Page 1
NCERT
SOLUTIONS
CLASS - 7TH
aglase .co
Page 2
Book : Our Pasts-II Ncert Solutions | Chapter-7 History
Class : 7th
Subject : History
Chapter : 7
Chapter Name : Tribes, Nomads And Settled Communities
Q1 Match the following:
Answer.
Page : 101 , Block Name : Let’s Recall
Q2 Fill in the blanks:
(a) The new castes emerging within varnas were called ____________.
(b) _____________ were historical works written by the Ahoms.
(c) The ____________ mentions that Garha Katanga had 70,000 villages.
(d) As tribal states became bigger and stronger, they gave land grants to _________ and ________.
Answer. (a) The new castes emerging within varnas were called jatis.
(b) Buranjis were historical works written by the Ahoms.
(c) The Akbar Nama mentions that Garha Katanga had 70,000 villages.
(d) As tribal states became bigger and stronger, they gave land grants to poets and scholars.
Page : 102 , Block Name : Let’s Recall
Page 1 of 4 Aglasem Schools
Page 3
Book : Our Pasts-II Ncert Solutions | Chapter-7 History
Q3. State whether true or false:
(a) Tribal societies had rich oral traditions.
(b) There were no tribal communities in the northwestern part of the subcontinent. (c) The
chaurasi in Gond states contained several cities.
(d) The Bhils lived in the north-eastern part of the subcontinent.
Answer. (a) True
(b) False
(c) False
(d) False
Page : 102 , Block Name : Let’s Recall
Q4 What kinds of exchanges took place between nomadic pastoralists and settled agriculturists?
Answer. Nomadic pastoralists exchanged wool, ghee, etc. with settled agriculturalists for grain,
cloth, utensils and other products.
Page : 102 , Block Name : Let’s Recall
Q5 How was the administration of the Ahom state organised?
Answer. Ahom society was divided into clans called khels. A khel controlled several villages. All
adult males served in the army during war. People from heavily populated areas were shifted to
less populated places. Peasants were assigned land by the village community.
Page : 102 , Block Name : Let’s Understand
Q6 What changes took place in varna-based society?
Answer. Within the varna-based society, smaller castes called jatis emerged. Jatis, rather than
varna, became the basis for organizing society.
Page : 102 , Block Name : Let’s Understand
Q7 How did tribal societies change after being organised into a state?
Answer. After being organized into a state, tribal societies gradually got divided into unequal
social classes. The leading families joined the ruling class, while the others joined the lower jatis.
Page : 103 , Block Name : Let’s Understand
Q8 Were the Banjaras important for the economy?
Answer. The banjaras were very important for the economy. They helped traders by working as
carriers. At the same time they carried on their own trade and also transported food grains for the
Page 2 of 4 Aglasem Schools
Page 4
Book : Our Pasts-II Ncert Solutions | Chapter-7 History
Mughal army during their campaigns.
Page : 103 , Block Name : Let’s Discuss
Q9 In what ways was the history of the Gonds different from that of the Ahoms? Were there any
similarities?
Answer. The histories of Ahoms and Gonds were different in that while the Gonds were completely
annexed by the Mughals, the Ahoms managed to reclaim their independence soon after their
annexation. They were similar in the fact that both had risen from being small tribal communities
to becoming powerful tribal states that modeled themselves on other centralized kingdoms.
Page : 103 , Block Name : Let’s Discuss
Q10 Plot the location of the tribes mentioned in this chapter on a map. For any two, discuss
whether their mode of livelihood was suited to the geography and the environment of the area
where they lived.
Answer. Several tribes live in different parts of India. See the map given below:
These tribes settled temporarily at the places which suited them as per their need and livelihood.
Whenever, they found the environment or their mode of living unfavourable, they migrated to
other suitable places.
Page : 103 , Block Name : Let’s Do
Q11 Find out about present-day government policies towards tribal populations and organise a
discussion about these.
Page 3 of 4 Aglasem Schools
Page 5
Book : Our Pasts-II Ncert Solutions | Chapter-7 History
Answer. Present-day government policies towards tribal populations are very positive.
Education is being spread in the tribal areas.
Facilities like roads, water, electricity have been increased.
The government is doing actively for the overall upliftment of the tribal populations.
The government has enforced reservation for them in government jobs. This policy of the
government has helped the tribal people in many ways. They are now joining the mainstream of
the society.
The government is also determined to protect their cultural and social traditions.
Page : 103 , Block Name : Let’s Do
Q12 Find out more about present-day nomadic pastoral groups in the subcontinent. What animals
do they keep? Which are the areas frequented by these groups?
Answer. Present-day nomadic pastoral groups in the sub-continent are – Gaddi shepherds living in
the western Himalayas, Gujjar Bakarwals, living in Jammu & Kashmir, Banjaras living in Rajasthan.
These nomadic people keep sheep, goats and camels. They frequently visit Kumaon region of
Uttarakhand, Jammu & Kashmir and Rajasthan.
Page : 103 , Block Name : Let’s Do
Page 4 of 4 Aglasem Schools