Page 1
FOR AP 8TH CLASS FA1 EXAM PREPARATION
AP 8th Class 2025-26
Question Paper · FA1
Biological Science
EXAM YEAR TYPE SUBJECT
AP 8th Class FA1 2025-26 Question Paper Biological Science
Notes · Sample Papers · Previous Year Papers · Mock Tests
Page 2
.
.co s e m
s em l a
a ag
AP FA1 2025-26 Question Paper & Answer Key
Class 8 · Subject: Biological Science (English / )
Child Name: ______________________ Roll No: ______________
No. of Questions : 20 Total Marks : 35
m
Duration : 1 hr. 15 min Class : 8 Subject : Biological Science
om . co
. c e m
e m
Section A : Multiple Choice Questions - Each question has four options out of which
l as
l as ONLY ONE option is correct. (15 x 1 = 15)
g
a
- A :aబg -
మ ఆ ల# ఒ
% ' స)న స%+నమ, ..
1. Identify the microorganism which causes dysentery and malaria.
01చ మ మ345 6రణమ ; =,ల> @.
A) Protozoa
BCD
B) Bacteria
m
E 4
m .co
e
C) Algae
HవJ
l as
ag
D) Fungi
K
Answer: A) Protozoa
2. Which of the following statements about antibiotics is TRUE?
Mబ4N ఈ . టనల# ఏ. స)న.?
A) Antibiotics are produced from plants and minerals.
V మ ఖYZల @ Mబ4N అ,]
.
B) They may disturb the gut environment by killing useful bacteria.
m
.co
^గ ర`న 4> d అ0 = ళ D]వరgY ij
.
m
m c. o Mబ4N అl0 mరn ఇ
C) Antibiotics are antiviral medications used to treat viral infections.
s e 5 sయuY ^ s Mmరn ఔష+.
s em ఒ Mబ4N అ N x ల g3 ఇ yలz {|వ }రgla. D) It is safe to share antibiotics with others if they have similar symptoms.
g la Answer: B) They may disturb the gut environment by killing usefulabacteria.
a
m . c
c. o m
క్ష
ప్ర
ప్ర
ప్ర
చ్ఛి
క
శ్న
శ్న
ఎం
క
ఉం
ఎం
క
క
ఎం
క
త్ర
తుం
e
య్యే
ర్తిం
చం
ప్రో
s
క్టీ
em a
లీం
ధ్రా
gl
ప్ర
యాం
క్స్
రిం
చి
క్రిం
క
s
త్తి
క్క
నుం
యాం
క్స్
ఉ
త్ప
క్టీ
ర్ణ
స్తా
ఉ
ప
క
బ్యా
చం
ప
డం
ద్వా
భం
గం
క
క్ష
న్ల
యాం
క్స్
న్ఫె
చి
త్స
ఉ
ప
గిం
యాం
క్ష
క్షి
క
యాం
క్స్
లాం
ఉ
న్న
త
పం
డం
తం
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 1 of 9
Page 3
3. Which of the following diseases are caused by viruses?
ఈ . DN# ఏ ~ mరల వ 0
?
1 - Measles
2 - Tuberculosis
య
3 - Chickenpox
ఆటల
4 - Cholera
లd
A) 1 and 2 only
1 మ 2% '
B) 2 and 3 only
2 మ 3% '
C) 1 and 3 only
1 మ 3% '
D) 2 and 4 only
2 మ 4% '
Answer: C) 1 and 3 only
4. Identify the microorganism that grows on moist bread and spoils it.
మz @న j s ; =,ల> @.
Answer: B) (Fungus)
5. Raveena is making a cake. Which ingredient should she use to make the cake more fluffy?
ర 4y s .. > మ sయuY ఆ ఏ ^ i?
A) Bacteria, as it breaks down the proteins in cake flour, causing bubbles to form.
E 4, ఇ. @#Y స ల> 0 s i గల> ఏ y ..
B) Yeast, because it uses the sugar in cake flour and produces bubbles.
ఈ , ఇ. @#Y చ ర> ^ {Y i గల> s ..
C) Fungus, because it produces antibiotics that soften everything.
K , ఇ. , s Mబ4N > s ..
D) Lactobacillus, because it breaks down the hard objects in cake flour.
J E , ఇ. @#Y న`న వ ,ల> 0 s ..
Answer: B) Yeast, because it uses the sugar in cake flour and produces bubbles.
ల్ల
స్తా
క్రిం
సం
భ
ట్టు
త
క్ష
మ్ము
క
త్ర
త్ర
త్ర
త్ర
ట్టె
దా
ర్తిం
చం
త్త
ర్థా
క్
త
స్తోం
క్
రిం
త
ప
దా
ఉ
ప
గిం
క్టీ
క్
పిం
మాం
కృ
తు
చ్ఛి
న్నం
డ
ర్ప
స్తుం
స్ట్
త్తి
ఎం
కం
క్
పిం
క్కె
ఉ
ప
గిం
డ
ఉ
త్ప
స్తుం
ప్ర
త్తి
లీం
ధ్రం
ఎం
కం
దా
మృ
యాం
క్స్
ఉ
త్ప
స్తుం
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 2 of 9
క్టో
ల్ల
స్తు
ఎం
కం
క్
పిం
క
చ్ఛి
న్నం
స్తుం
Page 4
.
.co s e m
s em g l a
a a
6. Which of the following options is a correct match in connection with the plant disease and
causative microorganism?
V ల x మ x 6ర ; =,ల5 ఈ . DY# స జ రచబ@న.
ఏ./0?
P : Rust of wheat – Bacteria
£~మ# 5మ - 4
Q : Yellow vein mosaic of bhindi – Virus
m
R : Citrus canker - Fungi om
6య# }¥ ఈ ల VZ
- mర
. co
. c e m
¦-K
e
m l as
as ag
P % ' gl
A) P only
B) Q onlya
Q% '
C) R only
R% '
D) both Q and R
Q మ R «
Answer: B) Q only
m
.co
7. A student has classified diseases into two different groups as shown below.
ఒ 0 , ~ల> ద న 0 స®¯ వ .
e m
a
Group A: Tuberculosis, Chicken pox, Cholera
l s
స® - A: య, ఆటల , లd
Group B: Diabetes, Arthritis, Asthma a
g
స® - B: 4 N, ఆ N,
Identify the suitable titles for Group A and Group B, respectively.
స® - A మ స® - B ల5 jన · ల> @.
A) Viral diseases, Bacterial diseases
mరn ~, E యn ~
B) Human diseases, Animal diseases
%నవ ~, ~
m
m
c. D)o Water~,
C) Communicable diseases, non-communicable diseases
m.co
m s e ~ 6Y0
s e ¹N d వ ~, i d వ ~ g l a born diseases, Air born diseases
g la Answer: C) Communicable diseases, non-communicable diseasesa
a
c
క్క
క
సం
బం
ధిం
చి
కిం
త
ప
m .
క్టీ
కుం
బ్యా
బెం
డ
ప
నె
క్
c. o
ట్ర
కాం
క
లీం
ధ్రా
m
త్ర
త్ర
e
త్ర
రెం
s
ర్థి
ర్గీ
క
ద్యా
కిం
ధం
రెం
క
రిం
em
క్ష
హం
మ్ము
క
a
హం
డ
బె
ర్థ్రై
ఉ
బ్బ
సం
gl
ర్షి
హం
హం
త
క
ర్తిం
చం
s
క్టీ
జం
తు
అం
టు
అం
టు
ద్వా
చ్చే
ద్వా
చ్చే
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 3 of 9
Page 5
8. Choose the correct answer based on the given assertion and reason.
ఇ బ టన మ 6ర ఆ+ స)న స%+ { @.
Assertion (A): Vaccines are made from dead or weakened microbes.
టన (A): చY
న 3 బల¾న`న ; =,ల @ 4ర,]
.
Reason (R): Vaccines directly kill pathogens in the body.
6ర (R): ly #Y x6ర ల> ¥]
.
A) A is true but R is false.
A స)న.; R స)న. 6.
B) A is false but R is true.
A స)న. 6; R స)న..
C) Both A and R are true. R is the correct explanation of A.
A మ R « స)న0. R అl. A À స)న 0వరణ.
D) Both A and R are true. R is not the correct explanation of A.
A మ R « స)న0. R అl. A À స)న 0వరణ 6.
Answer: A) A is true but R is false.
9. Sonu added an equal quantity of yeast to four test tubes containing different quantities of
sugar solution. Then, the same-sized balloons were tied to the openings of the test tubes,
which were labelled A, B, C and D respectively. The test tubes were kept at different
temperatures as shown in the given picture.
Á  y % # చ ర వg ij à ల5 స%న % # ఈ
C .. ఒ % # Ä > Ã ల ® ల5 , NY వyస A, B, C మ
D అY .. ఇ బ # న0 Ã ల> 00 లవ y.
In which of these test tubes does the balloon inflate more?
ఏ Ã # Ä వ .?
A) A
B) B
C) C
D) D
Answer: D) D
డ్డ
ప్ర
వ్వ
క
ణం
రం
ఎం
కోం
ప్ర
క
క్సి
పో
దా
నుం
త
క్రి
ణం
క్సి
శ
రీ
రం
క
ము
చం
రెం
క్క
రెం
క్క
ద్రా
క్ష
స్ట్
సో
ర్వే
ప
ణం
క్కె
క
ఉ
న్న
ప
రీ
క
ప
ణం
న్ల
క్ష
ట్టి
డిం
చిం
ప
ణం
ఉ
న్న
బె
ప
రీ
క
త
క
డ్డ
క్ష
గ్ర
ద్ద
ర్తిం
చిం
వ్వ
ప
టం
పిం
చి
ధం
ప
రీ
క
ధ
ఉ
ష్ణో
త
ఉం
క్ష
ప
రీ
క
బె
ఎ
క్కు
ఉ
బ్బు
తుం
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 4 of 9
Page 6
.
.co s e m
s em g l a
a a
10. A student observes tiny, moving organisms in a drop of pond water under a microscope.
Which of the following groups of microorganisms are they most likely to be?
ఒ 0 Éy, ¹N { # , .3 =,ల> ; ద Yz · . ఆ =, ఈ .
; =,ల స®¯ల# ఏ0 అ అవ6 వ .?
A) Bacteria and Virus
E 4 మ mర
m
B) Protozoa and Algae
BCD మ HవJ
om . co
C) Algae and Fungi
. c e m
HవJ మ
e
K
m
l as
mర మ s
D) Virus and Fungi
a
l and Algae
K
ag
a g
Answer: B) Protozoa
11. Four students made the following statements to describe fermentation:
న య> 0వ చuY నy 0 ఈ . టన sËy:
Vennela : Conversion of proteins to vitamins
Ì ల: M > 0టÍ %
Suhana : Conversion of sugar to alcohol
}¯ : చ ర> ఆ ¯n %
m
.co
Rajesh : Conversion of nitrogen to protein
dÎÏ : న జYY M %
e m
Praveen : Conversion of food to compost
Ð : ఆ¯d %
l as
Whose statement is correct? ag
వ టన స)న.?
A) Vennela
Ì ల
B) Suhana
}¯
C) Rajesh
dÎÏ
m
.co
D) Praveen
o m m
Ð
. c s e
em
Answer: B) Suhana
s g l a this be used as a
la food preservative? a
12. A scientist invented a chemical that kills all microbes instantly. Should
ag ఒ Ë Â అ ; =,ల> ణ' Ò ఒ ర య >Ó . Ô ఆ¯ Yవ s
( జ NÕ) ^ చవ ?
A) Yes, because it would prevent all spoilage and food waste.
అ,>, ఇ. ఆ¯ వ , Ö 6వu YD ..
B) No, because chemicals make the food taste less.
3, ర య ఆ¯ర y Y
.
c
ర్థి
క
ద్యా
క్క
చి
న్న
క
ర్శి
ప
లిం
కిం
య్యే
శం
ఎ
క్కు
ఉం
m .
క్టీ
ప్రో
c. o
లీం
ధ్రా
లీం
ధ్రా
m
ప్ర
క్రి
ర్థు
ప్ర
ణ్వ
రిం
ద్యా
కిం
క
e
ప్రో
న్ల
న్లు
న్నె
ర్చ
డం
క్కె
ల్క
ర్చ
డం
s
త్ర
ప్రో
ర్చ
డం
em
ప్ర
స్టు
కం
పో
ర్చ
డం
a
ప్ర
ఎ
క
gl
న్నె
s
ప్ర
స్త్ర
త్త
క్ష
క
త
చం
క
సా
క
న్నా
రం
ప్రి
ప
దా
ర్థం
ర్వే
ఉ
ప
గిం
చ్చా
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 5 of 9
ఎం
కం
రం
డ
డం
వృ
స్తుం
గ్గి
స్తా
ఎం
కం
సా
చి
త
Page 7
C) Yes, because it can sterilize the food instantly.
అ,>, ఇ. ఆ¯d ణ' Íర× s ..
D) No, because it may be harmful to humans.
3, ఇ. %న,ల5 ¯Y 6వ .
Answer: D) No, because it may be harmful to humans.
13. Identify the carrier of dengue virus.
mర D 6 @.
A) female Anopheles mosquito
ఆ అÚi Ûమ
B) male Anopheles mosquito
మగ అÚi Ûమ
C) female Aedes mosquito
ఆ @ Ûమ
D) male Aedes mosquito
మగ @ Ûమ
Answer: C) female Aedes mosquito
14. If you had to design a new food product to store for 6 months without refrigeration, which
combination of preservation methods would be most effective?
Üy ఒ ఆ¯ర Y· రణ 3 u 6 ల Y sయగiÞJ @ß sయవల వ , ఏ
ర ణ ల ల
అ áవ .?
A) High sugar, airtight packing
అx చ ర i, i âరబ Y ã sయ
B) Boiling, then wrapping in a silver foil
, ఆ ¦ ä
n# {
C) Salting, then sealed in a plastic box with water
ల , ¹Nz # ån sయ
D) Cleaning with fresh water, then immediately packing in a polythene bag
¹Nz æ s, టl iç ã# sయ
Answer: A) High sugar, airtight packing
15. A mother stores cooked rice in an airtight steel container but leaves it at room temperature.
After two days, it smells bad. Which is the most logical reason?
ఒ @న è (అ ) i âరబ Y n éన¦# Y s ., 6¹ గ. వ
వ.3 .. ఆ ఆ¯ êëల సన వ .. ÔY అ ] 6ర ఏÍN?
A) The rice dried out completely in the airtight container, causing spoilage.
i âరబ Y éన¦# అ ì @
É@ ..
B) The airtight container removed all oxygen, causing the rice to rot.
i âరబ Y éన¦, Y#Y V ఆ జ> íల .. ÔYవ అ 5 ..
C) The steel container reacted with the rice, making it spoil.
n éన¦ అ zచ జ, అ. É@ Js ..
D) High moisture and warmth allow bacteria to multiply.
అx మ మ Ì ద 4ల j Js
.
Answer: D) High moisture and warmth allow bacteria to multiply.
క్ష
క్రి
ఎం
కం
త
తం
స్తుం
ఎం
కం
క
రం
చ్చు
డెం
గ్యూ
హ
ర్తిం
చం
డ
డ
ఎ
ఎ
త్త
త్తి
స్తే
క
ఉ
త్ప
త
లీ
క
కుం
నె
ల్వ
క్ష
ద్ధ
ప్ర
సం
ప
తు
క
క
త్యం
త
వం
తం
ఉం
టుం
క
క్కె
క
డ
ప్యా
కిం
డం
ట్ట
ట్ట
ఉ
డ
క
బె
డం
ల్వ
డం
ప్లా
స్టి
ట్టె
ఉ
ప్పు
క
ప
డం
ఉ
న్న
క్
డం
మం
చి
భ్రం
వెం
బ్యా
ప్యా
క్
డం
ల్లి
స్టీ
గ్ర
ద్ద
క
త
వం
య్యా
న్నం
డ
కం
ల్వ
సిం
ఉ
ష్ణో
త
సిం
రం
రెం
త
ర్వా
త
ర్వా
స్తుం
త్యం
త
ర్కి
క
ణం
ర్తి
డ
కం
న్నం
ఎం
పో
పో
యిం
ల్ల
డ
కం
దా
త్తం
క్సి
గిం
చిం
న్నం
ళ్ళి
పో
యిం
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 6 of 9
స్టీ
కం
న్నం
ర్య
పో
యే
సిం
క్టీ
స్తా
క
చ్చ
నం
బ్యా
సం
ఖ్య
పో
యే
Page 8
.
.co s e m
s em l a
a ag
Section B : Answer the following questions in your answer booklet. (2 x 2 = 4)
-B:ఈ . ల5 స%+ Ü జD #d @.
16. Name the scientists associated with the following.
ఈ . DNz Ë Â లÒ >Ò @.
i) vaccine for small pox
m
మï x M6
om . co
ii) fermentation
. c em
e m l as
l as ag
g
Answer: i) Edward Jenner ii) Louis Pasteur
17. Explain a
why leguminous plants can grow in soil deficient in nitrogen.
న జY # lల# Z V 5 రగగ]^ 0వ @.
Answer: Leguminous plants have root nodules that contain Rhizobium bacteria. These bacteria
fix atmospheric nitrogen into compounds usable by plants, allowing them to grow even in
nitrogen-deficient soil.
m
m .co
s e
l a
ag
m
m .co
m .co s e m
s e g la
g la a
a
c
క్ష
ప్ర
కిం
శ్న
ప
త్రం
యం
m .
స్త్ర
త్త
ర్ల
కిం
సం
బం
ధం
ఉ
న్న
ర్కొ
నం
చి
c. o
ణ్వ
నం
m
త్ర
పం
ఉ
న్న
చి
క్కు
క్క
ఎం
రిం
చం
s e
s em
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit
gl a
Page 7 of 9
Page 9
Section C : Answer the following questions in your answer booklet. (2 x 4 = 8)
-C:ఈ . ల5 స%+ Ü జD #d @.
18. Mention any four situations where you use microorganisms in day-to-day life.
êëD =0 # Üy ; =,ల> ^ s ఏm ద ల> Ò @.
Answer: 1. Preparation of curd and cheese (Lactobacillus). 2. Baking bread, cakes, and idli
(Yeast fermentation). 3. Production of antibiotics (Penicillium). 4. Preparation of alcohol (Yeast
fermentation).
19. Draw a clear diagram of any one protozoan organism and label its name.
ఏñ ఒ BCD =0 À `న
ò Y Òy d @.
Answer: Example: Amoeba - label parts: Nucleus, Cytoplasm, Pseudopodia, Food vacuole.
(Draw neatly in the exam.)
క్ష
ప్ర
కిం
శ్న
ప
త్రం
యం
రీ
తం
ఉ
ప
గిం
సం
ర్భా
ర్కొ
నం
ప్రో
క
క్క
స్ప
ష్ట
ప
దా
యం
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit Page 8 of 9
Page 10
.
.co s e m
s em l a
a ag
Section D : Answer the following question in your answer booklet. An internal choice is
provided for the question. (1 x 8 = 8)
-D:ఈ . 5 Ü జD # స%+ d @. ఈ 5 ఐ ఇ బ ..
20. A) Design a scientific activity to investigate and demonstrate which materials in a mixed
sample of waste are biodegradable and which are non-biodegradable.
m
20. A) లÍ @ఏ
om
=వ 0 ]^, ఏ0 =వ 0 దõ
. co
ö ద చuY ఒ Ë య
. c ÷ @.
e m
m (Or) / ()
as
20. B) A significantse g l
a
stools. Doctors lhave confirmed that this is due to cholera outbreak.
g a
number of people in a village are experiencing stomach aches and watery
20. B) ఒ a # గణ¹య`న # జ ¥ù మ ¹ 01చలz E y.
లd 6ర l ఇJ జ దY m Y y.
i) What is the causative microorganism of this disease?
ఈ x 6రణమ ; =, ఏ0?
ii) What is the mode of transmission for this disease?
ఈ x ú 0+ ఏÍN?
iii) Suggest four measures to prevent the spread of this disease.
m
.co
ఈ x Y YD చuY చ ల> ; @.
mxY Ò @.
iv) Name another disease caused by microorganisms from the same group.
అú స®¯Y .న ; =,ల వ e
s you mentioned?
iÞ మ
l a
ag
v) What is the mode of transmission for the disease
Üy Ò xÀ 0+ ఏÍN?
Answer: (A) Collect a mixed sample of waste (food, paper, plastic, glass). Put it in moist soil and
observe changes for 1-2 weeks. Biodegradable materials (food, paper, leaves) decompose. Non-
biodegradable materials (plastic, glass, metals) remain unchanged.
Answer: (B) i) Vibrio cholerae (Bacteria) ii) Contaminated water and food iii) Drink
boiled/filtered water; maintain proper sanitation and hygiene; wash hands before eating; avoid
eating uncovered street food iv) Typhoid v) Contaminated water/food
m
m .co
m .co s e m
s e g la
g la a
a
c
క్ష
ప్ర
ప్ర
ర్గ
కిం
శ్న
ప
త్రం
నం
యం
శ్న
అం
త
త
చ్ఛి
కం
వ్వ
డిం
m .
ర్థా
శ్ర
ర్థా
వ్య
మం
నుం
ప
దా
చ్ఛి
న్నం
చెం
చ్ఛి
న్నం
చెం
c. o
ప్ర
స్త్రీ
ప
ధిం
చి
ర్శిం
క
కృ
త్యా
పొం
దిం
చం
m
గ్రా
ప్ర
ళ్ల
క
మం
సం
ఖ్య
క
ప్పి
ధ
ప
తు
న్నా
ప్తి
ర్ధా
క
ణం
గిం
ద్యు
రిం
e
య్యే
ప్తి
చెం
నం
s
ప్తి
రిం
ర్య
చిం
చం
em
ల్ల
చెం
క
క
ర్కొ
నం
a
ప్తి
ర్కొ
న్న
క్క
నం
s
For more Question Papers, Sample Papers, Notes & Syllabus visit
glPage 9 of 9