Page 1
INICET
Question
Paper
Page 2
INI CET 2022 (Nov)
Question Paper
Surgery
(Based on Memory Recall)
Q1. Correction of hypospadias
A) Glanuloplasty
B) Orthoplasty
C) Meatoplasty
D) Urethroplasty
A) B, D, A, C
B) A, B, C, D
C) C, D, A, B
D) None of the above
Q2. An old lady fell down and she developed a headache and neurological symptom a
few days later. What is your diagnosis?
A) SDH
B) Multi infarct dementia
C) Frontal lobe meningioma
D) Korsakoff disease
Q3. Image of skull shown - pterion
Page 3
A) Most common site of fracture of Skull
B) MMA is damaged in this injury
C) Fracture always occur when patient falls sideways
D) It connect parietal temporal sphenoid and maxillary bones
Correct Answer : B
Q4. Which of these is the most life threatening injury that can be identified while
assessing the breathing component of the patient?
A) Laryngotracheal injury
B) Cervical spine injury
C) Blunt cardiac injury
D) Tension pneumothorax
Correct Answer : D
Q5. In a patient with head injury, cerebral perfusion pressure calculation is required.
What is the formula
A) CPP = MAP - ICP
B) CPP = SBP - ICP
C) CPP = DBP - ICP
D) None of the above
Q6. A patient presents with multiple stab injury to the chest or examination, there is
reduced chest movement on the right side and tracheal deviation to the left side. Neck
pain distended next best management :
Page 4
A) Needle thoracocentesis
B) Resuscitative thoracotomy
C) Finger thoracostomy
D) ICD placement
Q7. In a patient of trauma,what is the sequence of management of RTA
1) Intubation
2) Cervical spine stabilization
3) IV line insertion
4) Damage control surgery
A) 2, 1, 3, 4
B) 1, 2, 3, 4
C) 3, 4, 2, 1
D) None of the above
Q8. Following is not included in damage control surgery?
A) Hemorrhage control
B) Decontamination
C) Resuscitation
D) Vascular anastomosis
Correct Answer : D
Q9. Which of the following is not true regarding hemorrhagic shock?
A) Peripheral vasoconstriction
B) Anaerobic respiration produces carbon dioxide
C) Base deficit increases
D) Renal perfusion is maintained till late stages
Correct Answer : D
Q10. Which of the following is seen in neurogenic shock?
A) Hypotension and bradycardia
B) Hypertension and bradycardia
C) Hypotension and tachycardia
D) Hypertension and tachycardia
Page 5
Q11. Match the following :
A) Soft tissue sarcoma over thigh - Core needle biopsy, Marjolin ulcer - Wedge biopsy, Lymph
node - Excision biopsy, Solitary thyroid nodule - Usg guided fnac
B) Lymph node - Excision biopsy, Solitary thyroid nodule - Usg guided fnac, Soft tissue sarcoma
over thigh - Wedge biopsy, Marjolin ulcer - Core needle biopsy,
C) Soft tissue sarcoma over thigh- Wedge biopsy, Marjolin ulcer- Core needle biopsy, Marjolin
ulcer - Wedge biopsy, Marjolin ulcer - Wedge biopsy
D) None of the above
Q12. Not a criteria for SIRS
A) HR < 80 / min
B) RR > 20 / mins
C) TLC > 12000 / cumm
D) Temp > 38 degrees
Q13. Alcohol hand sanitizer can be used in all situations except
A) After touching a patient
B) If hands are soiled
C) Before a procedure
D) After exposure to body fluids
Correct Answer : B
Q14. Which of the following is not used to diagnose breast cancer?
Page 6
A) Pet - ct
B) Usg
C) Clinical examination
D) Biopsy
Q15.19 year old girl with six months swelling which deglutition and shows strap muscles
invention. What is the diagnosis
A) PTC
B) MTC
C) Follicular adenoma
D) Thyroglossal cyst
Q16. 32 years old female with Grave diseases with eye signs and enlarged thyroid is
planned for total thyroidectomy. What can be given in the preoperative period to reduce
intraoperative bleeding in the patient
A) Lugol’s iodine
B) Propranolol
C) Propylthiouracil
D) Betamethasone
Q17. What is not true about gallbladder carcinoma
A) Palpable abdominal lump can be seen
B) Median age of survival is 6 months in advanced disease
Page 7
C) Clinical presentation of gallstones cannot be distinguished from gall bladder cancer clinically
D) Earliest sign is jaundice
Correct Answer : D
Q18. A female present with a mass abdomen on the outer lining of the stomach with
immunohistopathology positive for CD117 and negative for LCA, cytokeratin and s100,
what is the diagnosis
A) GIST
B) Adenocarcinoma
C) Hodgkin's lymphoma
D) SCC
Q19. Match the following :
A) Rat tail sign - Achalasia, Football sign - Pneumoperitoneum, String sign - Hypertrophic pyloric
stenosis, Inverted umbrella sign - ILeocaecal TB
B) Inverted umbrella sign - Hypertrophic pyloric stenosis, Rat tail sign - Achalasia, Football sign
- Pneumoperitoneum, String sign - ILeocaecal TB
C) Both A and B are right
D) None of the above
Q20. Gas under diaphragm from in a PUD patient (multiple option correct)
A) IV fluids
B) CECT
C) Exploratory laparotomy
D) UG endoscopy
Page 8
Correct Answer : A, C
Q21. Identify the condition shown in the image :
A) Fecalith
B) Caecal volvulus
C) Sigmoid volvulus
D) Meckel’s diverticulum
Correct Answer : C
Q23. Identify the focal lesion of CT abdomen
A) Hydatid cyst
B) FNH
C) HCC
D) Liver abscess
Page 9
Q23. An elderly female underwent surgical resection of her bowel and after a few months
present with easy fatiguability and tiredness. Clinically examination shows macrocytic
anaemia. Resection of all the following can cause this except
A) Stomach
B) Duodenum
C) Jejunum
D) ILeum ke Sammelan
Correct Answer : C
Q24. Patient comes with Hematuria. CT shows a mass in the left kidney. What it the
diagnosis
A) Angiomyolipoma
B) Oncocytoma
C) RCC
D) Hydatid cyst
Q25. In a patient with a carcinoma prostate with high gleason score, bone scan was
done. Bone scan shows increased uptake in bones but reduced uptake in kidney and soft
tissue. This is reported at a superscan causes
A) Increased bone uptake
B) Decreased uptake by kidney
C) Increased uptake due to osteoblastic secondaries
D) Increased because of carcinoma prostate
Page 10
Correct Answer : C
Q26. A patient with chest X-ray finding of pneumoThorax, which of the following is not a
boundary of safe triangle for ICT insertion
A) Midclavicular line
B) Lateral edge of pectoralis major
C) Lateral border of latissimus dorsi
D) Base of Axilla
Q27. Which of the following statement is not true regarding venous access
A) Phlebitis is the most common complication in PVA
B) If Arteriovenous is present in a limb, avoid PVA in the same limb
C) In central line, vasopressor for septic shock given to avoid limb ischemia
D) Isotonic saline and Heparin is flushed to retain patency
Correct Answer : D
Q28. 49 years old female present with breast lump, which of the following finding is in
accordance with Basal like breast cancer
A) ER + PR +, HER2 -
B) ER + OR-, HER2 -
C) ER-, PR-, HER2 +
D) ER -, PR - , HER 2 -
A) A, B, C
B) A, B
C) A, B, C, D
D) D only
Correct Answer : D
Q29. 42 year old lady with a lump in the breast with no nipple retraction. Mammogram
issued what is the birads score
Page 11
A) Birads 2
B) Birads 1 & 2
C) Birads 2,3,4
D) Birads 2 or 4
Q30. Which of the following are relative contraindications for BCS except
A) h/o prior radiation
B) N1 disease
C) Large tumor
D) Multiple tumors
Correct Answer : B
Q31. Which of the following are associated with MEN 2 A syndrome
A) Parathyroid hyperplasia
B) MTC
C) Cafe au lait spots
D) Optic nerve glioma
Correct Answer : A,B
Q32. Which of the following is resected during surgery for carcinoma proximal
transverse colon
A) Ileocolic artery, Right branch of Middle colic artery
Page 12
B) Ileocolic artery, Right branch of Middle colic artery and trunk of Middle colic artery
C) Middle colic artery
D) Ileocolic artery, Left branch of Middle colic artery, Trunk of Middle colic artery
Correct Answer : B
Q33. Post appendectomy on exploration done. Bleeding was there. Ligation of which
artery is beneficial
A) a superior mesenteric artery
B) Right ileocolic
C) Middle colic
D) Left colic
Correct Answer : B
Q34. Which of the following should not be given before splenectomy
A) H influenzae vaccine
B) Meningococcal vaccine
C) Pneumococcal vaccine
D) Typhoid vaccine
Correct Answer : D
Q35. Mc site of ileocolic TB
A) ILeum
B) IC junction
C) Jejunum
D) Stomach
Correct Answer : B
Q36. Number of lymph nodes to be removed in each cancer for proper Staging?
Page 13
A) Breast - 10, GB - 6, Colon - 12, Stomach - 16
B) Breast - 16, GB - 6, Colon - 12, Stomach - 10
C) Breast - 10, GB -12, Colon - 6, Stomach - 16
D) None of the above
Q37. Patient referred from outside Hospital with acute necrotising pancreatitis with a
collection of CECT. Patient on pressure has a BP of 90/60 mmg Hg. Management of
patient
A) Necrosectomy
B) MRI
C) Aspiration of fluid under image guidance
D) IV antibiotics
Correct Answer : D
Q38. Gastric carcinoma: Identify true statements.
A) Mostly hereditary
B) E-cadherin adhesion defect is seen in diffuse type of gastric CA
C) Wnt signalling pathway defect is seen in intestinal-type gastric CA
D) Depth of the cancer has no role in prognosis
Correct Answer : B
Q39. Which of the following is false regarding acute cholecystitis?
A) Preferential visualization of GB is seen on HIDA scan
B) GB wall thickness > 3 mm
C) Leukocytosis
D) Murphy’s sign is positive
Q40. Benefits of minimally invasive surgery are all except
A) Better cosmesis
B) Early ambulation
C) Less pain
D) Long time to discharge
Correct Answer : D
Page 14
Q41. Which is an early feature of carcinoma gall bladder
A) Palpable mass
B) Jaundice
C) Cholecystitis
D) Ascites
Correct Answer : C
Q42. Case of partial recurrent bowel obstruction,wt loss and stricture in bowel. What is
definite management?
A) Trial of ATT
B) Laparotomy, removal of stricture followed by ATT
C) Laparotomy, resection & anastomosis followed by ATT
D) Stenting
Correct Answer : B,C
Q43. Image of gas under diaphragm best treatment
A) IV fluids
B) Exploratory laparotomy
C) Laparoscopy
D) Paracentesis
Correct Answer : A,C
Q44. Which is done first,in hypospadias surgery?
A) Degloving / Orthoplasty (Chordee correction)
Page 15
B) Glanulopasty
C) Urethroplasty
D) Meatoplasty
Q45. Which drug is used to reduce bleeding from thyroid?
A) Propranolol
B) PTU
C) Lugol's iodine (KI)
D) Methimazole
Correct Answer : C
Q46. SIRS does not include?
A: Temperature
B: Systolic blood pressure
C: Respiratory rate
D: Pulse rate
Correct Answer : B
Q47. Not included in Damage control surgery?
A) Decontamination
B) Hemorrhage control
C) Resuscitation
D) Vascular anastomosis
Correct Answer : D
Q48. X ray of pneumothorax after stab injury, treatment of choice?
Page 16
A) ICD (tube thoracostomy}
B) Needle insertion
C) Thoracotomy
D) Intubation
Q49. Not a Boundary of triangle of safety?
A) Pectoralis major
B) Lat Dorsi
C) Nipple line
D) Post axillary line
Correct Answer : D
Q50. Sequence of arrangement in RTA?
A) Cervical spine stabilization
B) Intubation
C) IV cannula
D) Vital measure measurements
Correct Answer : B
Q51. Not used in the diagnosis of breast cancer?
A) PET CT
B) Radiological test
C) Clinical examination
D) Biopsy
Q52. All are contra-indications of breast conservation except?
A) Prior radiation
B) Tumour 4cm in size
C) Multiple tumour
D) Large breast
Correct Answer : B
Q53. Which drug is used in goiter patients to reduce bleeding
Page 17
before thyroidectomy?
A) Potassium iodide
B) Propylthiouracil
C) Propranolol
D) Lugol's iodine
Correct Answer : D
Q54. Match the following with method of collecting the sample mentioned below:
A. Marjolin ulcer 1. Wedge /edge biopsy
B. Thigh sarcoma 2. Excisional bioy
C. Single cervical lymph 3. USG guided FNAC
node swelling
D. Solitary nodule on the 4. Core needle biopsy
thyroid
A) A-1; B-4; C-2; D-3
B) A-1; B-2; G-4; D-3
C) A-3; B-4; C-2; D-1
D) A-1; B-2; C-4; D-3
Q55. Identify the segment that shows in the arrow?
A) Segment 3
B) Segment 4
C) Segment 5
D) Segment 6
Correct Answer : C
Q56. Which of the following is not a mode of spread of abdominal tuberculosis?
A) Hematogenous
Page 18
B) Feco-oral
C) Mesenteric nodes
D) Close contact with animal having tuberculosis
Correct Answer : B
Q56. What is the most common site of abdominal tuberculosis?
A) ileocecal junction
B) stomach
C) liver
D) spleen