం
ఎ
న్ని
స్టాం
పు
e
గ్గ
ప్ర
త
ద
న్ని
స్టాం
పు
మం
స్నే
తు
నం
పం
చి
స్నే
తు
కి
ఎ
న్ని
స్టాం
పు
s
స్తా
ఎ
న్ని
స్టాం
పు
గి
ఉం
em
ప్ర
అం
ఉ
ప
గిం
చి
క్రిం
శ్న
నం
వ్వం
a
ద్ద
అం
న్నిం
టి
ఉ
ప
గిం
చి
ర్ప
ల్గం
సం
ఖ్య
సం
ఖ్య
రు
యం
gl
అం
న్నిం
టి
ఉ
ప
గిం
చి
ర్ప
ల్గం
చి
న్న
సం
ఖ్య
సం
ఖ్య
రు
యం
s
ద్ద
క్ష
వ్రా
చి
న్న
సం
ఖ్య
ధ్య
వ్య
త్యా
సా
న్ని
క
యం
గ్గ
వ్రా
అం
న్నిం
టి
ఉ
ప
గిం
చి
కి
ద
న్న
ల్గం
సం
ఖ్య
యం
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 9 of 9