Page 1
NCERT
SOLUTIONS
CLASS - 4th
aglase .co
Page 2
Class : 4th
Subject : Environmental-Studies
Chapter : 24
Chapter Name : Home And Abroad
Q1 You can also make a small report comparing Abu Dhabi with the place where you live. You can
use some of these points mentioned below while writing the report. You can also draw pictures or
put photographs.
The climate and weather.
What people wear.
The trees and plants.
The kind of buildings.
The traf c on the roads (kinds of vehicles).
The common food items.
The language.
Answer. Comparison of Abu Dhabi and Kerala.
Page 3
Page : 195 , Block Name : Discuss And Write
Q2 Why do you think many trees cannot grow in desert areas?
Answer. Many trees cannot grow in desert areas because of dry climate and scarcity of water.
Page : 195 , Block Name : Discuss And Write
Page 4
Q3 Do you have any relatives who live in another country?
Answer. Yes, one of my uncle lives in USA.
Page : 195 , Block Name : Discuss And Write
Q4 How long have they lived there? Did they go there for studies or for work? Was there any other
reason?
Answer. He has been living there for ten years. Initially he went there for studies. After studies he
is doing job there.
Page : 196 , Block Name : Discuss And Write
Q5 Look at these currency notes.
Write the value of each note in the box near its picture.
Page 5
Answer.
Page : 196 , Block Name : Discuss And Write
Q6 To which country does this currency belong? How did you know ?
Answer. India. It is written on the currency.
Page : 197 , Block Name : Discuss And Write
Q7 Whose picture can you see on the notes?
Answer. Mahatma Gandhi.
Page : 197 , Block Name : Discuss And Write
Q8 Can you nd any number on the notes (other than the value)?
Answer. Yes, the serial number of the note.
Page : 197 , Block Name : Discuss And Write
Q9 Do you think that two notes can have the same number?
Answer. No. two notes of the same denomination cannot have the same number.
Page 6
Page : 197 , Block Name : Discuss And Write
Q10 Take a ten rupee note and observe it carefully. How many languages can you see on the note?
Answer. I can see fteen languages on the note.
Page : 197 , Block Name : Discuss And Write
Q11 Write the name of the bank given on the note.
Answer. Reserve Bank of India.
Page : 197 , Block Name : Discuss And Write
Q1 How many of these coins do you recognise?
Answer. I can recognize all the coins.
Page : 197 , Block Name : Match The Coins
Q2 What is written on each coin other than the value.
Answer. ‘India’ is written on each coin other than the value.
Page : 198 , Block Name : Match The Coins
Q3 Look at these notes. Do they all belong to India? Put a circle around notes that are not Indian.
Find out which country do they belong to.
Page 7
Answer.
Page : 198 , Block Name : Match The Coins