Page 1
NCERT
SOLUTIONS
CLASS - 3rd
aglase .co
Page 2
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 1 English
Class : 3rd
Subject : English
Chapter : 1
Chapter Name : Unit-1
Q1 Why is the child in the poem happy?
Answer. The child in the poem is happy because it is morning.
Page : 2 , Block Name : Reading Is Fun
Q2 To whom does the child say ‘Good Morning’ ?
Answer. The child says ‘Good Morning’ to the sky, sun, little winds, birds, grass and bees.
Page : 2 , Block Name : Reading Is Fun
Q3 What does the child want to do?
Answer. The child wants to go and play outside.
Page : 2 , Block Name : Reading Is Fun
Q1 In the morning I say, “Good morning” At night I say, “Good night” A dog says, “Bow-wow” A
cow says, “Moo-moo”
Say ‘Good morning’ in your own language to
i. your friends
ii. your teacher
Answer. In Hindi,we say ‘Shubh pratah’ for ‘Good morning’.
Page : 2 , Block Name : Talk Time
Q2 How would you wish them when you leave school in the evening?
Answer. I would wish them ‘Good Evening’ when I leave from school in the evening.
Page : 2 , Block Name : Talk Time
Page 1 of 4 Aglasem Schools
Page 3
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 1 English
Q1 Find words in the poem which rhyme with
bees ______________ day ______________ too ______________
Answer. Bees trees , day away , too you
Page : 2 , Block Name : Word Building
Q2 What do you see around you during the day and at night? Draw in the two boxes given below
and colour the picture.
Answer. DIY
Page : 2 , Block Name : Word Building
Q3 Write two words each from the two pictures you have drawn.
Answer. Day
1. Sun , 2. Clouds
Night
1. Stars , 2. Moon
Page : 3 , Block Name : Word Building
Q1
Form groups. Tell each other an interesting thing you have seen in the garden one day.
Answer. One day while I was walking in the park, I saw a ladybug. It was looking very beautiful. It
had small black legs, a head with an antennae. It was red in colour with black spots on it.
Page : 3 , Block Name : Team Time
Q1 Why did the owers love the little children?
Page 2 of 4 Aglasem Schools
Page 4
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 1 English
Answer. The owers love the little children, as they bring watering cans and water their thirsty
roots.
Page : 7 , Block Name : Reading Is Fun
Q2 Why did the birds love the children?
Answer. The birds love the children, as they bring bread for them.
Page : 7 , Block Name : Reading Is Fun
Q3 Name ve owers growing in the magic garden?
Answer. Marigolds, sun owers, roses, poppies and pansies were the ve owers growing in the
magic garden.
Page : 7 , Block Name : Reading Is Fun
Q4 What sounds could the children hear in the garden?
Answer. The children could hear the sweet songs of the fairies in the garden.
Page : 7 , Block Name : Reading Is Fun
Q1 Which one is your favourite ower? Learn its name in English.
Answer. Rose is my favourite colour.
Page : 7 , Block Name : Talk Time
Q1 Name two words in each petal which you see in a garden.
Page 3 of 4 Aglasem Schools
Page 5
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 1 English
Answer.
Page : 8 , Block Name : Word Building
Q1 Imagine you have a big garden. What would it look like? Draw a picture here.
Answer. DIY
Page : 9 , Block Name : Let’s Write
Q2 What would you like to grow in your garden? Write three sentences giving the names of the
owers that you might like to grow in your garden.
1. In my garden I would like to grow ________________________.
2. In my garden I would like to grow ________________________.
3. In my garden I would like to grow ________________________.
Answer. 1. Roses
2. Sun ower
3. Mango Tree
Page : 9 , Block Name : Let’s Write
Page 4 of 4 Aglasem Schools