Page 1
NCERT
SOLUTIONS
CLASS - 3rd
aglase .co
Page 2
Book - Looking Around Ncert Solutions | Chapter- 17 Environmental-Studies
Class : 3rd
Subject : Environmental-Studies
Chapter : 17
Chapter Name : Here Comes A Letter
Q1 Given below is the journey of a letter shown through pictures. The pictures are not in a sequence.
Arrange these to get the correct sequence, by putting number in the circles.
Answer.
Page 1 of 5 Aglasem Schools
Page 3
Book - Looking Around Ncert Solutions | Chapter- 17 Environmental-Studies
Page : 112 , Block Name : Here Comes A Letter
Q1 What difference do you see in these letters?
Answer. Letters are of many types. The main types are: Postcard, Inland Letter, Envelope.
Page : 113 , Block Name : Here Comes A Letter
Q2 Which letters have stamps on them?
Answer. All the letters have stamps on them.
Page : 113 , Block Name : Here Comes A Letter
Q3 Are all the stamps similar? What are the differences?
Answer. Different stamps have different price which is written on them. There are different types of
pictures on different stamps.
Page : 113 , Block Name : Here Comes A Letter
Q4 Have you seen the stamp of the post office on these letters?
Answer. Yes, I have seen the stamp of the post office on these letters.
Page : 113 , Block Name : Here Comes A Letter
Q1 Write your full address on the postcard given below.
Page 2 of 5 Aglasem Schools
Page 4
Book - Looking Around Ncert Solutions | Chapter- 17 Environmental-Studies
Answer. DIY
Page : 115 , Block Name : Here Comes A Letter
Q1 What are the different kinds of items available?
Answer. Items available at post office are:
Glues
Envelopes
Stamps
Name slip
Pens
Page : 115 , Block Name : Visit To A Post Office
Q2 What are their costs?
Answer. DIY
Page : 115 , Block Name : Visit To A Post Office
Q3 Can you send a message to your friend outside India using the postcard that Reena used?
Answer. No. we can not send message using postcard outside india.
Page : 115 , Block Name : Visit To A Post Office
Q4 What other work takes place here?
Answer. Works done at post office are:
Collect letters and parcels
Page 3 of 5 Aglasem Schools
Page 5
Book - Looking Around Ncert Solutions | Chapter- 17 Environmental-Studies
Sort incoming letters and parcels
Get customer signatures for registered, certified, and insured mail
Operate various types of postal equipment
Distribute incoming mail from postal trucks.
Page : 115 , Block Name : Visit To A Post Office
Q1 Where all have you seen telephones?
Answer. I have seen telephones in Telephone booth, school, home, hospital, offices.
Page : 116 , Block Name : Visit To A Post Office
Q2 With whom do you talk on the telephone?
________________ ________________ ________________
Answer. I talk to my friends and relatives on phone.
Page : 116 , Block Name : Visit To A Post Office
Q3 Which of the two do you like more – writing a letter or making a phone call ? Why ?
Answer. I like to make a phone call, because a phone call gives instant feedback.
Page : 116 , Block Name : Visit To A Post Office
Q4 Telephones are of different types. Draw pictures of telephones you have seen.
Answer. DIY
Page : 117 , Block Name : Visit To A Post Office
Q5 What all purposes can these telephones be used for?
Answer. DIY
Page : 117 , Block Name : Visit To A Post Office
Q1 Design your own phone. Mention its special features?
Answer. DIY
Page : 117 , Block Name : Make Your Own Telephone
Q2 We wrote a letter. We also made a phone call. What are the similarities and differences between a
letter and a phone call ?
Answer. Similarities:
Both are used for carrying forward the messages.
Both can be used anywhere in the world.
Page 4 of 5 Aglasem Schools
Page 6
Book - Looking Around Ncert Solutions | Chapter- 17 Environmental-Studies
Differences:
We can hear the voice of other person on phone but not in case of letter.
Letters take some time to reach the destination. On phone, our message instantly reach to the other
person.
Phone is costlier than letters.
Page : 117 , Block Name : Make Your Own Telephone
Q3 What are the other means of sending messages if there is no post office?
Answer. We can send messages through mobile phones and emails.
Page : 117 , Block Name : Make Your Own Telephone
Page 5 of 5 Aglasem Schools