Page 1
FOR AP 7TH CLASS FA1 EXAM PREPARATION
AP 7th Class 2025-26
Question Paper · FA1
Maths
EXAM YEAR TYPE SUBJECT
AP 7th Class FA1 2025-26 Question Paper Maths
Notes · Sample Papers · Previous Year Papers · Mock Tests
Page 2
.
.co s e m
s em l a
a ag
AP FA1 2025-26 Question Paper & Answer Key
Class 7 · Subject: Maths (English / )
UDISE Code : Class : 7 Subject : Maths
PEN ID : No. of Questions : 20 Total Marks : 35
Child Name : Roll No. : Duration : 1 hr 15 min
o m
m . c
. co 15 × 1 = 15
Section A : Multiple Choice Questions - Each question has four options out of which
s e m
m
ONLY ONE option is correct.
e a
s gl
-A:బ
g la -
మ ఆ ల# ఒ
a
a
% ' స)న స%+నమ, ..
1. At the start of the day, the temperature was P degrees Celsius. By the end of the day, the
temperature was –5°C. The temperature dropped by 3°C during the day. What was the value
of P?
ఒ 01 #, P°C ల=. అ? 01 వ A –5°C ల=. ఆ 01# 3°C
.. అ
న P Gవ ?
A) –8°C
m
.co
B) –2°C
C) 2°C
D) 8°C
e m
Answer: B) –2°C
2. Ravi has 4½ litres of milk. He wants togpour it equally into 6 bottles. How much milk will each
bottle contain?
a
G వ 4½ Lట ల,. OAP 6 RS స% T UVలW Y Z. RS =
% \ ZW?
A) ⅔ litres
A) ⅔ L
B) ¾ litres
B) ¾ L
m
.co
C) 4/3 litres
m
c. D)D)o3/23/2Llitres
C) 4/3 L
e m
emAnswer: B) ¾ litres las
las ag
ag 3. How many integers are between –x and x, excluding the two numbers?
–x మ x లW `నa ,ఆ Aమ f ల,?
m . c
c. o
క్ష
ప్ర
ప్ర
ప్ర
చ్ఛి
క
శ్న
శ్న
ఎం
క
ఉం
ఎం
క
క
ఎం
క
m
త్ర
తుం
e
ప్రా
గ్ర
గ్ర
గ్ర
క
రం
భం
ఉ
ష్ణో
త
క
చి
ఉ
ష్ణో
త
క
ఉ
ష్ణో
త
త
గ్గిం
ఎం
త
em as
ద్ద
ర్ల
ల్లో
ప్ర
ర
పా
క
నం
కుం
నం
ఎం
త
gl
ప
ణం
పా
క
గి
ఉం
s
ర్ణ
యిం
చి
రెం
డిం
ధ్య
ఎ
సం
ఖ్య
క
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 1 of 7
Page 3
A) 2x
B) 2x + 1
C) 2x – 1
D) 0
Answer: C) 2x – 1
4. Two-thirds of the chairs in a class is 42. What is the total number of chairs in the class?
ఒ # ల ల# j ట Z 42 స% . అ
ఆ #P k ల
?
A) 28
B) 63
C) 70
D) 84
Answer: B) 63
5. A freezing process begins when the room temperature is 40°C. The temperature drops by
5°C every hour. What will the room temperature be 12 hours after the process starts?
ఒ . 40°C Z ఘq వన య .. ట 5°C t న
.. య న 12 టల . .?
A) –20°C
B) –5°C
C) 60°C
D) 35°C
Answer: A) –20°C
6. (–25) × (6 + 4) is NOT the same as the ______.
(–25) × (6 + 4) అ|. ______ స% ~=.
A) –250
B) (–25) × 10
C) (–25) × 6 × 4
D) (–25) × 6 + (–25) × 4
Answer: C) (–25) × 6 × 4
7. Govind travels 360 kilometres using three-fifths of the petrol in his fuel tank. If he travels at
the same rate, how far can he travel with a full tank of petrol?
న Oహన న # 3/5 ల 360 #ట V Z.
అ W అ? V , f V చ లZ?
A) 216 km
B) 360 km
C) 504 km
D) 600 km
Answer: D) 600 km
క
త
ర
గ
గ
కు
ర్చీ
డిం
రెం
వం
తు
నం
త
ర
గ
కు
ర్చీ
సం
ఖ్య
ఎం
త
గ్ర
ప్ర
క్రి
ప్రా
గ్ర
ప్ర
క
గ
ఉ
ష్ణో
త
ఉ
న్న
ప్పు
భ
రం
భ
మైం
ఉ
ష్ణో
త
గం
కు
ప్పు
గ్గు
ప్ర
క్రి
ప్రా
గ్ర
త
తుం
రం
భ
మై
గం
త
ర్వా
త
గ
ఉ
ష్ణో
త
ఎం
త
ఉం
టుం
కు
నం
ట్రో
ర్లు
ప్ర
స్తా
విం
త
ఇం
ధ
ట్యాం
కు
ఉ
న్న
వం
తు
ల్ను
ఉ
ప
గిం
చి
ప్ర
స్తే
ర్తి
ట్రో
ల్తో
ప్ర
త
గం
ట్యాం
కు
ఎం
త
రం
ణిం
గ
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 2 of 7
Page 4
.
.co s e m
s em g l a
a a
8. During winter, a few cities experience the following temperature changes during the day. In
which case is the increase in temperature the maximum?
~ #, న ల# Afట ఈ న G T % జ నG. ఏ #
ల T .?
A) 23°C to 32°C
B) –18°C to –12°C
C) –10°C to 1°C
m
co
D) –4°C to 4°C
Answer: C) –10°C to 1°C
. c om e m .
e m
9. A shop has a total of 72½ metres of a type of Zari lace. Each dress requires 2½ metres of
as
this lace for decoration. How many complete dresses can be made using the available Zari
ag
lace?
gl 72½ ట జ
ఒ =~ #ak .. అ 2½ ట జ అవస .
=Y# జ f ల సU,W?
A) 29
B) 36
C) 70
D) 75
Answer: A) 29
m
.co
10. Choose the correct number for the box. 4/5 × ▢ = 16/30
స)న W ¡P W f ¤ .
e m
A) 4/15
B) 32/75
C) 4/6
D) 4/3 ag
Answer: C) 4/6
11. Rekha wants to find the value of –21 × 98 using an easier method. Which of the following
expressions will help her solve it quickly using the distributive property?
¥ ల న P –21 × 98 GవW W©లW .. Gª V
«PP T చ # అ .ఏ Z .?
A) (–21 – 2) × 100
m
m .co
B) (–21) × (2 – 100)
.co m
C) (–21 × 100) – 2
m
D) –21 × (100 – 2)
s e
s e Answer: D) –21 × (100 – 2)
g la
g la a
a
c
గ్ర
లం
గ
రా
ప
గ
క్రిం
ద
ధం
ఉ
ష్ణో
త
ర్పు
గి
సం
ద
ర్భం
గ్ర
ఉ
ష్ణో
త
రు
ద
గ
ష్ఠం
ఉం
టుం
m .
c. o m
ర్ల
ప్ర
డ్ర
ర్ల
క
ణం
రీ
ఉం
స్సు
లం
క
ర
ణ
ర
కు
రీ
రం
స్తో
ర్తి
డ్రె
అం
ఉ
న్న
రీ
ఎ
స్సు
కు
s e
ట్టె
ర్తి
సం
ఖ్య
ఎం
యం
డి
em gl a
ద్ధ
ఖ
సు
భ
మై
ప
ఉ
ప
గిం
చి
క
కుం
టోం
గ
న్యా
ఉ
ప
గిం
చి
s
క్తీ
త్వ
ర
ప
ష్క
రిం
డం
కు
కిం
వ్య
క
ర
ణ
ఉ
ప
గ
ప
తుం
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 3 of 7
Page 5
12. Mr. Vasu is planning to lay a straight path in his garden using paving stones. The cost of
the paving stones is ₹119.50 per square metre. If the path is 7.5 metres long and 1.2 metres
wide, what is the total cost of the paving stones needed to cover the path?
` ¯O న ట# చ=W W 7.5 ట ± , మ 1.2 ట ² ³టY ఒ
P
% VలP ఆ# Z. ఒ చ ట చ=W µ.119.50. అ
న ఆ
% ¶P అవస న చ=W k ?
A) ₹128.20
B) ₹1039.65
C) ₹1075.50
D) ₹2079.30
Answer: C) ₹1075.50
13. Which of the following sets of numbers has reciprocals equal to the numbers themselves?
న ల స`# ఏ స`#P ల OA % (reciprocal) À¶ అ? T
ZW?
A) 1 and 2
B) 0 and 1
C) –1 and 0
D) –1 and 1
Answer: D) –1 and 1
14. Which value among the following makes the equation correct? 1.2 × ______ = 1200
. OA# ఏ Gవ వ స సఅW?
A) 1.2
B) 100
C) 1000
D) 1200
Answer: C) 1000
15. Which of the following statements is correct?
. టనల# ఏ. స)న.?
A) The product of two integers is negative if both integers have the same sign.
A) Zf ~ ఒÁ W \ Âఆ Zf ~ల ల ఋÄ అ, ..
B) For any non-zero integers a and b, the product a × b may or may not be greater than the two
numbers.
B) ఏÆ ~P (Ç )f ~ a మ b OA ల a×b, ఆ Z ల Â వT
వ « Uవ .
C) Any integer, when multiplied by –1, gives its multiplicative inverse.
C) ఏÆ f ~ –1 న Z, «P ~ G# వ ..
D) The product of two positive integers is always less than their sum.
D) Z f ~ల ల Z OA k  వT ..
Answer: B) For any non-zero integers a and b, the product a × b may or may not be greater
than the two numbers.
స్ట
ళ్ల
ర్ల
ర్ల
సు
త
రా
ప
గిం
చి
డ
డ
ల్పు
ఉం
క
ర్గా
స్తు
రు
చి
క
ద
ర
పు
రు
రా
ళ్ళ
ధ
ర
ర్గా
క
ప్ప
ర
మై
రా
ళ్ళ
ధ
ర
ఎం
త
కిం
ద
ఇ
చ్చి
సం
ఖ్య
సం
ఖ్య
కు
వ్యు
త్క్ర
సం
ఖ్య
ఉం
ద్ద
కిం
క
ర
ణం
ప్ర
క్రిం
క
ర్తు
రెం
ర్ణాం
క
గి
ఉం
రెం
ర్ణాం
బ్ధం
త్మ
కం
తుం
సు
న్యే
త
ర
ర్ణాం
బ్ధం
రెం
సం
ఖ్య
కం
ఎ
క్కు
ఉం
డ
చ్చు
ఉం
డ
క
చ్చు
ర్ణాం
ణిం
చి
పు
ణ
ర
మం
స్తుం
ల్ల
రెం
ధ
త్మ
క
ర్ణాం
బ్ధం
ఎ
ప్పు
కం
త
క్కు
ఉం
టుం
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 4 of 7
Page 6
.
.co s e m
s em l a
a ag
Section B : Answer the following questions in your answer booklet. 2 × 2 = 4
- B : స%+ల # . ల స%+ .
16. A drilling team digs 22 feet deeper each day. They need to reach a water pool at a depth of
110 feet. On which day will they get the water?
ఒ ~ల 01 22 అZల # .. O 110 అZల # # qA లWW
¤ ËO\. A 01 qA Ì .?
m
om
Answer: 5th day (110 ft ÷ 22 ft/day = 5 days) . co
. c e m
e m
17. A tailor uses 3¼ metres of cloth to stitch one dress. He has a total of 70 metres of cloth.
as
How many complete dresses can the tailor stitch?
l ¶P 3¼ ట వ అవస . అ P వ k ag
ఒ
ఆవ
ఒ
ag f లW లZ?
70 ట వ .. అ
Ï,
Answer: 21 dresses (70 ÷ 13/4 = 280/13 = 21⁷⁄₁₃)
m
m .co
s e
l a
ag
m
m .co
m .co s e m
s e g la
g la a
a
c
క్ష
స్త
ప్ర
పు
కం
కిం
శ్న
కు
రా
యం
డి
m .
త్ర
ప్ర
త్ర
క
వ్వ
బృం
దం
తు
కు
వ్వు
తుం
రు
తు
ఉ
న్న
రు
ఎ
న్న
రు
కు
తుం
c. o m
ర్జీ
డ్ర
ట్ట
ర్ల
ద్ద
ర్ల
క
ద
క్క
స్సు
కు
స్త్రం
రం
త
స్త్రం
ఉం
ర్జీ
స్త్రా
ర్తి
డ్రె
ట్ట
ద
ఉ
ప
గిం
చి
ఎ
స్సు
కు
గ
s e
s em
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit
gl a
Page 5 of 7
Page 7
Section C : Answer the following questions in your answer booklet. 2 × 4 = 8
- C : స%+ల # . ల స%+ .
18. Priya and Kiran bought a box of 40 chocolates. Priya ate ⅜ of the chocolates. Kiran ate the
remaining chocolates.
య మ Ð \Ñ 40 Ò ఒ W W ¤Õ . య =# ⅜ ª Ò
.. ` Ò Ð Z.
a) How many chocolates did Priya eat?
య Ò .?
Answer: 40 × ⅜ = 15 chocolates
b) What fraction of the chocolates did Kiran eat?
Ð ª Ò Z?
Answer: 1 − ⅜ = ⅝
c) Who ate more chocolates? By how many?
వ వÒ ? వ ?
Answer: Kiran ate 40 × ⅝ = 25; Kiran ate 10 more chocolates than Priya (25 − 15 = 10)
d) If they buy 64 chocolates next time and Priya eats the same fraction, how many chocolates will
Priya and Kiran eat?
= S O 64 Ò W ¤ , య = ª ~ ' Â, య మ Ð
Ò
?
Answer: Priya = 64 × ⅜ = 24; Kiran = 64 × ⅝ = 40
19. Sekhar arranged 7 chairs in a straight line for a game. The width of each chair is ½ metres.
The distance between any two neighbouring chairs is ¾ metres.
Ø ¯ ఒ ఆట Ë 7 లW ఒ వ స # అమ Z. Ù ² ½ ట . ఏÚ Z
లమ ¾ ట .
a) What is the total distance from the first chair to the last?
k A వ వ k ?
Answer: (½ × 7) + (¾ × 6) = 7/2 + 9/2 = 16/2 = 8 metres
b) If Sekhar arranges these 7 chairs in a straight line such that the total distance from the edge of
the first chair to the edge of the last chair is 12½ metres, what will be the distance between each
neighbouring chairs?
Ø ¯ఈ7 లW k A వ వ k 12½ ట ³ట అమ , Z
లమ .?
Answer: Total gap = 25/2 − 7/2 = 18/2 = 9; distance between neighbouring chairs = 9/6 = 3/2 = 1.5
metres
క్ష
స్త
ప్ర
పు
కం
కిం
శ్న
కు
రా
యం
డి
ప్రి
క్లె
ట్లు
ప్రి
క్లె
ట్లు
ర
క
ఉ
న్న
క
డ
బ్బా
రు
అం
గం
క్లె
ట్లు
నిం
గ
ర
ప్రి
క్లె
ట్లు
ఎ
నిం
క్లె
ట్లు
ర
ఎం
త
గం
క్లె
ట్లు
ఎ
రు
ఎ
క్కు
రు
ఎ
ఎ
క్కు
రు
క్లె
ట్లు
స్తే
ప్రి
ప్ర
ప్రి
త
ప
రు
ముం
న్న
గం
ర
తిం
ర
ఎ
న్నె
క్లె
ట్లు
తిం
రు
క్ర
ప్ర
ర్లు
ఖ
క
సం
కు
ర్చీ
క
రు
మం
ర్చా
కు
ర్చీ
క్క
డ
ల్పు
రెం
ప్ర
ప్ర
ర్లు
క్క
క్క
కు
ర్చీ
ధ్య
రం
ద
కు
ర్చీ
నుం
డి
చి
కు
ర్చీ
ర
కు
రం
ఎం
త
ర్లు
ట్టు
స్తే
ప్ర
ఖ
కు
ర్చీ
ద
కు
ర్చీ
నుం
డి
చి
కు
ర్చీ
ర
కు
రం
ఉం
రెం
ప్ర
ప్ర
క్క
క్క
కు
ర్చీ
ధ్య
రం
ఎం
త
ఉం
టుం
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 6 of 7
Page 8
.
.co s e m
s em l a
a ag
Section D : Answer the following question in your answer booklet. An internal choice is
provided for the question. 1 × 8 = 8
- D : స%+ల # . స%+ .ఈ
బ ..
20.
m
co
A) Find the value of each of the following expressions. Show your steps.
om .
బ న స% Ù GవW W© . లW .
. c em
e m = –5 × (–18) = 90
(a) –5 × {(–16 + 18) × (–11 + 2)}
s
Answer: = –5 × {2 × (–9)}
l
(b) –3 × {(–15 +a 9) × (–4 – 1)}
ag
a
Answer: = –3g × (–5)} = –3 × 30 = –90
× {(–6)
(c) –8 × {(25 – 15) ÷ (–7 + 2)}
Answer: = –8 × {10 ÷ (–5)} = –8 × (–2) = 16
(d) {50 – (–4 × 10)} ÷ (15 – 5)
Answer: = {50 – (–40)} ÷ 10 = 90 ÷ 10 = 9
( Or )
B) A fruit seller earns ₹3 per kilogram by selling mangoes, but incurs ₹4 loss for every dozen
bananas due to some bananas getting rotten.
ఒ %` అ # %`
o m µ.3 Ü = Z. ~q
అ A Uవ వ జW అ A
m
µ.4 న .c ..
s e
a
a) In a week, he had a total loss of ₹28. He sold 12 kilograms of mangoes. How many dozens of
bananas did he sell?
ఒ O # అ P k µ.28 న a
l
వg .. అ W 12 #ల %` G
, జ
అ A G ÒZ?
Answer: Profit on 12 kg mangoes = 12×3 = ₹36; Loss on bananas = 28+36 = ₹64; No. of dozens sold =
64 ÷ 4 = 16 dozen
b) In the next week, he makes neither profit nor loss. If he sold 24 kilograms of mangoes, how many
dozen bananas did he sell?
O #, అ P Ü Tq న Tq =. ఆ O # అ W 24 #ల %` G
,అ W
జ అ A G ÒZ?
m
.co
Answer: Profit on 24 kg mangoes = 24×3 = ₹72; Loss on bananas = ₹72; No. of dozens sold = 72 ÷ 4 =
m
18 dozen
m .co s e m
s e g la
g la a
a
c
క్ష
స్త
ప్ర
ప్ర
ర్గ
పు
కం
కిం
శ్న
కు
నం
రా
యం
డి
శ్న
కు
అం
త
త
ఎం
క
m .
ఇ
వ్వ
డిం
ప్ర
క్రిం
ద
ఇ
వ్వ
డి
సం
క్క
క
నం
డి
ద
శ
పిం
చం
డి
c. o s e m
డ్ల
డ్లు
ప్ర
డ్ల
క
పం
వ్యా
పా
డి
పం
మ్మ
డం
ద్వా
రా
డి
పం
కు
భం
పొం
తు
డ్లు
ల్ల
ప్ర
ర
పం
కు
ళ్ళి
డం
డ
ర
ప
ళ్ళ
కు
ష్టం
క
తోం
em a
డ్లు
క్ర
స్తే
న్ల
క
రం
త
ద
ష్టం
చ్చిం
త
డి
పం
ఎ
డ
క్ర
ర
ప
ళ్ళు
యిం
s gl
డ్లు
క్ర
స్తే
త
ర్వా
రం
త
భం
ష్టం
రం
త
డి
పం
త
న్ల
క్ర
ఎ
డ
ర
ప
ళ్ళు
యిం
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 7 of 7