Page 1
NCERT
SOLUTIONS
CLASS - 4th
aglase .co
Page 2
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 4 English
Class : 3rd
Subject : English
Chapter : 4
Chapter Name : Unit-4
Q1 Where did the child nd the sea shell?
Answer. The child found the sea shell lying on the sand.
Page : 35 , Block Name : Reading Is Fun
Q2 What did the child do with the shell?
Answer. The child picked up the shell and took it home.
Page : 35 , Block Name : Reading Is Fun
Q3 What did the child hear?
Answer. The child heard a soft and sweet song.
Page : 35 , Block Name : Reading Is Fun
Q1 Pick the rhyming words from this box and pair them in the spaces below. The rst one has been
done for you.
Answer. 1. Found - sound
2. Look - took
3. Cold - bold
4. Hand - sand
5. Mummy - tummy
Page : 35 , Block Name : Word Building
Page 1 of 5 Aglasem Schools
Page 3
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 4 English
Q2 Fill in the blanks with the opposite word choosing from the box below. The rst one is done for
you.
Answer. Found - lost
took - gave
hard - soft
big - small
Inside - outside
came - went
pick - drop
cold - hot
true - false
sweet - bitter
curly - straight
tall - short
Page : 35 , Block Name : Word Building
Q1 Choose the right words.
1. The sea is very, very ___________________ (big/far).
2. You cannot ___________________ (hear/see) the other side.
3. You ___________________ (can/cannot) cross the sea.
4. You can cross it in a ___________________ (bus/ship)
Answer. 1. The sea is very, very big
2. You cannot see the other side.
3. You cannot cross the sea
4. You can cross it in a ship
Page : 36 , Block Name : Let’s Write
Page 2 of 5 Aglasem Schools
Page 4
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 4 English
Q1 How many sh are there in the sea?
Answer. There are a great many million sh in the sea.
Page : 39 , Block Name : Reading Is Fun
Q2 Why was the little sh unhappy?
Answer. The little sh was unhappy because he was very small.
Page : 39 , Block Name : Reading Is Fun
Q3 What happened to the sh one day?
Answer. One day the sh got caught in a big net while swimming in the sea with his friends.
Page : 39 , Block Name : Reading Is Fun
Q4 Why was the sh thankful to be a little sh?
Answer. The sh was thankful to be a little sh because he was saved only due to his small size.
Page : 39 , Block Name : Reading Is Fun
Q1 Imagine you are a little sh. Describe what you might see around you.
Answer. There is a vast expanse of water around me. Also a number of sh, small and big, swim
around me. There are several boats sailing on the water. Several shermen are coming towards us
with their big nets.
Page : 39 , Block Name : Talk Time
Q2 In your class, talk about the time you were caught doing something you were not supposed to
do. You can discuss in your own language as well as in English.
Answer. DIY
Page : 39 , Block Name : Talk Time
Q1 Look at the pattern and ll in the blanks.
Page 3 of 5 Aglasem Schools
Page 5
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 4 English
Answer. look - looked
talk - talked
Pick- picked
Wish - wished
bark - barked
Pull - pulled
Want - wanted
Help - helped
Page : 40 , Block Name : Word Building
Q2 Fill in the blanks with the right word from the box.
Answer. a box of matches
a herd of cows
a sheet of paper
a pack of wolves
Page : 40 , Block Name : Word Building
Q1 Look at the following sentence.
If I were only larger, how much happier I could be.
Make more sentences like this using the words in the box.
taller, thinner, smaller, cleverer, younger, older
1. If I were only___________________, how much happier I could be.
2. If I were only_______________________________,
3. __________________________________________________________
4. __________________________________________________________
5. ____________________________________________________________
6. ____________________________________________________________
Page 4 of 5 Aglasem Schools
Page 6
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 4 English
Answer. 1. If I were only taller, how much happier I could be.
2. If I were only smaller, how much happier I could be.
3. If I were only thinner, how much happier I could be.
4. If I were only cleverer, how much happier I could be.
5. If I were only younger, how much happier I could be.
6. If I were only older, how much happier I could be.
Page : 40 , Block Name : Let’s Write
Q1 Choose the right words.
1. Mahesh sings a __________ (long/little) song.
2. Venkatesh __________ (looks/shouts) at him.
3. Venkatesh thinks Mahesh is __________ (crying/laughing).
4. Mahesh is __________ (singing/saying) a song.
5. The song is in __________ (Telugu/English). Singing or Crying?
Answer. 1. little
2. looks
3. crying
4. Singing
5. English.
Page : 41 , Block Name : Song Time
Page 5 of 5 Aglasem Schools