Page 1
INICET
Question
Paper
Page 2
INI CET 2022 (Nov)
Question Paper
Paediatrics
(Based on Memory Recall)
Q1. Handedness is seen at the age of ?
A) 1 yr
B) 2 yrs
C) 3 yrs
D) 4 yrs
Q2. Alternate procedure for height measurement in a 5 year old child?
A) Arm span
B) CRL
C) HC
D) Knee height
Q3. Which of the following conditions increase the risk of recurrence of fabrile seizures?
1. Age < 1 yr
2. Temp. 38-39 degree celsius
3. Duration of fever < 24 hrs
4. Duration of fever > 48 hrs
A) 1,2,3
B) 1,2,4
C) 1,4
D) 1,3,4
Q4. Regarding hCMV, which of the following is true?
Page 3
A) CMV is the most common cause of non - syndromic SNHL in children
B) 30-40% are asymptomatic at birth
C) Diagnosis by urine specimen after 4 weeks of age
D) In developing countries, major cause of congenital infection is primary CMV infection of
mother
Q5. The parents notice that the child is tired and notice that he feels shortness of breath
when climbing stairs and in Supine position. First investigation that you would be
A) Chest X ray
B) MRI to r/o enlarged heart
C) Spirometry
D) Echo
Correct answer : D
Q6. A child comes with acute exacerbation of asthma, which of the following would you
do :
A) CXR
B) Oxygen
C) Salbutamol nebulisation 3 times in 60 minutes
D) Oral corticosteroids
Correct answer : B,C,D
Q7. Regarding UTI in children which of the following is true:
A) Most common cause is strep pneumoniae.
B) Bowel bladder dysfunction increases the risk of recurrence.
C) USG KUB should be done in all children with UTI
D) MCU done in children with recurrent UTI.
Correct answer : B,C,D
Q8. Most common gene mutation in cystic fibrosis is related to?
A) Phenylalanine at 508 position; CI channel
B) Phenylalanine at 708 position; Ca channel
C) Tryptophan at 708 position; CI channel
D) Tryptophan at 508 position; Ca channel
Page 4
Q9. Which of the following cyanotic HD has increased pulmonary blood flow:
1. Ebstein anomaly
2. Tetralogy of Fallot
3. TGA
4. TAPVC
A) 1,2
B) 1,4
C) 3,4
D) 2,4
Q10. Which of the following is true regarding hemophilia A?
1. It is an act link recessive disease
2. Seen more in males
3. Associated with factor 8 deficiency
4. Mucosal bleeding is present
A) 1,2,4
B) 1,2,3,4
C) 1,2,3
D) 1,3
Q11. A 11 year old boy was brought to the OPD with tremors and poor scholastic
performance. His sisters have similar complaints. On examination hepatomegaly is seen.
The eye finding has been shown in the image, what is the probable diagnosis
A) Glutaric aciduria
Page 5
B) Huntington’s chorea
C) Hepatitis A
D) Wilson disease
Correct answer : D
Q12. 11 year child acute rheumatic fever and no cardiac pathology. Duration of penicillin
prophylaxis?
A) 5 yrs
B) 10 yrs
C) 20 yrs
D) 40 yrs
Q13. True about the tape in the given image:
A) Name is shelter’s take
B) Used to assess SAM
C) Reading of 13.5 to 14.5 cm is considered undernourished
D) Useful for frontline field workers
Correct answer : B,C
Q14. Steps in management of a child with status epilepticus?
A) Airway and breathing
B) IV lorazepam
C) Midazolam, propofol, thiopentone
D) IV fosphenytoin
Correct answer : A-B-D-C
Q15. In a child with a long standing history of beta Thalassemia and requiring multiple
blood transfusion, which is the best method to detect iron overload?
A) NTBI
B) Liver iron concentration
C) Serum ferritin
D) MRI T2 myocardium
Page 6
Correct answer : B
Q16. In a child presenting with splenomegaly and hemolytic facies, investigations to be
done?
A) HPLC
B) PT, APTT
C) Bone Marrow aspiration
D) Peripheral blood smear
Correct answer : A,D
Q17. Hormone that does not play a role in growth of fetus?
A) GH
B) Insulin
C) Thyroid
D) Glucocorticoid
Q18. Pediatric patient with B cell leukemia, poor prognostic factors include:
A) Hyperploidy
B) Age less than one year
C) t(9,22)
D) t(4,11)
Correct answer : B,C,D
Q19. An 18 month old child with choking. Examination reveals decreased air entry in the
left lung, management included?
A) CXR
B) CT chest
C) Bronchoscopy
D) ICD insertion
Correct answer : A, C
Q20. A child with exacerbation of bronchial asthma, what will you do next?
A) X ray
Page 7
B) Start oxygen
C) Start prednisolone
D) Salbutamol inhalation
Correct answer : B,C,D
Q21. Central cyanotic heart disease with a boot shaped heart of X Ray?
A) TOF
B) TAPVC
C) TGA
D) None of the above
Q22. What all is needed in a newborn iv cannulation among the following:
a. 22 gauge needle
b. 24 gauge needle
c. 5 ml syringe
d. Normal saline
e. Adhesive tape
A) Acde
B) Ae
C) Bcde
D) be
Q23. Chances of febrile seizure increases in
A) Age < 1 yrs
B) Fever < 24 hrs
C) Fever > 24 hrs
D) None of the above
Page 8
Correct answer : A,B
Q24. Order of Investigation in alter less than 3 years old with UTI (probable due to VUR)
A. USG
B. MCU
C. DMSA
A) ABD
B) BCA
C) ACB
D) CBA
Q25. A 10 years old boy presented with fatigue and joint pain. He has a rash as shown in
the picture. What is your diagnosis?
A) Juvenile RA
B) Juvenile Dermatomyositis
C) Osteoarthritis
D) Sclerodactyly
Correct answer : B
Q26. Assertion: Mousy odor is seen in phenylketonuria
Reason ; Decrease in tyrosine, dopamine, noradrenaline
A) Both Assertion and reasoning are correct
B) Both Assertion and reasoning are incorrect
C) Assertion is correct but reasoning is incorrect
D) Reasoning is correct but assertion is incorrect
Q27. Blisters and ulcers are seen in:
Page 9
A) Hand, foot, mouth disease
B) Kyasanur Forest Disease
C) Zika virus:
D) Erythema infectiosum
Q28. A child presented with decrease pulse in lower limb and delay as compared
to pulse felt Upper limb, What con ke the underlying condition?
A) Transposition of great arteries
B) Ventricular septal defect
C) Tetralogy of Fallot
D) Coarctation of Aorta
Correct answer : D
Q29. Increased pulmonary blood flow is seen in which of the following congenital heart
diseases?
A) Tetralogy of Fallot
B) Ebstelin anomaly
C) Transposition of Great arteries + Ventricular Septal Defect
D) Tricuspid atresia