Page 1
NCERT
SOLUTIONS
CLASS - 4th
aglase .co
Page 2
Class : 4th
Subject : Environmental-Studies
Chapter : 22
Chapter Name : The World In My Home
Q1 In your home too, do people quarrel over fans, TV, newspapers, chairs or anything else?
Answer. Yes, in my house also, me and my brothers quarrels over TV.
Page : 180 , Block Name : Let Us Talk
Q2 In your home, who settles such quarrels?
Answer. We ourselves settles such quarrels. Only sometimes our parents need to settle them.
Page : 180 , Block Name : Let Us Talk
Q3 Talk about an interesting incident at home when there was a quarrel over such things.
Answer. Once, I wanted to watch a cricket match but my sister wanted her favourite cartoon.
Page : 180 , Block Name : Let Us Talk
Q4 Have you ever seen people quarrelling over something elsewhere? What?
Answer. I have seen people quarrelling over something else several times. Like once, when I was
travelling by train, two people were quarrelling over sitting near the window.
Page : 180 , Block Name : Let Us Talk
Q5 Does this kind of thing happen in your house or in any of your friend’s house? What do you
think about this?
Answer. This kind of thing does not happen either in my house or in my friend’s house. But this
type of things is discrimination between boys and girls. I also think this is not fair.
Page : 180 , Block Name : Let Us Talk
Q6 Think – what would happen if girls had to follow rules made for boys and boys had to follow
rules made for girls?
Page 3
Answer. If this happens then everything will become a mess.
Page : 181 , Block Name : Let Us Talk
Q1 If you were to write a different ending for this story, how will you end it?
Answer. The Kul seller became too much happy and he offered one kul as a gift but Pillo Aunty
did not accept the gift.
Page : 181 , Block Name : Pilloo Aunty
Q2 Is there anyone in your family who is like Pilloo Aunty? Who?
Answer. My mother is like Pillo Aunty. She always teaches us not to be dishonest in any situation.
Page : 182 , Block Name : Pilloo Aunty
Q3 What would the children have thought if Pilloo Aunty had paid less money to the kul -seller?
What do you think about this?
Answer. The children would have thought that Pillo Aunty dishonest. I too think so.
Page : 182 , Block Name : Pilloo Aunty
Q1 What do you think Akshay will do?
Answer. He will drink water.
Page : 183 , Block Name : Talk About It
Q2 Why was Akshay confused?
Answer. Akshay was confused because he does not know if he should drink the water offered by
Anil or not.
Page : 183 , Block Name : Talk About It
Q3 Why do you think Akshay’s grandmother warned him not to drink even water in Anil’s house?
Answer. Because their families were different.
Page : 183 , Block Name : Talk About It
Q4 Do you know of anybody who thinks like Akshay’s grandmother?
Page 4
Answer. Yes. Many old people think like Akshay’s grandmother. Even one of my friend’s
grandmother is like that.
Page : 183 , Block Name : Talk About It
Q5 Do you agree with Akshay’s grandmother?
Answer. No, I do not agree with Akshay’s grandmother.
Page : 183 , Block Name : Talk About It
Q6 What do you think Akshay should do?
Answer. He should drink the water given by Anil.
Page : 183 , Block Name : Talk About It
Q7 If you were in Dhondu’s place what would you do?
Answer. I would do the same thing as Dhondu did.
Page : 184 , Block Name : Talk About It
Q8 Has it ever happened with you that you wanted to do something but the elders in the family did
not allow you?
Answer. Yes, it happens when my decision is wrong.
Page : 184 , Block Name : Talk About It
Q9 Who takes important decisions in your family? What do you feel about this?
Answer. My parents take important decisions in my family jointly. I feel they are right.
Page : 184 , Block Name : Talk About It
Q10 How would you like if only one person made all the decisions for your family?
Answer. I would it if that person get others opinion also.
Page : 184 , Block Name : Talk About It
Q11 Have you ever disliked anybody’s touch? Whose touch did you dislike?
Answer. Yes, when I travel in bus or train, I dislike it if someone touches me.
Page 5
Page : 185 , Block Name : Talk About It
Q12 If you were in Ritu’s place, what would you do?
Answer. I will not go to Ritu’s house.
Page : 185 , Block Name : Talk About It
Q13 What else can be done when such things happen? Discuss.
Answer. One should discuss it with one’s parents.
Page : 185 , Block Name : Talk About It
Q14 Everybody’s touch is not the same. Ritu did not like it when Meena’s uncle held her hand, but
she liked to hold Meena’s hand. Why do you think there was this difference?
Answer. Everyone does not like everyone else that is why these type of difference exits
Page : 185 , Block Name : Talk About It