Page 1
NCERT
SOLUTIONS
CLASS - 7TH
aglase .co
Page 2
Class : 7th
Subject : History
Chapter : 2
Chapter Name : New Kings And Kingdoms
Q1 Match the following:
Answer.
Page : 28 , Block Name : Let’s Recall
Q2 Who were the parties involved in the “tripartite struggle”?
Answer. The parties involved in the "tripartite struggle" were the Gurjara- Pratiharas, Rashtrakutas and Palas.
Page : 28 , Block Name : Let’s Recall
Q3 What were the quali�cations necessary to become a member of a committee of the sabha in the Chola
empire?
Answer. To become a member of a committee of the sabha in the Chola empire the following quali�cations
were necessary - The member had to be a revenue-paying landowner. He had to possess his own home. He had
to be between the age of 30 -70 years. He had to have knowledge of the Vedas. He should have been honest
and well versed in administrative matters.
Page : 28 , Block Name : Let’s Recall
Q4 What were the two major cities under the control of the Chahamanas?
Answer. Two major cities in control of the Chahamanas were Delhi and Ajmer.
Page 1 of 3 Aglasem Schools
Page 3
Book : Our Pasts-II Ncert Solutions | Chapter-2 History
Page : 29 , Block Name : Let’s Recall
Q5 How did the Rashtrakutas become powerful?
Answer. Rashtrakutas were initially subordinate to the Chalukyas of Karnataka. In the Mid eighteenth century,
Dantidurga, a Rashtrakuta chief, overthrew his Chalukya overlord and established his right to rule by
performing the hiranya-garbha ritual.
Page : 29 , Block Name : Let’s Understand
Q6 What did the new dynasties do to gain acceptance?
Answer. To gain acceptance, the new dynasties took on new titles, performed religious rituals which would
make them part of the kshatriyas and engaged in warfare to assert their power and carve kingdoms for
themselves.
Page : 29 , Block Name : Let’s Understand
Q7 What kind of irrigation works were developed in the Tamil region?
Answer. The irrigation works developed in the Tamil region were - wells, tanks to collect rainwater and river
channels.
Page : 29 , Block Name : Let’s Understand
Q8 What were the activities associated with Chola temples?
Answer. A Chola temple was not only a place of worship but also the hub of economic, social and cultural life.
Thus apart from the priests we �nd a number of people, who engaged in various activities, were associated
with a Chola temple. They were - garland makers, cooks, sweepers, musicians, dancers, crafts people etc.
Page : 29 , Block Name : Let’s Understand
Q9 Look at Map 1 once more and �nd out whether there were any kingdoms in the state in which you live.
Q10 Contrast the “elections” in Uttaramerur with present day panchayat elections.
Answer. The system of election in Uttaramerur was quite different from that of the present day panchayat
elections. In Uttaramerur election the names of the persons eligible to be members of the committees were
written on small tickets of palm leaves. The tickets were put into an earthenware pot. Thereafter a young boy
was asked to take out the tickets, one by one for each committee. But the present day panchayat members are
elected through a general election. The names of the total members are printed with a symbol allotted to them
on a paper called ballot paper. The voter put a stamp over their choice and drops it in a ballot box. Votes are
counted and the winners’ name is declared by the Returning Of�cer. Every procedure is organized by a
statutory body.
Page 2 of 3 Aglasem Schools
Page 4
Q11 Compare the temple shown in this chapter with any present-day temple in your neighbourhood,
highlighting any similarities and differences that you notice.
Page : 29 , Block Name : Let’s Do
Q12 Find out more about taxes that are collected at present. Are these in cash, kind, or labour services?
Answer. Today we pay a number of taxes like property tax, road tax, service tax, entertainment tax, water tax,
etc. These taxes are in cash not in kind, nor in labour services.
Page : 29 , Block Name : Let’s Do
Page 3 of 3 Aglasem Schools