Page 1
NCERT
SOLUTIONS
CLASS - 3rd
aglase .co
Page 2
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 2 English
Class : 3rd
Subject : English
Chapter : 2
Chapter Name : Unit-2
Q1 Name the two birds in the poem.
Answer. Robin and jay.
Page : 12 , Block Name : Reading Is Fun
Q2 What are the three things that people can't do?
Answer. The three things that people can’t do—
(i) They can’t grow feathers.
(ii) They can’t eat beetles.
(iii) They can’t sit on wires.
Page : 12 , Block Name : Reading Is Fun
Q3 What do birds think of people?
Answer. Birds think that people are funny creatures because they (people) differ from them (birds) in many aspects.
Page : 12 , Block Name : Reading Is Fun
Q1 Imagine what two elephants would say to each other about people. Let them talk about
what people look like
what they eat
how they walk
You can say
Look at that man’s nose See how small it is!
Answer. 1. Look at the size of the man.
2. He is so small!
3. He eats cooked food and that too in such a small quantity.
4. He walks on two small and thin legs.
Page : 12 , Block Name : Talk Time
Q2 Let’s nd two things which you can do and the birds can’t do. Tell the class.
Answer. 1. We can read and write but the birds can’t
2. We can think wisely but the birds can’t.
Page : 12 , Block Name : Talk Time
Q1 Listen to the sounds of the birds. Make a list of these words. For Example: chirp, chirp , chirp
Page 1 of 4 Aglasem Schools
Page 3
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 2 English
____________________________
____________________________
Answer. twitter, twitter, twitter coo, coo, coo
Page : 13 , Block Name : Let’s Write
Q2 Now write four sentences on birds using the followings words.
Nest water chirp y sky Wings
Answer. 1. Birds live in nests.
2. They have wings to y.
3. They y high in the sky.
4. In the morning they come out of their nests and chirp loudly around them.
5. They drink water whenever they feel thirsty.
Page : 13 , Block Name : Let’s Write
Q3 Write words that rhyme with the words given below. The rst one has been done for you.
Answer. Day, bay, say
think, blink, sink
Funny, bunny , sunny
Eat, meat, neat
Sing, Thing, king
Page : 14 , Block Name : Let’s Write
Q1 Why was there great joy in Nina's house?
Answer. There was great joy in Nina’s house because Nina’s aunt was getting married and all her family members were going
to Delhi to attend the wedding.
Page : 17 , Block Name : Reading Is Fun
Q2 Why was Nina worried?
Answer. Nina was worried because they were going to Delhi for a wedding and so the house would be locked. It would cause a
problem for papa and mama sparrows to feed their babies in Nina’s room.
Page : 17 , Block Name : Reading Is Fun
Q3 What did mother suggest?
Answer. Mother suggested that they would remove all Nina’s things from the room and lock the door on the outside. Then
they would leave her room’s window open to let papa and mama sparrow feed their babies Comfortably.
Page 2 of 4 Aglasem Schools
Page 4
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 2 English
Page : 17 , Block Name : Reading Is Fun
Q4 What did Nina nd when she came back from the wedding?
Answer. When she came back from the wedding she found two fat little sparrow ying all over the room.
Page : 17 , Block Name : Reading Is Fun
Q1 How do baby sparrows eat?
Answer. Baby sparrows do not eat themselves. The father or mother sparrow put food in their beaks with their own beaks and
thus help them eat.
Page : 18 , Block Name : Talk Time
Q2 What new things would you like to wear for a wedding? You can say “I would like to wear...”
I would also like to wear____________________________________.
Answer. I would like to wear a beautiful top and jeans with a beautiful high healed sandal.
Page : 18 , Block Name : Talk Time
Q1 Number the jumbled picture story correctly. Then write the story in proper order.
Write the story here.
1._________________________________________________
Page 3 of 4 Aglasem Schools
Page 5
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 2 English
2._________________________________________________
3._________________________________________________
4._________________________________________________
5._________________________________________________
Answer. 1. Nina is sad.
2. Mother asks why?
3. Nina does not want to leave the baby sparrows alone.
4. Mother says, “We will leave the window open.” ‘
5. Nina is happy again.
Page : 18 , Block Name : Picture Story
Q1 Write down suitable words describing each picture. Pick up the words from the list given below:
Now describe these pictures in your own language.
Answer. 1.Sonali is a fat woman.
2. Red roses are beautiful owers.
3. Sonu is a happy boy.
4. I saw a beautiful peacock in the zoo.
5. The teacher writes on a blackboard.
6. The tall man is very thin.
Page : 21 , Block Name : Word Building
Page 4 of 4 Aglasem Schools