Page 1
NCERT
SOLUTIONS
CLASS - 4th
aglase .co
Page 2
Class : 4th
Subject : EVS
Chapter : 13
Chapter Name : A River’s Tale
Q1 What is the colour of the river where it begins?
Answer. It is colourless.
Page : 107 , Block Name : A River’s Tale
Q2 At some places, there are many sh in the river, at others there are only a few and at some
places there are dead sh. What could be the reason for this? Discuss.
Answer. The shes need fresh and water. People throw their useless materials into water. The
water at that place becomes un t for shes.
Page : 107 , Block Name : A River’s Tale
Q3 What can be seen in the river before it reaches the village?
Answer. Large number of shes can be see because water is pure and fresh.
Page : 107 , Block Name : A River’s Tale
Q4 At which places did the colour of the water in the river change? Why did this happen? Discuss.
Answer. The colour of the river changes when there are factory in nearby. This is because factory
water are dumped into river.
Page : 107 , Block Name : A River’s Tale
Q5 Which of the places shown in the picture would you like to live in? Why?
Answer. I would like to live in the place shown in the lower gure. It is more clean.
Page : 107 , Block Name : A River’s Tale
Q6 Would you like to change any of the things that you see in the picture? Why and how?
Answer. I would like to remove the waste material from the bank of the river. This is because, these
Page 3
wastes will contaminate the water.
Page : 107 , Block Name : A River’s Tale
Q7 If you wanted to drink some water, from which part of the river would you like to drink? Why?
Answer. I would like to drink water from a little deep below the surface. There is less dirt.
Page : 108 , Block Name : A River’s Tale
Q8 In the last part of the picture the river ows into the sea. Have you ever seen the sea? Where?
In a movie, or somewhere else?
Answer. I have seen sea in a movie.
Page : 108 , Block Name : A River’s Tale
Q9 Have you ever been near a river or sea? When?
Answer. I was near the river Ganges with my parents when I was in the IIIrd standard.
Page : 108 , Block Name : A River’s Tale
Q10 Show with your hands, how the waves in the sea move.
Answer. The sea waves move up and down.
Page : 108 , Block Name : A River’s Tale
Q11 Is the water from the sea drinkable? Why?
Answer. We can’t drink sea water. It is very salty.
Page : 108 , Block Name : A River’s Tale
Q12 Do you think that there would be changes taking place in a river, pond or stream at different
times of the year? What kind of changes would these be? Discuss.
Answer. Yes. During the rainy season, there is maximum water. During winters, there is very little
water. Pond, stream, etc. may even get dry.
Page : 108 , Block Name : A River’s Tale
Q13 Will there be the same amount of water in the ponds or rivers during the rainy season and in
summer?
Page 4
Answer. No, there is more water in the rainy season.
Page : 109 , Block Name : A River’s Tale
Q14 Is there a pond, river or lake near your town or city? Find out–
(i) Are there any changes in the water during summers, the rainy season and in winters?
(ii) What are the different kinds of sh found there?
(iii) What kind of trees and plants grow around it?
(iv) What are the kinds of birds that come there?
(v) Have you ever seen or read about oods? Where?
(vi) What happens when there is a ood?
(vii) Have you seen dirty water in a river or pond?
(viii) How would you know if the water is dirty? If the water looks clean, can you be sure that it is
alright to drink that water? Discuss.
Answer. (i) During rainy season, there is more water. The water becomes less during summer. In
winter it is at the middle level.
(ii) There are many kinds of shes, small as well as big.
(iii) Grass, banana, etc grow around there.
(iv) Many kinds of birds, mainly carnivorous birds like eagle etc.
(v) I have heard about ood in Mumbai and Assam. I have seen in TV news also.
(vi) There is excess of water everywhere. Water enters even in houses. People suffer a lot.
(vii) Yes, I have seen dirty water in a river or pond.
(viii) Pure water is clean and clear. Dirty water is not so. Even if the water looks clean, it may not
be alright to drink that How does Water become Dirty?
Page : 109 , Block Name : A River’s Tale
Q1 From where do you get your drinking water? A river or a lake? Do you think
that like the river in the picture your river or lake can also be affected?
Answer. From a river. Yes, the same thing may happen to our river also.
Page : 110 , Block Name : How does Water become Dirty?
Q1 What did you observe? Put (tick) mark in the right places.
Page 5
Answer.
Page : 111 , Block Name : What will you do?
Q2 Do all things dissolve in water?
Answer. No, not all thing dissolve in water.
Page : 111 , Block Name : What will you do?
Q3 Does the colour of the water always change?
Answer. No, the color of the water may not always change.
Page : 111 , Block Name : What will you do?
Q4 Did oil dissolve in water? How can you say whether it has dissolved or not?
Page 6
Answer. No, oil does not dissolve in water. The things which does not dissolve in water either settle
down or come up.
Page : 111 , Block Name : What will you do?
Q5 How is drinking water cleaned in your house?
Answer. In our house, rst of all, alum is added to water. The mud settles down. The water from
the above is then poured into lter. Chlorine tablet is also added to this water.
Page : 112 , Block Name : What will you do?
Q6 Find out the many different ways of cleaning water at home.
Answer. Adding alum, ltering, adding chlorine, etc.
Page : 112 , Block Name : What will you do?
Q7 Draw pictures showing any two ways of cleaning the water.
Answer. (i) Boiling water
(ii) Homemade water lter.
Page : 112 , Block Name : What will you do?