Page 1
NCERT
SOLUTIONS
CLASS - 4th
aglase .co
Page 2
Class : 4th
Subject : EVS
Chapter : 11
Chapter Name : The Valley Of Flowers
Q1 Have you ever seen so many owers grow together anywhere? where?
Answer. Yes. I have seen so many owers grow together in a garden near my area.
Page : 84 , Block Name : The Valley Of Flowers
Q2 How many differently coloured owers have you seen?
Answer. I have seen various owers of different colors.
Page : 84 , Block Name : The Valley Of Flowers
Q3 Write their colours.
Answer. White, red, blue, green, yellow, purple, orange, violet.
Page : 84 , Block Name : The Valley Of Flowers
Q4 Now you were just left counting, weren’t you?
Answer. Yes, but it is not possible to count the owers in a garden.
Page : 85 , Block Name : The Valley Of Flowers
Q5 Are there any things in your house which have designs of owers made on them – like clothes,
sheets, vases, etc.?
Answer. There are several things in my house that have designs of owers. They are my book cover,
bed sheets, pillow covers. etc.
Page : 85 , Block Name : The Valley Of Flowers
Q6 Draw your own design in your notebook and colour it as well.
Page 3
Page : 85 , Block Name : The Valley Of Flowers
Q1 Here are some pictures of owers. Mark a (✔) on the owers which you recognise. Write their
names also if you know.
Page : 86 , Block Name : The World Of Flowers
Q2 From the pictures given above, and other owers that you know, give names of two which
(i) grow on tree_______
(ii) grow on bushes___________
(iii) grow on creepers____________
(iv) grow on water plants__________
Page 4
(v) bloom only at night____________
(vi) bloom in the day and gloom at the night_____________
Which owers can you recognise by their scent, even with your eyes closed?________________
Which owers bloom all the year round?
Which owers bloom only in certain months ?
Page : 86 , Block Name : The World Of Flowers
Q3 Are there any trees or plants which never have any owers? Find out and write.
Answer. Plants which never have any owers is money plant.
Page : 87 , Block Name : The World Of Flowers
Q1 Have you ever seen a board like this put up anywhere?
Page 5
Answer. Yes, I have seen a board like this in the garden.
Page : 87 , Block Name : Why This?
Q2 Do people pluck owers even when this board is there?
Answer. Yes, people pluck owers even when this board is here.
Page : 87 , Block Name : Why This?
Q3 Why do you think they do this?
Answer. They do not obey the rules.
Page : 87 , Block Name : Why This?
Q4 Should they do this?
Answer. No, they should not do this.
Page : 87 , Block Name : Why This?
Q5 What would happen if everybody plucked owers?
Answer. Then, there will be no owers left.
Page : 87 , Block Name : Why This?
Q1 What is the colour of the ower?
Answer. It is pink in color.
Page : 88 , Block Name : Let Us Look Closely
Q2 What kind of a scent does it have?
Answer. It has a very pleasant scent.
Page : 88 , Block Name : Let Us Look Closely
Page 6
Q3 What does it look like – a bell, a bowl, a brush or anything else?
Answer. It looks like a brush.
Page : 88 , Block Name : Let Us Look Closely
Q4 Do these owers grow in bunches?
Answer. No, they do not grow in bunches.
Page : 88 , Block Name : Let Us Look Closely
Q5 How many petals does it have?
Answer. They have many petals.
Page : 88 , Block Name : Let Us Look Closely
Q6 Are all the petals joined together or separate?
Answer. Their petals are seperate.
Page : 88 , Block Name : Let Us Look Closely
Q7 Outside the petals, can you see any green leafy structure? How many are there?
Answer. Yes, can see the leafy structure in the garden. There are 5 leaves in the ower.
Page : 88 , Block Name : Let Us Look Closely
Q8 Inside the petals, in the middle of the ower, can you see some thin structures? Write its colour.
Answer. It is pink in color.
Page : 88 , Block Name : Let Us Look Closely
Q8 When you touch these, do you nd a powdery thing on your hands?
Answer. Yes, I found a powdery thing in my hand.
Page : 89 , Block Name : Let Us Look Closely
Q1 What differences do you nd between a ower and a bud?
Page 7
Answer. Bud is small and pointed, ower is larger and spread.
Page : 89 , Block Name : Blooming Buds
Q2 Draw the picture of a bud and its ower in your notebook.
Page : 89 , Block Name : Blooming Buds
Q11 Can you tell how many days will a bud take to bloom into a ower? Let us try and nd out.
(i) Choose a bud that is growing on a plant and look at it everyday. Write the name of the plant.
(ii) When you rst saw this bud, the date was _________. Now when the bud has bloomed into a
ower, the date is _______. How many days did the bud take to become a ower?
(iii) Ask your friends the names of the different owers that they have seen. How much time did it
take their buds to become owers?
(iv) Also observe how many days the same ower took to dry
Answer. (i) The name of the plant is Rose.
(ii) 1st February, 5th February, It took ve days.
(iii) China rose takes about seven days. Also sun ower takes seven to eight days.
(iv) Sun ower takes 30 to 40 days to become dry and china takes 30 days to become dry.
Page : 89 , Block Name : Blooming Buds
Q1 Are owers cooked in your home as a dry vegetable, a gravy dish or as a chutney? Find out
which owers are used for these.
Answer. Yes, owers of some plants are cooked as a dry vegetable, a gravy dish or as chutney.
Vegetable and gravy - ower of banana, sahjan, kachnar.
Chatni - Shefalika.
Page : 90 , Block Name : So Many Uses
Q1 Find out names of any two owers which are used for making medicines?
Answer. Rose, Cedar are used in medicines.
Page : 90 , Block Name : Flowers In Medicine
Page 8
Q2 Find out and write the names of some more owers that are used for making colours.
Answer. Rose, china rose are used to make colours.
Page : 91 , Block Name : Colours From Flowers
Q3 Can you think of a colour of which there is no ower?
Answer. Silver or grey are colour of which there is no ower.
Page : 91 , Block Name : Colours From Flowers
Q4 Write the names of such owers which are used to make scents.
Answer. Jasmine, rose etc are used to make scents.
Page : 91 , Block Name : Colours From Flowers
Q1 Do you know when such songs are sung?
Answer. Such songs are sung during marriage.
Page : 92 , Block Name : Talk About It
Q2 Do you or anybody else at home know other such songs? Collect songs, poems, etc., on owers.
Write them down and put them up in the classroom.
Answer. Yes, my mother and grandmother know such songs.
Page : 92 , Block Name : Talk About It
Q3 Are any special owers used on certain occasions/festivals by your elders? Make a list of
different occasions and the owers used at each.
Page 9
Page : 92 , Block Name : Talk About It
Q1 What are the different owers that they sell? Ask them the names of three owers.
Answer. Rose, Jasmine, dahlia are the different owers that they sell.
Page : 93 , Block Name : Let Us Know Some More
Q2 Where do they bring these owers from?
Answer. They bring these owers from the garden and horticulture farms.
Page : 93 , Block Name : Let Us Know Some More
Q3 Why do people buy owers?
Answer. People buy owers for decoration, worship as gift item.
Page : 93 , Block Name : Let Us Know Some More
Q4 In what forms do ower-sellers sell their owers? Look at these picture. Tick against those
forms that you have seen.
Page 10
Page : 93 , Block Name : Let Us Know Some More
Q5 Have you seen owers offered at many religious places?
Answer. Yes, I have seen owers being offered at many religious place.
Page : 94 , Block Name : Let Us Know Some More
Q6 What do we do when they dry up?
Answer. With dry owers we can :
Make our own potpourri. The dried roses can make sweet smelling potpourri. Freshen our bedroom
drawers. Adding dried rose petals to our drawers make for a cheap, easy way to keep your clothes
smelling fresh.
Page 11
Page : 94 , Block Name : Let Us Know Some More
Q7 How will you use them?
Answer. Various ower can be used for various purposes like candle making, potpourri.
Page : 94 , Block Name : Let Us Know Some More
Q8 Some owers are used in different forms – like rose and marigold are used in garlands and as
loose petals too.
(i) Find out the prices of these different forms.
One ower
One garland
One bouquet
(ii) Has the ower-seller learnt to make bouquets or a net of owers from anybody? From whom?
(iii) Would they like the other members of their family to do this work? Why?
Answer. (i) Other form that I have seen is Gajra.
One garland - Rs. 50
One stared - Rs. 20
One ower - Rs. 10
(ii) Yes, the ower seller learnt to make bouquet or a net owers from his father.
(iii) Yes, so that all the members can help each other and also earn a lot.
Page : 94 , Block Name : Let Us Know Some More