Page 1
NCERT
SOLUTIONS
CLASS - 3rd
aglase .co
Page 2
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 5 English
Class : 3rd
Subject : English
Chapter : 5
Chapter Name : Unit-5
Q1 Where does the balloon man stand?
Answer. The balloon man stands at the market square.
Page : 44 , Block Name : Reading Is Fun
Q2 What happens to the balloons when there is a wind?
Answer. When there is a wind the balloon tug a lot.
Page : 44 , Block Name : Reading Is Fun
Q3 What does the child like to see the balloon man do?
Answer. The child likes to see the balloon man setting all the balloons free in the sky. He wants to
see them sailing high in the sky.
Page : 44 , Block Name : Reading Is Fun
Q1 How high can balloons y?
Answer. Balloons can y quite high up in the sky depending upon the gas in them.
Page : 44 , Block Name : Talk Time
Q2 What do you like about this poem?
Answer. The child is wishing to see all the balloons sailing in the sky. I like this very much.
Page : 44 , Block Name : Talk Time
Q1 Identify the words from the jumbled letters and write the word in the space provided.
llaboons _____________ cunlh _____________
ulbe _____________ ploeep _____________
wolbe _____________ crat _____________
Page 1 of 5 Aglasem Schools
Page 3
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 5 English
Answer. llaboons - balloons
cunlh - lunch
ulbe - blue
ploeep - people
wolbe - below
Crat - cart
Page : 44 , Block Name : Word Building
Q2 Put the words given in the box into the following groups
(a) nature ______________ ______________
(b) food ______________ ______________
(c) colours ______________ ______________
Answer. .(a)nature wind, skv. grass
(b) food turnip, pineapple, rice ‘
(c) colours green, purple, white, yellow
Page : 44 , Block Name : Word Building
Q3 How many colours can you nd hidden in this maze? Write their names below.
1. ____________ 2. ____________ 5. ____________
3. ____________ 4. ____________ 6. ____________
Page 2 of 5 Aglasem Schools
Page 4
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 5 English
Answer. 1. white
2. black
3. violet
4. orange
5. purple
6. yellow
7. pink
8. blue
9. red
10. brown.
Page : 45 , Block Name : Word Building
Q4 Fill in the blanks in the balloons with their opposites. You can nd them in the poem The
Balloon Man. One is done for you.
Answer. never – always
small – big
rainy – sunny
low – high
sit – stand
near – far
Page : 45 , Block Name : Word Building
Q1 Where did Sonu rst see the yellow butter y?
Answer. Sonu rst saw the yellow butter y ying in his garden.
Page : 49 , Block Name : Reading Is Fun
Q2 Name three places where the butter y rested.
Page 3 of 5 Aglasem Schools
Page 5
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 5 English
Answer. Red rose, lotus leaf and peach tree.
Page : 49 , Block Name : Reading Is Fun
Q3 Why did Sonu chase the butter y?
Answer. Sonu chased the butter y to catch it because it looked very beautiful.
Page : 49 , Block Name : Reading Is Fun
Q4 Why did Sonu let the butter y go?
Answer. Sonu let the butter y go because it looked sad in his hand. As Sonu wanted see it happy he
made it free.
Page : 49 , Block Name : Reading Is Fun
Q1 If you were a butter y, how would you feel if you were caught?
Answer. I would de nitely feel very sad and caged
Page : 49 , Block Name : Talk Time
Q2 Why did the butter y go to the owers in the garden?
Answer. The butter y went to the owers in the garden to take rest and to suck the nectar from
them.
Page : 49 , Block Name : Talk Time
Q1 Write the sentences in proper order using these words to help you:
rst, then, after, this, nally
1. Finally, I dress up and go to school.
2. Then I brush my teeth and have a bath.
3. First of all, I get out of bed.
4. After this I eat my breakfast.
Answer. 1. First of all, I get out of bed.
2. Then I brush my teeth and have a bath.
3. After this I eat my breakfast.
4. Finally, I dress up and go to school.
Page : 50 , Block Name : Let’s Write
Page 4 of 5 Aglasem Schools
Page 6
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 5 English
Q1 Make two words from one word. One has been done for you.
Answer. everywhere : every , where
inside : in , side
outside : out , side
Sunlight : sun , light
Page : 51 , Block Name : Word Building
Page 5 of 5 Aglasem Schools