Page 1
Government of Karnataka
Karnataka Secondary Education Examination Board
Question Paper
ANSWER KEY
Page 2
1
KARNATAKA SCHOOL EXAMINATION AND ASSESSMENT BOARD
II PUC EXAM-1, MARCH 2025
SUBJECT: 65- BEAUTY AND WELLNESS MODEL ANSWERS
I Choose the correct answer 10X1=10
1. The object in the sentence the children played football is
C) football
2. An example for interjection is
A) wow
3. The future of chicks and eyes enhance that the cosmetics is
C) blusher
4. Stick foundation suited best skin is
A) normal skin
5. This treatment removes dead skin cells to even out the skin tone
A) microderasion
6. Benefits of doing steaming is
A) open skin pores
7. This machine helps to improve circulation, swelling, congestion and dull skin
D) lymphatic drainage facial
8) this is a great area to present the products to the customers
A) retail area
9. Maintain professional attitude behaviour towards clients in the salon
B) pleasant
10. Main task of receptionist is
D) phone call and book appointment
II Answer the following questions in one hour 2 sentence (any 10) 10X2=20
11. Expand the following
! a .KVK kendriya vigyan Kendra
b. Energy efficiency service limited
12. Write the steps to insert an image into presentation
Ans: Open presentation software
Go to insert tab
Select image option
Click on open option
13 write any two characteristics of allergic skin
Ans: very sensitive to cold heat and wind
The skin become allergic and sensitive because of broken capillary sand result in rashisory irritation through strong
preparation
14. What is complementary colour
Ans: The colours that are opposite to each other an the colour wheel are called as complementary colour
15. Name the types of eye shadow
IIPUC EXAM -1, MARCH 2025 KSEAB 65-BEAUTY AND WELLNESS MODEL ANSWERS
Page 3
2
Ans: Liquid eye shadow
Loose powder eye shadow
Crayon eye shadow
Baked eye shadow
16. Write the difference between warm colour and cool colour
Ans: warm colour colours with red orange or yellow undertones
Cool colour: colours with blue or red undertones cool colours are more shooting and tend to recede a bit more
17. Write the benefits of electric brush
Ans: gently massage the skin suitable blood circulation
Remove dead skin cells
18. Write the effects of galvanic electroplacial skin treatment
Ans; complete cleansing and detoxification
Increases blood circulation
Make the skin brighter
19.What is personal grooming
Ans: groom is grooming design important for a positive self image to maintain a placing and effective appearance
grooming is a fundamental to project a positive first impression on the guests
20. Name the areas of responsibility of a salon receptionist
Ans: answering the phone calls
Schedule in the appointments
Welcome the client open entering the salon
Answer the queries
Handling money and cash register
Call to confirm the appointments
Helping the stylist in need
21. Write the two characteristics of good team
Ans: clear objectives and sense of direction
Good balance of planning and action
Right number of the people
Good communication
Clear job roles
22. Write some habits that serve hill affect on human's health
Ans: tobacco hall collision gutka
23. Write different type of payment names
Ans: cash transformation
Debit card
Credit card
Part cash/part debit card
Loyalty card
Gift voucher
IIPUC EXAM -1, MARCH 2025 KSEAB 65-BEAUTY AND WELLNESS MODEL ANSWERS
Page 4
3
III Answer the following questions in three or four sentence (any six) 6X3=18
24. What is stress and how to manage it
Ans; the state of mental pressure or tension is called stress
Taking a work in a nature
Doing a physical activity like running swimming etc
Practicing deep breathing exercise
Practicing meditation or yoga
25. Define the following parts of speech with an example
A. Preparations
B. Conjunctions
C. Pronoun
Ans: preparations; is a type of part of speech that connect one word with another to show the relationship between them
Ex: an ,at ,under, in etc
Conjunctions: is a type of fart of speech that join to nouns Paris or sentence
Ex: and or etc
Pronoun: pronoun is a type of part of speech used in place of noun
Ex: she is they ex
26 .Name the types of foundation
Ans: liquid cream foundation
Tinted moisturizer
Oil based foundation
Sheer foundation
Matti or oily free foundation
Mousse or wipped foundation
Stick foundation
Powder or compact foundation
Shimmer foundation
Waterproof foundation
Foundation primer
27. Write the difference between dry skin and oil skin
Ans: dry skin is a due to lack of lubrication from the sebaceous glands
Dry skin: can be identified by the fine lines around the eyes and the mouth
Skin loose elasticity slowly with the age
Oily skin; this type of skin is thicker and coarser then other types of skin
It has tendency to develop open pores, pimples, blackheads, papules and pustules
Highly skin can be found around the nose and chin
Oily skin is the result of collaging of sebaceous gland causing sluggish circulation
28. How do you drape the v pallu saree? explain
Ans: this is a Gujarati/Rajasthani style.
Take Van corner of the dupatta in left side of the lehenga make a plates at the other end and secure it with a pin on the
right shoulder.
IIPUC EXAM -1, MARCH 2025 KSEAB 65-BEAUTY AND WELLNESS MODEL ANSWERS
Page 5
4
Let it fall till in front till the knee.
Take the inner corner of dupatta falling in front and put it on your left shoulder.
Make sure there is a v in front. Secure the way on top side with the pin.
29. List the various type of bindi.
Ans: question mark style bindi, designer bindi, tribal style bindi, flower style bindi, party wear bindi design,half moon
style bindi design, Sun style bindi design
30. What is cosmetic electrotherpy? Name some type of skin care treatments.
Ans: electrical facial treatment is also called as cosmetic electro therapy this includes a range of beauty treatments
where in an electrical current is used through the skin to give different therapic and cosmetic effects
Electrical current enhance the skin quality and also improve the effectiveness of various skin care products
Galvanic treatment
Periodic treatment are neuromuscular electrical stimulation
High frequency treatment
Micro current electrical neuromuscular stimulation
31. Write the advantages and disadvantages of electric brush
Ans: electric brushes have rotating hands driving by electricity this works similarly to an electric toothbrush these
brushes are profit for a deep cleansing treatment
Advantages :Gentle massage the skin to stimulate blood circulation
Removes dead skin cell
Skin can better observe nutrients in any cream
Better and deeper cleansing
Disadvantages: this treatment is not suitable for the people which sensitive skin
This includes conditions which affect skin such a enzyma fo
Psoriasis and rosacea
Not at all advisable for people which vericose veins on their face
32. How will you schedule on appointment
Ans: the first thing to be noted his customer name and contact details followed by service or treatment required
Not the details accurately and properly in a suitable medium
Schedule the booking after estimating timings after services
Politely decline the timings if the asked slots are unbelievable and offer the closest solution possible keeping in the
mind the need and performance of the plant
33. How to reduce the difficulties of communication
Ans: listen actively
Turn your back on any destruction
Keep noise around you to a minimum
Focus slowly on the phone call
Speak clearly
Check for understanding
IV Answer the following questions in 5 or 6 sentence (any two). 2X6=12
34. name the makeup removal techniques explain any two of them
Ans: using wiper towel letters
Using toner
IIPUC EXAM -1, MARCH 2025 KSEAB 65-BEAUTY AND WELLNESS MODEL ANSWERS
Page 6
5
Using micellar water
Using cold cream
Using cleansing oil
Toner: toner act as per step to cleansing to remove makeup toner's provide clean skin and refresh in complication to use
a toner a cotton pad is required had few drops of toner to the cotton pad and gently skin
Using cold cream; cold cream can also be used to remove makeup cold …
Make sure the language or waiting area is organised and has magazines to help the waiting clients plus their time
Inform clients organise
facilities service prices and layout as required
Reply to the emails according to the protocol
35. Explain the procedure of face steam
Ans: step 1 boil the water in a pot or alternatively use official steamer
Step to use a gentle cleanser to remove all makeup dirt oil or sweater never use harsh so scrub
Step 3 had some essential oil or herbs to the boiling water ensure that the sents will be evaporate
Cover the head with the towel such that it drops on either side of the face wrapping the steam and trolley place the face
close enough to let the skin feel that steam it is not to be ensured the steaming should be not be done for more than 10
minutes
36. Write the general guidelines of the handle the clients
Ans: read the clients and ask them politely to take a seat
Azenda stylist or service provider to the client or assist them to designed area
Tera delay offer them water or tea coffee
Make sure the language or waiting area is organised and has magazines to help the waiting clients plus their time
Inform clients organise
facilities service prices and layout as required
Reply to the emails according to the protocol
37. Describe the communicating by telephone with customer
Ans: speaking on on the telephone is a little different to communicating with the person face to face on the telephone
you can hear but you can't see telephone communication is a approximately 25% words and 75% don't are the way the
words are said therefore when you are communicating on phone you will need to come then set for the you compensate
for what you cannot see
Speak clearly
Speak directly into the mouthpiece
If you are sitting don't slump your position can affect your voice
The effect but friendly and smile
IIPUC EXAM -1, MARCH 2025 KSEAB 65-BEAUTY AND WELLNESS MODEL ANSWERS
Page 7
AglaSem Earn While You Learn Program!
Share your recent question papers with us and get paid!
अपने हाल के न प हम भेज और कमाएँ!
To participate, email us with the following details:
भाग लेने के लए हम न न ववरण के साथ ईमेल कर:
- Your Name
- Your Class
- Your Board
- Details of the Question Papers you have
आपके पास उपल ध न प का ववरण
Our team will reach out to you with the next steps.
हमार ट म आगे क या के लए आपसे संपक करे गी।
Email: support@
Page 8
Study Materials
Notes
Model Papers Class 6 Notes
Sample Papers Class 7 Notes
Half Yearly Sample Papers Class 8 Notes
Class 9 Notes
Important Resources
Class 10 Notes
Periodic Table
Class 11 Notes
Writing Skills / Formats
Maps of India / World Class 12 Notes
Books and Solutions
NCERT Books
NCERT Book Solutions
HC Verma Chapter Wise Solutions
RD Sharma Solutions
CGBSE Solutions