Page 1
NCERT
SOLUTIONS
CLASS - 8TH
aglase .co
Page 2
Book : It So Happened Ncert Solutions | Chapter-5 English-2
Class : 8th
Subject : English-2
Chapter : 5
Chapter Name : Princess September
Q1 How many daughters did the royal couple have?
Answer. The royal couple had nine daughters.
Q2 Why were they named after the months of the year?
Answer. They were named after the months of the year because the King and the Queen had
many daughters, and it confused the Queen to have to remember so many names.
Q3 The King had a peculiar habit. What was it? Why is it called peculiar?
Answer. The King’s peculiar habit was that instead of receiving gifts on his birthday, he gave
them. It is called peculiar because usually, people receive gifts on their birthdays.
Q4 (i) What was Princess September’s reaction to the loss of her parrot?
(ii) What was her mother’s reaction to it?
(iii) What do the reactions indicate about the nature and temperament of each?
Answer. (i) Princess September burst into a ood of tears at the loss of her parrot. She kept
crying and nothing comforted her.
(ii) Her mother declared it as nonsense, and said that she should go to bed without any supper.
(iii) The Princess’ reaction indicates that she was a young, sensitive child. That is why she
cried over the loss of her parrot. It was a very important thing for her. The loss of her parrot
lled her with grief.
Her mother’s reaction indicates that she was a little harsh. She did not understand her
daughter’s grief and console her. She did not think that the dying of the parrot was in any way
a signi cant incident to shed tears.
Page 1 of 5 Aglasem Schools
Page 3
Book : It So Happened Ncert Solutions | Chapter-5 English-2
Q5 What pulled the Princess out of her gloom?
Answer. When the Princess was lying on her bed crying, she saw a little bird hop into her
room. She wiped her tears and heard the beautiful song that the bird sang. This brought the
Princess out of her gloom.
Q6 How did the Maids of Honour come to know that the Princess and the bird had become
intimate friends?
Answer. When the Maids of Honour brought in the princess’ breakfast, they saw the bird eat
rice out of her hand, and have its bath in her saucer. This showed them that the princess and
the bird had become intimate friends.
Q7 The new bird was full of new songs but the old parrots always repeated themselves. What
did they say?
Answer. All the old parrots could say ‘God save the king’ and some of them could even say
‘Pretty Polly’ in seven languages.
Q8 What is the King’s opinion about his Councillors? Why did he form that opinion?
Answer. The King said that the parrots repeating ‘Pretty Polly’ in seven different languages
reminded him of his Councillors who said the same thing in seven different ways, and meant
nothing whichever way they said it. This was similar to the way the parrots kept repeating
what they had learnt, without knowing the meaning of what they said.
Q9 (i) The eight Princesses made an offer to Princess September. What was it?
(ii) Why, in your view, did they do it?
Answer. (i) The eight princesses offered to buy a lovely green and yellow parrot for Princess
September by putting in all their pocket money.
(ii) They did so because they were distressed by the fact that everybody was praising Princess
September’s bird, which could sing. Their parrots looked sad and repeated the same things.
They wanted her to have the same pet as they had.
Page 2 of 5 Aglasem Schools
Page 4
Book : It So Happened Ncert Solutions | Chapter-5 English-2
Q10 What did the sisters advise the Princess to do about her bird?
Answer. The sisters advised the Princess to keep her bird in a cage so that she could be sure of
where it was.
Q1 In the following sentence elaborate the parts given in bold. Under the circumstances it was
a very unfortunate remark for the bird to make.
Answer. Under the circumstances
After what her sisters advised her to do, the Princess was worried about the bird. She feared
that the bird might forget her or start liking someone else. She felt that in such a
circumstance, she would lose her little pet.
A very unfortunate remark
On returning, the bird said that it very nearly did not come back that night as its father-in-law
was giving a party and had wanted it to stay. This was the last thing that the princess wanted
to hear as it only con rmed her fears.
Page : 43 , Block Name : Comprehension Check
Q2 (i) What did Princess September do to ensure the safety of her pet?
(ii) How did the bird react to it?
Answer. (i) To ensure the safety of her pet, Princess September put it in the cage.
(ii) The bird at rst suspected nothing, and was surprised when she carried it over to the cage.
After a moment or two, it asked what the joke was. When the Princess said that it would be
much safer in the cage as there were many cats roaming about, it said that it did not mind for
that one time, as long as she let it out in the morning.
Page : 43 , Block Name : Comprehension Check
Q3 Why did the bird refuse to be taken out in her cage?
Answer. The bird refused to be taken out in her cage because it was not the same thing as
ying. It said that the rice elds, the lake and the willow trees looked quite different when
seen through the bars of a cage.
Page : 43 , Block Name : Comprehension Check
Q4 (i) What persuaded Princess September to give the bird his freedom again?
(ii) How did the bird react to it?
Answer. (i) When one day she saw the little bird lying at the bottom with its eyes closed, she
Page 3 of 5 Aglasem Schools
Page 5
Book : It So Happened Ncert Solutions | Chapter-5 English-2
thought it was dead. She opened the door and took the bird out. Feeling its heart beating, she
tried to wake it up and cried. One of her tears fell on the bird and it opened its eyes to see that
it was out of the cage. It said that it could not sing unless it was free, and if it could not sing, it
would die. This persuaded her to give it its freedom again. She wanted it to be happy as she
loved it.
(ii) The bird said that it would come back because it loved her. It would sing the loveliest of
songs for her. It would go far away, but would always come back and shall never forget her.
Then, it ew away into the sky.
Page : 43 , Block Name : Comprehension Check
Q5 Princess September kept her window open day and night.
(i) How did it help the bird?
(ii) How did it help the Princess herself?
Answer. (i) Princess September kept her window open day and night. This helped the bird as it
could come into her room and leave whenever it felt like.
(ii) Sleeping with the window open proved to be very good for the princess as she grew
extremely beautiful because of this reason.
Page : 43 , Block Name : Comprehension Check
Q6 The eight sisters kept their windows shut. How did it affect them?
Answer. The eight sisters grew extremely ugly and disagreeable. This was because they kept
their windows shut.
Page : 43 , Block Name : Comprehension Check
Q1 Are the sisters unkind and cruel? Find evidence in the text to support your idea.
Answer. Yes, the sisters were unkind and cruel. When they saw that Princess September’s bird
could sing and their parrots could only repeat two lines, they became distressed. They even
offered to buy a green and yellow parrot for her. When she denied their offer, they talked her
into putting her bird in the cage. After she had put the bird into the cage, it stopped eating
and singing. When she consulted her sisters, they said it would soon get used to the cage. They
even said that she should be rm, and if it died, then it would be very ungrateful of it. If it was
obstinate and died, then it would serve it right. When she set the bird free, they mocked her
and said that the bird would never return. All these instances show that they were very unkind
and cruel.
Page : 43 , Block Name : Exercise
Q2 Which, to you, is the most important idea in this story, and why?
Page 4 of 5 Aglasem Schools
Page 6
Book : It So Happened Ncert Solutions | Chapter-5 English-2
(i) importance of music
(ii) value of freedom
(iii) beauty of nature
Answer. The most important idea in the story is the value of freedom. No one should be
denied his freedom. Absence of freedom suffocates a person, and prevents him from enjoying
the beauty of life in its fullness. The bird in the story was happy ying. It sang beautifully and
ate well. However, when it was caged, it became sad, and did not eat or sing. It said that to
sing, it required its freedom, and if it could not sing, it would die. This indicates that the
beauty of life is in freedom, and not in captivity.
Page : 43 , Block Name : Exercise
Page 5 of 5 Aglasem Schools