Page 1
INICET
Question
Paper
Page 2
INI CET 2022 (Nov)
Question Paper
Forensic Medicine
(Based on Memory Recall)
Q1. Tattooing around the entry would of a bullet is due to ?
A) Smoke
B) Flame
C) Muzzle impression
D) Unburnt particles
Correct answer : D
Q2. A lady underwent a cholecystectomy and now she presents with abdominal pain, 1
month later. Erect abdomen x-ray was taken and the image is given below. [ Scissor is
abdomen]. The following often comes under ?
A) Res ipsa loquitor
B) Novus actus interveniens
C) Res judicata
D) Respondent superior
Q3. Which of these is not a cardiac poison?
Page 3
A) Aconite
B) Atropa belladonna
C) Cerbera thevetia
D) Nicotina Tobacam
Correct answer : A,C,D
Q4. Spanish windlass is a type of strangulation mentioned below ?
A) Bansdola
B) Mugging
C) Garrotting
D) Throttling
Correct answer : C
Q5. The image given below is a type of
A) Abrasion
B) Laceration
C) Contusion
D) Stab wound
Correct answer : C
Q6. Match the following:
Page 4
A) A-1, B-3, C-2, D-4
B) A-2, B-3, C-4, D-1
C) A-1, B-2, C-4, D-3
D) A-3, B-2, C-1, D-4
Correct answer : D
Q7. Dead body of a child was recovered from a river with froth around his mouth which
reappeared even after wiping it off. Which one of the postmortem firing is not seen in this
case?
A) Voluminous and ballooned out lungs
B) Paultaf’s hemorrhage in sub pleura
C) Cadaveric spasm with mud in closed fist
D) High concentration of arsenic from shaft of hair
Correct answer : D
Q8. A male working in Matchbox industry for the past 20 years, reports to the dentist with
multiple sinuses and fistulae in and around his jaw with foul smelling discharge. Which
of the following Chemicals are responsible for this?
A) Methanol
B) Mercury
C) White phosphorus
D) Red phosphorus
Page 5
Correct answer : C
Q9. Snake bite management protocol what to do:
A) A.S.V. administration after admission
B) Kill the snake
C) Immobilization
D) Debridement of wound
E) Washing
F) tourniquetting
Correct answer : A,C
Q10. Identify the pattern of abrasion?
A) Pressure abrasion
B) Imprint abrasion
C) Graze abrasion
D) Scratch abrasion
Q11. Rules of law associated with insanity:
1. Ashbey’s rule
2. Curren’s law
3. Durham’s law
4. Murphy’s law
A) 1 and 2 are true
B) 2 and 3 are true
Page 6
C) 1,2,3 are true
D) 1,2,3 and 4 are true
Correct answer : B
Q12. Description of each of the following sexual perversions were given to match:
A) A-3, B-1, C-4, D-2
B) A-1, B-2, C-3, D-4
C) A-4, B-3, C-2, D-1
D) None of the above
Q13. Image of the left arm of a deceased male was given. Que was to identify the
postmortem change:
A) Marbling
B) Tattooing
C) Lividity (SUGGILATIONS)
D) Cataleptic rigidity
Q14. Pick mechanism of cold water drowning (death via drowning involves which of
these mechanisms)?:
Page 7
A) Vagal inhibition
B) Choking
C) Cardiac arrest
D) Asphyxia
Q15. A man was proud to ED with a h/o group assault by a mob using heavy blunt
objects and sharp objects, crushing of hair bulbs was mentioned (image of the scalp
injury was given) identify the type of wound:
A) Clean cut incised wound
B) Lacerated wound
C) Chopped wound
D) Avulsion injury
Correct answer : B
Q16. Hooch tragedy is because of:
A) Methanol
B) Mercury
C) Ethanol
D) Phosphorus
Q17. Cry of the fetus was heard by doctor before delivery, this is:
A) Vagitus uterinus
B) Vaginal infection
C) Infection of uterus
D) Infection of uterus and vagina
Q18. Match the following:
Page 8
A) 1-C, 2-A, 3-D, 4-B
B) 1-C, 2-D, 3-A, 4-B
C) 1-D, 2-C, 3-A, 4-B
D) 1-C, 2-B, 3-D, 4-A
Correct answer : D
Q19. Source of bleed in Subdural hemorrhage is
A) Bridging veins
B) Middle meningeal artery
C) Berry Aneurysm
D) Middle cerebral artery
Q20. A 70 years old female present to ER with a history of fall a few days back, complains
of lethargy. Headache present, disorientation. CT had demonstrated a Crescent shaped
hypodensity that crosses the suture lines. Death after 4 days. Auropsy findings given
below. Diagnosis is:
A) Extradural hemorrhage
B) Subdural hemorrhage
C) Intracerebral hemorrhage
D) Sub arachnoid hemorrhage
Correct answer : B
Q21. What is the most common cause of death in cold water drowning?
A) Vasovagal inhibition
B) Septicaemia
C) Sudden laryngeal spasm
D) Hyperkalaemia and hemodilution
Page 9
Q22. Injury with crushing of hair bulb noted. Identify the injury?
A) Split laceration
B) Avulsed laceration
C) Laceration looking incised wound
D) Stab wound
Q23. Which among the following best explain Vagitus Uterinus?
A) Infection of the vagina
B) Infection of the uterus
C) Cry of the baby inside the uterus
D) Infection of the uterus & vagina
Correct answer : C
Q24. Patient with Scorpion sting was brought for treatment. Patient showing BP 100/80.
Features of pulmonary edema. Which of the following is indicated?
A) Prazosin
B) Furosemide
C) Dobutamine
D) Analgesics
Correct answer : C