Page 1
FOR AP 7TH CLASS FA1 EXAM PREPARATION
AP 7th Class 2025-26
Question Paper · FA1
Science
EXAM YEAR TYPE SUBJECT
AP 7th Class FA1 2025-26 Question Paper Science
Notes · Sample Papers · Previous Year Papers · Mock Tests
Page 2
.
.co s e m
s em l a
a ag
AP FA1 2025-26 Question Paper & Answer Key
Class 7 · Subject: Science (English / )
Child Name: ______________________ Roll No: ______________
No. of Questions : 20 Total Marks : 35
m
Duration : 1 hr. 15 min Class : 7 Subject : Science
om . co
. c e m
em l as
l as ag
ag
m
m .co
s e
l a
ag
m
m .co
m .co s e m
s e g la
g la a
a
m . c
c. o s e m
s em
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit
gl a
Page 1 of 9
Page 3
Section A : Multiple Choice Questions - Each question has four options out of which
ONLY ONE option is correct. (15 x 1 = 15)
-A:బ -
మ ఒ "ఒ
# % స'న స#)నమ* ,.
1. A potted tulsi (basil) plant with moist soil was placed in an airtight glass jar and kept in
sunlight for one hour. After one hour, which gases would show a change in composition inside
the jar?
.మ 1 ల3 4 6 789:" (7< = ?) AB మ ఒ టEF
G " AB. ఒ ట , 9N " ల ఏ P *ల # " # S ,?
(A) Oxygen, carbon dioxide, and water vapour only
ఆ జ, డ\ _ మ ` ఆa # %
(B) Oxygen and carbon dioxide only
ఆ జ మ డ\ _# %
(C) Oxygen and water vapour only
ఆ జ మ ` ఆa # %
(D) Carbon dioxide and water vapour only
డ\ _ మ ` ఆa # %
Answer: (A) Oxygen, carbon dioxide, and water vapour only
2. Read the statements and choose the correct option. Assertion: Digestion of fats completes
in the duodenum of the small intestine. Reason: The bile plays an important role in the
digestion of fats.
టనల6 అ య e3 స'న స#) f .. Eదన: i ల j య m n
.నp ( q )" r * ,. :s (tu) i ల j య" v xన E
yz ,.
(A) The assertion is true but the reason is false.
Eదన స ` అస .
(B) The assertion is false but the reason is true.
Eదన అస ` స .
(C) Both assertion and reason are true and reason explains assertion.
Eదన మ స మ Eదన aవ ఇ ,.
(D) Both assertion and reason are true but reason does not explain assertion.
Eదన మ స ` Eదన aవ ఇ ~.
Answer: (C) Both assertion and reason are true and reason explains assertion.
3. The following question is about materials and the way heat is transferred through them. Fill
in the blank with the most suitable option: Copper : Conduction :: Mercury : ________
, మ P బ, అ* , అ S న,. ఇ న
ఆ) 7 S సy 1 .. : వహ :: Eద : ________
(A) Conduction
వహ
(B) Radiation
a
క్ష
ప్ర
ప్ర
ప్ర
చ్ఛి
క
శ్న
శ్న
ఎం
క
ఉం
క
ఎం
క
క
ఎం
క
త్ర
తుం
ట్టి
త
ఉ
న్న
తు
క్క
క
కుం
ఉం
క
గం
ర్య
కాం
ఉం
క
గం
త
ర్వా
త
ప
ప
ణం
ర్పు
క
స్తుం
త్ర
క్సి
కా
ర్బ
క్సై
టి
త్ర
క్సి
కా
ర్బ
క్సై
త్ర
క్సి
టి
త్ర
కా
ర్బ
క్సై
టి
ప్ర
ప్ర
ర్ణ
క
ధ్య
నం
న్ని
ఎం
కోం
వ్వు
చి
న్న
క్క
త్ర
ర్త
ర్ణ
త్ర
డ్యూ
అం
లం
తుం
కా
ర
ణం
త్య
ర
సం
వ్వు
ఖ్య
స్తుం
ప్ర
త్యం
కా
కా
ర
ణం
త్యం
ప్ర
త్యం
కా
కా
ర
ణం
త్యం
ప్ర
ప్ర
కా
ర
ణం
రెం
డూ
త్యం
కా
ర
ణం
కు
ర
ణ
స్తుం
ప్ర
ప్ర
కా
ర
ణం
రెం
డూ
త్యం
కా
కా
ర
ణం
కు
ర
ణ
వ్వ
ప్ర
ర్థా
కిం
శ్న
ప
టి
ద్వా
రా
ఉ
ష్ణం
ఎ
తుం
సం
బం
ధిం
చి
చ్చి
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 2 of 9
రం
ఎం
క
నిం
పం
రా
ఉ
ష్ట
నం
ర
సం
ఉ
ష్ట
నం
ఉ
ష్ట
ర
ణం
Page 4
.
.co s e m
s em l a
a (C) Convection
ag
వహ
(D) both conduction and radiation
వహ మ a
Answer: (C) Convection
4. I am a yellow wiry branched plant that lacks chlorophyll. I obtain ready-made food from the
m
plant on which I am climbing. What plant am I?
6 " , i <న 4 6. " u ~. 6 ఏ 4 s
om . co
ఆ) డ ఆ 4
.
.3 7
c ఆ ~6. 6 ఏ 4 6?
e m
(A) fungi
e m l as
l as ag
7Ba
g
(B) cuscuta
(C) hibiscus
(D) pitcher plant
Answer: (B) cuscuta
5. Which of the following processes takes place in the digestive system of animals after the
m
.co
ingestion of food?
*ల j వ " ఆ , యల" ఏa జB
?
e m
(A) digestion of food only
ఆ j # %
l as
(B) absorption of digested food only
ag
j xన ఆ # %
(C) purification of food
ఆ
(D) digestion of food and absorption of digested food
ఆ j మ j xన ఆ
Answer: (D) digestion of food and absorption of digested food
6. When two metal objects, X and Y, are in contact with each other, heat is being transferred
m
.co
from object Y to object X. What does this indicate?
m
.co m
¡ "హవ *, X మ Y, ఒ S1 ఒ " ¡, Yవ * .X
m (A) Temperature of X and Y are equal. s e
la
వ * బ, అ* ,. ఇ, ¥SS G ,?
s e g
g la X మ Yn స# . a
a (B) Temperature of Y is more than that of X.
Yn X § వ7 ,.
(C) Temperature of X is more than that of Y.
Xn Y § వ7 ,.
(D) Heat transfer is not related to temperature difference.
Answer: (B) Temperature of Y is more than that of X.
ఉ
ష్టసం
నం
c
ఉ
ష్ట
నం
ఉ
ష్ట
ర
ణం
m .
క్లో
ప
సు
రం
గ
లాం
టి
మ్మ
క
క్క
క్క
c. o
ర
ప
క్క
నుం
ద్ధం
ఉ
న్న
రా
న్ని
పొం
క్క
లిం
ద్రం
m
బం
గ
మం
ర
e
పం
s
ర్ణ
స్థ
ప్ర
జం
తు
వ్య
రం
సు
కు
న్న
త
ర్వా
త
కిం
em
త్ర
ర
ర్ణం
a
ర్ణ
త్ర
రం
ష
ణ
ద్దీ
ర
క
ర
ణ
gl
ర్ణ
ర
ర్ణం
రం
ష
ణ
s
స్తు
స్తు
రెం
క
క
టి
స్ప
ర్శ
ఉ
న్న
ప్పు
ఉ
ష్ణం
నుం
స్తు
కు
తుం
చి
స్తుం
గ్ర
క్క
ఉ
ష్ణో
త
నం
గ్ర
క్క
ఉ
ష్ణో
త
కం
ఎ
క్కు
ఉం
టుం
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 3 of 9
గ్ర
క్క
ఉ
ష్ణో
త
కం
ఎ
క్కు
ఉం
టుం
Page 5
7. One leaf A was coated with petroleum jelly, while leaf B was left unsmeared. Which leaf
would NOT show the presence of starch after the iodine test, and why?
ఒ ఆ A6¨ < ª 1 r«B, మ¬ ఆ B 6 అ® వ,«B. అ¯. ° ఏ
ఆ " . ( ) S చ~, మ ~ ?
(A) Only Leaf B, because O2 cannot be utilized by it.
ఆ B # %, ~ § S" O2 ¯ చబడ~.
(B) Only Leaf A, because O2 cannot be utilized by it.
ఆ A # %, ~ § S" O2 ¯ చబడ~.
(C) Only Leaf B, because CO2 cannot be utilized by it.
ఆ B # %, ~ § S" CO2 ¯ చబడ~.
(D) Only Leaf A, because CO2 cannot be utilized by it.
ఆ A # %, ~ § S" CO2 ¯ చబడ~.
Answer: (D) Only Leaf A, because CO2 cannot be utilized by it.
8. Ruminants like cows and sheep can digest cellulose much more effectively than humans.
What is the primary reason for this difference?
ఆ*, ¶ F * "¸6 #న*ల § మ ¹ 7 ~ j
e
?
(A) Production of cellulose-digesting enzymes in their salivary glands
P జ " "¸6 a eº »p
.
(B) Extended large intestine length allowing slower cellulose processing
"¸6 ¼ ,7 j eయ?S P డ½న ¨ m ,.
(C) Reduced small intestine length enabling faster cellulose breakdown
"¸6 7j eయ?S P 7 ,.
(D) Presence of symbiotic microbes in their digestive system that digest cellulose.
P j వ " "¸6 j eయ ల సహjవన ¾ \
.
Answer: (D) Presence of symbiotic microbes in their digestive system that digest cellulose.
9. Heat transfer by which of the following modes can take place between objects separated by
vacuum? P - Conduction Q - Convection R - Radiation
À ¥ ÁB eయబ.న వ *ల మ , ఏ °" బ, జB ,? P -
వహ Q- వహ R- a
(A) only P
P# %
(B) only Q
Q# %
(C) only R
R# %
(D) only P and Q
P మ Q# %
Answer: (C) only R
10. Which of the following is NOT an essential requirement for the process of photosynthesis?
,P " జ ¯ య అవస S, ఏ,?
(A) carbohydrate
.
ట్రో
ల్లీ
క్ష
క
కు
యం
క
కు
ప
త
ర్వా
త
స్టా
కు
పిం
ప
ర్థం
ర్చ్
క
పిం
ఎం
కు
త్ర
కు
ఎం
కం
ఉ
ప
గిం
త్ర
కు
ఎం
కం
ఉ
ప
గిం
త్ర
కు
ఎం
కం
ఉ
ప
గిం
త్ర
కు
ఎం
కం
ఉ
ప
గిం
ర్రె
ప్ర
వం
టి
మిం
జం
తు
ల్యు
కం
రిం
త
వం
ఎం
కు
ర్ణం
సు
కుం
టి
లం
ల్యు
చ్ఛి
న్నం
ఎం
ఉం
ద్ద
ల్యు
మ్మ
ర్ణం
టి
పొ
ఉం
టుం
ప్రే
ట్టి
ల్యు
త్వ
ర
ర్ణం
టి
చి
న్న
పొ
ఉం
టుం
ర్ణ
స్థ
క్టీ
టి
వ్య
ల్యు
ర్ణం
గ
ఉం
ప్ర
స్తు
న్య
శం
ద్వా
రా
ధ్య
కిం
ఉ
ష్ణం
తుం
ఉ
ష్ట
నం
ఉ
ష్టసం
నం
ఉ
ష్ట
ర
ణం
త్ర
త్ర
త్ర
త్ర
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 4 of 9
కిం
టి
ర
ణ
న్య
సం
గ
కు
రం
ర్థా
పిం
ప
Page 6
.
.co s e m
s em l a
a (B) carbon dioxide
ag
డ\ _
(C) chlorophyll
హ
(D) sunlight
G
Answer: (A) carbohydrate
m
om
11. Nutrition is a complex process that involves the following steps. 1. Ingestion 2. Egestion
. co
c
3. Digestion 4. Assimilation 5. Absorption Identify the correct sequence of these steps.
. e m
y ఒ య-
e m ~"S ద - 1. హ 2. aస న 3. j య 4. Ë 5.
l as
s ద ల స'న #
l as ..
ag
a g
(A) 1,2,3,4,5
(B) 1,3,5,4,2
(C) 1,3,4,2,5
(D) 1,3,2,5,4
Answer: (B) 1,3,5,4,2
12. Which among the following is the BEST insulator of heat?
,P " S అ 7 <న, ఏ,?
(A) water
m
.co
`B
(B) silver
.
e m
(C) zinc
l as
Ï
(D) steel ag
u
Answer: (A) water
13. A science teacher asked students to explain how plants utilize food. Which of the following
responses is correct?
Ñ ÒచN a ల6 4 ఆ aS¯ f
¯ aవ చమ B. ఈ ,
జPÔల" ఏ, స'న,?
o m
om rట # % ఆ \Be
, ` అ సమ\ ఆ
(A) Plants make food only during the day and use food all the time.
c
.
.
c. 4 e m¯
e m (B) Plants make food all the time and use food only at night. s
" # %la ¯
.
las (C) Plants make food only at night and use food only during the day.ag
4 అ సమ\ ఆ \Be
, ` సమ
ag 4 సమ " # % ఆ \Be
(D) Plants make food all the time and use food all the time.
, rట # % ¯
.
4 అ సమ\ ఆ \Be
మ అ సమ\ ¯
.
Answer: (A) Plants make food only during the day and use food all the time.
కా
ర్బ
క్సై
c
త్ర
ప
తం
m .
ర్య
కాం
c. o
క్లి
ప్ర
ర్జ
ర్ణ
ష
ణ
క
సం
ష్ట
అం
శ
అం
త
ర్గ్ర
ణం
స్వాం
క
ర
ణ
క్ర
ష
ణ
శ
న్ని
ర్తిం
చం
e m
కిం
టి
ఉ
ష్ణ
ధ
క
త
ధి
కం
క
em s
వెం
a
జిం
స్టీ
s gl
ర్థు
న్స్
ద్యా
క్క
రా
న్ని
ఎ
గిం
కుం
రిం
న్నా
కిం
త్ర
స్తా
ల్లో
స్తా
క్క
ప
గ
టి
రా
న్ని
త
కా
న్ని
రా
న్ని
ఉ
ప
ల్లో
స్తా
త్రి
త్ర
స్తా
క్క
న్ని
రా
న్ని
త
కా
రా
యం
ఉ
ప
త్రి
త్ర
స్తా
త్ర
స్తా
క్క
రా
యం
రా
న్ని
త
ప
గ
టి
ఉ
ప
ల్లో
స్తా
ల్లో
స్తా
క్క
న్ని
రా
న్ని
త
న్ని
ఉ
ప
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 5 of 9
Page 7
14. Identify the process taking place in the amoeba, as shown in the image given below.
, " అÕ¾" ఏ య G చబ ,?
(A) Nutrition
y
(B) Respiration
స య
(C) Reproduction
(D) Photosynthesis
జ ¯ య
Answer: (A) Nutrition
15. Lakshmi and her grandmother are cooking rice in the same type of vessels. However, the
grandmother applied charcoal powder to the outside of her vessel. Who will cook the rice
faster and why?
ల మ ఆ× ¾ ఒØ xన E " అ ¡ B. `, ¾ నE లÙ
.S r ,. వ E " అ 7 ¡ ,, ~ ?
(A) Lakshmi, because her vessel is cleaner and reflects heat.
ల E "- ~ § అ, 7 మ Á.S వ e ,.
(B) Grandmother, because charcoal is black and absorbs more heat.
¾ E "- ~ §Ù న " . Á.S వ7 f ,.
(C) Both will take the same time since the vessels are identical.
ఇ E ఒØ ¡ ,, ~ § E ఒØ xనa.
(D) Grandmother, because charcoal powder keeps the vessel cool.
¾ E "- ~ §Ù .E 6చ 7 f ,.
Answer: (B) Grandmother, because charcoal is black and absorbs more heat.
ప్ర
కిం
చి
త్రం
చిం
డిం
ష
ణ
శ్వా
ప్ర
త్తి
త్యు
త్ప
ర
ణ
న్య
సం
గ
త్ర
త్ర
గ్గు
క్ష్మి
మ్మ
ర
క
న్నం
వం
తు
న్నా
కా
మ్మ
త
వె
ప
త్ర
పొ
సిం
ఎ
న్నం
త్వ
ర
ఉ
కు
తుం
ఎం
కు
త్ర
ర్త
క్ష్మి
ఎం
కం
భ్రం
ప
రా
నం
స్తుం
త్ర
గ్గు
మ్మ
ఎం
కం
రం
ఉం
ఎ
క్కు
షిం
కుం
టుం
ద్ద
త్ర
ల్లో
త్ర
సా
ఉ
కు
తుం
ఎం
కం
ర
క
త్ర
గ్గు
త్ర
ల్ల
మ్మ
ఎం
కం
పొ
ఉం
తుం
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 6 of 9
Page 8
.
.co s e m
s em l a
a ag
Section B : Answer the following questions in your answer booklet. (2 x 2 = 4)
-B:ఈ , ల స#) Õ జPÔ " .. 2 x 2 = 4
16. It is better to use two thin blankets together instead of using one thick blanket on a cold
night. Why?
చ<7 rట ఒ దE ~ బ~7 ¡స S~ 6 < ¯ చ
o m
,. ~ ?
m . c
co of heat. 2. Air trapped between two thin blankets prevents sem
transfer of heat from the. body to surroundings.
Answer: 1. Air is a bad conductor
e m l a
lthe
17. Ravi saw a plants
a type of plant.
with jug-like structures that are trapping insects. Why does the a g
plant trap
insects? Name
ag
a ఒ 4 6 Ý«¡, S" జÞ ఆ S ß ట ల6 F
. ఆ 4
ట ల6 ~ ,? అ 4 ల6 ఏ
B?
Answer: 1. The plant is trapping insects for nutrients (as they grow in nutrient deficient soil). 2.
The type of plant is insectivorous plant.
m
m .co
s e
l a
ag
m
m .co
m .co s e m
s e g la
g la a
a
c
క్ష
ప్ర
కిం
శ్న
కు
ప
త్రం
రా
యం
m .
త్రి
ట్ల
ఉ
న్న
రా
క
మం
టి
ప్ప
టి
రెం
న్న
ప్ప
క
ఉ
ప
గిం
డం
మం
చి
ఎం
కు
c. o m
ట్టు
ర
క
క్క
కా
ర
ర్మా
కీ
కా
ప
కుం
న్నా
క్క
ట్టు
కీ
కా
ఎం
కు
ప
కుం
టుం
లాం
టి
క్క
మం
s e
s em
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit
gl a
Page 7 of 9
Page 9
Section C : Answer the following questions in your answer booklet. (2 x 4 = 8)
-C:ఈ , ల స#) Õ జPÔ " .. 2 x 4 = 8
18. Explain the autotrophic nature of plants.
4 ల" జ® y a) aవ ..
Answer: 1. Plants are autotrophic because they prepare their own food. 2. Plants prepare their
own food by a process called photosynthesis. 3. During photosynthesis, plants prepare food
from simple components like carbon dioxide and water using sunlight.
19. Suresh is suffering from a high fever, and his mother used a clinical thermometer to
measure his body temperature. He observed that she shook the thermometer before use,
placed it under his tongue for a minute, and then took the reading from the thermometer. a)
Why is it necessary to shake the clinical thermometer before use? b) Why did she wait for a
minute before taking the reading of the thermometer?
áâ 1¾ ¡ ¡, అ S S u థ ÕటN1 అ S ° 6 i< ,.
¯ e ~ ఆ× థ ÕటN6 a, దS, ఒ S EF ద దS, ఆ
° Þ దS అ 6 మ A¡. a) S u థ ÕటN6 ¯ e ~ ~
a, <? b) థ ÕటN ° Þ ~ ఆ× ఒ S ~ Á ,?
Answer: 1. Shaking brings the mercury level below normal body temperature; this ensures an
accurate and fresh measurement can be taken. 2. The thermometer needs time to accurately
measure body temperature; keeping it for about a minute allows the mercury to expand and
settle correctly.
క్ష
ప్ర
కిం
శ్న
కు
ప
త్రం
రా
యం
క్క
స్వ
యం
ష
ణ
న్ని
రిం
చం
ల్లి
క్లి
గ్ర
సు
జ్వ
రం
ధ
ప
తు
న్నా
త
త
క
ర్మా
త
శ
ర
ఉ
ష్ణో
త
చిం
ఉ
ప
గిం
ముం
ర్మా
లిం
చిం
క
మి
షం
క
కిం
ఉం
చిం
క్లి
త
ర్వా
త
డిం
సు
కుం
త
గ
నిం
క
ర్మా
ఉ
ప
గిం
ముం
ఎం
కు
ల్చా
ర్మా
డిం
సు
కు
ముం
క
మి
షం
ఎం
కు
చి
ఉం
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 8 of 9
Page 10
.
.co s e m
s em l a
a ag
Section D : Answer the following question in your answer booklet. An internal choice is
provided for the question. (1 x 8 = 8)
-D:ఈ , Õ జPÔ " స#) .. ఈ ఐ ఇ బ ,.
20. A) Observe the following diagram given below.
20. A) , é ..
m
om . co
. c e m
e m l as
l as ag
ag
m
.co
Answer the following questions:
(1) Label A, B, C and D.
A, B, C మ D ల6 m ..
e m
l a s
(2) Which digestive juice is secreted by B? What is its role in digestion?
B ఏj a ,? j య" S E
ag ఏ ?
(3) What are finger-like projections in small intestine? What is their function?
"S Á S ß ఏ ?P a ఏ ?
(Or)
B) Name the digestive juice that digests starch. Describe an activity or experiment to show the
action of this digestive juice on food.
B) . ల6 j eº j ఏ,? ఆ j ¹P Sì e ¯7
E aవ ..
m
.co
Answer: (For A) 1. A - Oesophagus, B - Liver, C - Large intestine, D - Small Intestine. 2. Bile is
m
.co
secreted by B. It helps in digestion of fats. 3. Villi are the finger-like projections in the small
e m
s
intestine. They absorb digested food.
e m la
las ag
ag
c
క్ష
ప్ర
ప్ర
ర్గ
కిం
శ్న
కు
ప
త్రం
నం
రా
యం
శ్న
కు
అం
త
త
చ్ఛి
కం
వ్వ
డిం
m .
త్రా
కిం
చి
న్ని
ప
లిం
చం
c. o s e m
em
ర్లు
ర్తిం
చి
రా
యం
ర్ణ
స్ర
ర్ణ
త్ర
ద్వా
రా
ర
సం
స్తుం
మి
టి
a
ప్రే
చి
న్న
ళ్ళ
వం
టి
ర్మా
మి
టి
టి
ధి
మి
టి
s gl
ర్థా
ర్ణ
ర్ణ
ప్ర
ప్ర
పిం
ప
ర్ణం
ర
సం
ర
సం
న్ని
పిం
న్ని
కా
ర్య
క
న్ని
రిం
చం
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 9 of 9