NCERT Solutions for Class 4 EVS (Looking Around) Chapter 23 Pochampalli – Text
Read the full text of this solution below — useful to quickly search, copy and reference the content online without downloading the PDF.
📄 View text version (4 pages)
Page 1
NCERT
SOLUTIONS
CLASS - 4th
aglase .co
Page 2
Class : 4th
Subject : Environmental-Studies
Chapter : 23
Chapter Name : Pochampalli
Q1 Vani and Prasad learnt this beautiful craft from their family members. When they grow up, do
you think they will be able to teach their children the skills of this craft?
Answer. Yes, they will be able to teach their children the skills of this crafts.
Page : 189 , Block Name : Discuss
Q1 Have you ever seen anybody weave something on a loom? What were they weaving and where?
Answer. Yes, I saw it on TV. They were weaving a shawl. There was a progranune on the TV about
weavers of Bhagalpur.
Q3 The threads of a saree are dyed. Do you know of any other thing that is dyed?
Answer. Woolen thread is also dyed.
Q4 If you visit Vani’s village it seems as if the entire village is weaving sarees. Do you know of any
other work which many people living in one place do?
Answer. Yes. In one village all people do pottery.
Q5 Do they make some article?
Answer. Yes, they make earthen pots.
Q6 Find out the process of making the article? What are the different steps?
Answer. First of all they make dough of ne earth. The dough is put on a wooden wheel, which is
Page 3
called Chak or Potter’s Wheel. Potter then gives the desired shapes to the earthen dough. Desired
pots and toys made of earth are dried in the sun and then baked in kiln. Then they are coloured as
per requirement.
Q7 Do men and women do different kinds of work to make this article?
Answer. No, usually they do the same work and share their tasks.
Q8 Do children also contribute in making this article?
Answer. Yes, children also contribute in making the articles.
Q1 Talk to an ironsmith, a carpenter and a potter about the nature of their work?
Answer. Ironsmith : make iron objects.
Carpenter : make wooden object.
Potter : make earthen pots.
Page : 190 , Block Name : Find Out And Write
Q2 Where did they learn to do their work?
Answer. They usually learn from their parents.
Page : 190 , Block Name : Find Out And Write
Q3 What else did they need to learn to be able to do this work?
Answer. The skill of imagination for making good pottery.
Q4 Have they taught this work to anybody in their family, or to anyone else?
Answer. Yes, they teach their work to their family members and anyone else who likes to learn it.
Q5 The table below has a list of different kinds of work that people do. Do you know people who do
Page 4
such work? Write their names in the rst column. In the next column write from whom have they
learnt their work?
Answer.