Page 1
NCERT
SOLUTIONS
CLASS - 4th
aglase .co
Page 2
Class : 4th
Subject : EVS
Chapter : 1
Chapter Name : Going To School
Q1 Collect some bricks. Lay them on the ground in a line as shown in the picture. Try walking on
them. Was it easy?
Answer. Yes, walking on them was easy.
Page : 1 , Block Name : Try These
Q2 Make a small bridge by trying 4 or 5 bamboo poles together. Ask your teacher to help you. Now
walk on your bridge. How did you feel? Did you fall down? If you walk like this a few times, you will
start nding it easy.
Answer. Initially, I found it dif cult to walk. Then, it became easy afterwards. So I did not fall
down.
Page : 1 , Block Name : Try These
Q3 Do you think it would be easier to walk on this bridge barefoot or with shoes or slippers ? Why ?
Answer. It is easier to walk on this bridge in bare feet because there is more grip without shoes or
slippers.
Page : 1 , Block Name : Try These
Q1 Observe pictures 1 and 2. In the pictures, children are pulling the buckets from the well. Can
you tell the difference in both the pictures? Which would be easier – using the pulley or not using
it to lift things?
Answer. The rst boy is pulling out the bucket with a rope. The second boy is using a pulley. Using
pulley to lift things is easier.
Page 3
Page : 2 , Block Name : Let Us Do
Q2 Look around you – where all do you see the use of pulleys? List them.
Answer. Pulley is used in lifting heavy things. hosting ag, etc.
Page : 2 , Block Name : Let Us Do
Q1 How is this bridge different from a bamboo bridge?
Answer. A cement bridge is wide and stable but a bamboo bridge is weak and unstable.
Page : 3 , Block Name : Cement Bridge
Q2 How many people do you think can cross the bridge at one time?
Answer. About twenty ve people can cross the bridge at one time.
Page : 3 , Block Name : Cement Bridge
Q3 If you had a chance, which bridge would you like to use? Why?
Answer. I would like to use a cement bridge because it is easier and safe to use.
Page : 3 , Block Name : Cement Bridge
Q4 Do you have to cross any bridge on the way to your school? If yes, what is the bridge like? Draw
its picture.
Answer. I have to cross a cement bridge on my way to school.
Page : 3 , Block Name : Cement Bridge
Q5 Find out from your grandparents, what kinds of bridges were there when they were young.
Answer. There were only bamboo, stone and wooden bridges at that time.
Page 4
Page : 3 , Block Name : Cement Bridge
Q6 Where is the bridge – over water, over a road, between two mountains or somewhere else?
Answer. The bridge is over water.
Page : 4 , Block Name : Cement Bridge
Q7 Who all use the bridge? Is it used by people on foot and also by vehicles and animals?
Answer. It is used by everyone.
Page : 4 , Block Name : Cement Bridge
Q8 Does the bridge seem to be old or is it new?
Answer. It seems to be old.
Page : 4 , Block Name : Cement Bridge
Q9 Find out what materials are used in making this bridge. List some of them.
Answer. Cement, iron rod, brick and small stones are used in making this bridge.
Page : 4 , Block Name : Cement Bridge
Q10 Draw a picture of the bridge in your notebook. Do not forget to draw the train, vehicles,
animals or people who cross the bridge.
Answer.
Page : 4 , Block Name : Cement Bridge
Q11 Imagine what dif culties there would be, if the bridge was not there?
Answer. People will not be able to cross rivers or drains easily. They will have to use boats.
Page : 4 , Block Name : Cement Bridge
Q1 Have you seen any other kind of boats?
Page 5
Answer. Yes, I have seen small boats with motor and paddle. Also larger boats with small rooms.
Page : 5 , Block Name : Vallam
Q2 Can you think of other ways by which we can travel on water?
Answer. We can travel on water by steamers, ships, etc.
Page : 5 , Block Name : Vallam
Q1 Have you ever sat in a camel-cart or horse carriage (tonga)? Where? Did you climb on it
yourself, or did someone help you?
Answer. Yes, I sat in a camel-cart in my village. I could not climb on it by myself so my father
helped me.
Page : 5 , Block Name : Camel-Cart
Q2 How did you feel riding in the cart? Also share your experience in the class also.
Answer. The cart shakes a lot while moving. I enjoyed it.
Page : 5 , Block Name : Camel-Cart
Q1 Do you have bullock-carts where you live?
Answer. No, there are no bullock-carts where I live.
Page : 6 , Block Name : Bullock-Cart
Q2 Does it have a roof?
Answer. Some of them have roofs but mostly they do not have roofs.
Page : 6 , Block Name : Bullock-Cart
Q3 What kind of wheels do they have?
Answer. They have large wooden wheels with iron rims.
Page : 6 , Block Name : Bullock-Cart
Q4 Make a drawing of the cart in your notebook.
Answer.
Page 6
Page : 6 , Block Name : Bullock-Cart
Q1 Can you ride a bicycle? If yes, who taught you to ride?
Answer. Yes, I can ride a bicycle. My father taught me.
Page : 6 , Block Name : Bicycle Ride
Q2 How many children come on bicycles to your school?
Answer. About twenty two children come on bicycles to our school.
Page : 6 , Block Name : Bicycle Ride
Q1 Do you have such vehicles in your area?
Answer. No, I do not have such vehicles in my area. But I have seen them in some other areas.
Page : 7 , Block Name : Jugad- What A Vehicle
Q2 What do you call them in your area?
Answer. We call them Bike-van or Electronic - Rickshaw.
Page : 7 , Block Name : Jugad- What A Vehicle
Q3 Would you like to ride in something like this? Why?
Answer. Yes, it will be fun to ride it.
Page : 7 , Block Name : Jugad- What A Vehicle
Q4 Can you tell why it is called Jugad?
Answer. It is prepared by using parts of different vehicle and adding them together.
Page 7
Page : 7 , Block Name : Jugad- What A Vehicle
Q1 Have you ever been in a thick jungle or any such place?
Answer. Yes, I have been in a thick jungle when I went on a picnic to National Park.
Page : 8 , Block Name : Children Cross The Jungle
Q2 Write your experiences in your notebook.
Answer. The Jungle was full of large trees. There were always sound of birds and animals.
Page : 8 , Block Name : Children Cross The Jungle
Q3 Can you recognise some birds by their sounds? Can you imitate the sounds of some birds? Do it.
Answer. Yes, I can recognise parrot, pigeon and crow by their sounds. I can also imitate them.
Page : 8 , Block Name : Children Cross The Jungle
Q1 Have you ever seen so much snow? Where? In lms or somewhere else?
Answer. I have seen so much snow in lms and during my family trip to Srinagar.
Page : 8 , Block Name : Moving On the Snow
Q2 Do you think that such places have snow all the time? Why?
Answer. Yes. These places are located at great height form the surface of the earth.
Page : 9 , Block Name : Moving On the Snow
Q1 Do you face dif culties on the way to your school?
Answer. No, I do not face any dif culties on the way to my school.
Page : 9 , Block Name : Rocky Paths
Q2 Which is the best month, in which you like to go to school? Why?
Answer. In the month of September, It is neither hot or cold.
Page : 9 , Block Name : Rocky Paths
Page 8
Q1 Go to a ground or an open space with your friends. Act the way you will walk in these
situations.
(i) The ground is made of soft and smooth rose petals.
(ii) The ground is covered with thorns and there is tall grass on the sides.
(iii) The ground is covered with snow.
Was there a difference in the way you walked each time? Discuss.
Answer. Yes, every time the way Of walking was different.
(i) When on rose petals, I walked smoothly. I felt very nice as i am walking on a soft carpet.
(ii) When on thorns, I walked very carefully and it was painful.
(iii) When on snow, I walked slowly with small steps as snow is slippery.
Page : 9 , Block Name : See Me Walk
Q1 Do you also have punishment in your school? What kind?
Answer. Yes. The teacher scolded me for not preparing for lesson.
Page : 10 , Block Name : Talk And Share About It
Q2 Do you think that punishment should not be there in schools?
Answer. No. There should only be light punishment in schools.
Page : 10 , Block Name : Talk And Share About It
Q3 If you come across any such incident, whom will you inform?
Answer. I will inform my parents.
Page : 10 , Block Name : Talk And Share About It
Q4 How will you make a complaint?
Answer. I will discuss it with my parents.
Page : 10 , Block Name : Talk And Share About It
Q5 Is punishment the only solution to misdeeds? Make some rules for school to prevent misdeeds.
Answer. No, punishment is not the only solution to misdeeds. There are other methods
like,Students who behave well, should be reward.
A part of marks should be allotted in the examination for students performance.
Page : 10 , Block Name : Talk And Share About It
Page 9
Q6 Draw a picture of your ‘dream school’ in your notebook and write about it and share in the
class.
Answer. My dream school has a nice building with big classrooms. It has a garden in the front. It
also has a large playground with lots of rides. It has proper facility of drinking water and toilet. It
has lots of books in its library.
Page : 10 , Block Name : Talk And Share About It