Page 1
NCERT
SOLUTIONS
CLASS - 3rd
aglase .co
Page 2
Book - Looking Around Ncert Solutions | Chapter- 21 Environmental-Studies
Class : 3rd
Subject : Environmental-Studies
Chapter : 21
Chapter Name : Families Can Be Different
Q1 How did you feel when you could join a group of the required number ? Why ?
Answer. I felt good when I could join a group of required number. I was feeling like a part of the group.
Page : 139 , Block Name : Come, let’s Talk About This
Q1 How did you feel if you could not join any group? Why ?
Answer. I felt bad when I could not join any group. I was feeling isolated.
Page : 139 , Block Name : Come, let’s Talk About This
Q3 Do you like to be with people ?
Answer. Yes, I like to be with people.
Page : 139 , Block Name : Come, let’s Talk About This
Q4 With whom do you like to be more ?
Answer. I like to be more with my sister.
Page : 139 , Block Name : Come, let’s Talk About This
Q5 How would you feel if you always had to be alone?
Answer. I will feel sad when I have to be alone.
Page : 139 , Block Name : Come, let’s Talk About This
Q1 Who all are there in Sitamma’s family ?
Answer. Following people are there in Sitamma’s family:
Sitamma, mother, father, sister Gitamma, grandmother, grandfather, bua, tauji, tauji’s three children
elder chacha, younger chacha and chachi.
Page : 141 , Block Name : Sitamma
Q2 How is the relationship between the different people in the family?
Answer. Tauji, father, younger chacha and elder chacha are four brothers. They have one sister; Bua. All
of them are the children of grandfather and grandmother. Gitamma and Sitamma are two sisters.
Tauji is father’s elder brother, elder chacha is younger to father and elder to younger chacha. .
Page : 141 , Block Name : Sitamma
Page 1 of 4 Aglasem Schools
Page 3
Book - Looking Around Ncert Solutions | Chapter- 21 Environmental-Studies
Q3 In the last one year what are the changes that happened in the family ?
Answer. Following changes happened in the family last year:
Taiji died.
Elder chacha was married.
Page : 141 , Block Name : Sitamma
Q1 Who takes care of Tara? How?
Answer. Tara’s nana takes care of her. He gives her to eat, helps her in doing homework and plays with
her.
Page : 142 , Block Name : Tara
Q2 What are the things the family members do together?
Answer. They go to far off places during vacations and enjoy.
Page : 142 , Block Name : Tara
Q1 Who all are there in this family?
Answer. Sara, Habib and Habib’s abbu are there in this family.
Page : 142 , Block Name : Sara And Habib
Q2 Abbu enjoys watching television with the others. Why?
Answer. It can be boring to watch television all alone. So, abbu enjoys watching television with the
others.
Page : 142 , Block Name : Sara And Habib
Q3 How do the family members enjoy?
Answer. On holidays, the neighbour’s children come to their house and create a lot of fun. They play
games, go out and at times go for plays and movies. Thus, family members enjoy a lot.
Page : 142 , Block Name : Sara And Habib
Q1 How do Totaram’s family members keep contact with each other?
Answer. Totaram writes letters to his mother. They go to their village once in a year. Thus, they keep
contact with each other.
Page : 143 , Block Name : Totaram
Q2 Which members of Totaram’s family live in the city and which live in the village? Why?
Page 2 of 4 Aglasem Schools
Page 4
Book - Looking Around Ncert Solutions | Chapter- 21 Environmental-Studies
Answer. Totaram’s father, uncle and cousin brother live in the city. Totaram’s father and uncle work
there. Totaram and his cousin brother study there. Totaram’s mother, dada, dadi chachi and younger
brothers and sisters live in the village.
Page : 143 , Block Name : Totaram
Q1 How does Krishna take care of his sister ?
Answer. Krishna leaves Kaveri at school before going to college. On returning from college, he feeds
Kaveri and himself.
Page : 144 , Block Name : Krishna And Kaveri
Q2 What activities are done together in the family ?
Answer. Father, Krishna and Kaveri get ready and go out together. They cook and eat together in the
evening.
Page : 144 , Block Name : Krishna And Kaveri
Q3 What are the things that happen in a family?
Answer. Following things happen in a family:
People live together in a family.
People take care of each other.
People eat together.
People enjoy watching TV, playing games and going out together.
Sometimes, a new member comes in the family.
Sometimes, a member of the family dies.
Elders in the family work to earn money.
Elders in the family also cook food for family members.
Children usually study.
Page : 144 , Block Name : Krishna And Kaveri
Q3 Put a ‘✔’ on those sentences which tell the various things that happen in families.
(i) Members of a family often resemble each other. [ ]
(ii) The family members love each other very much. [ ]
(iii) One becomes a part of a family by being born or getting married into that family. [ ]
(iv) Family members often live together in the same house. [ ]
(v) Elders in the family earn money for the family. [ ]
(vi) Family members stay together even if there is a fight amongst themselves. [ ]
(vii) In a family, children and the old are taken care of. [ ]
Page 3 of 4 Aglasem Schools
Page 5
Book - Looking Around Ncert Solutions | Chapter- 21 Environmental-Studies
Answer. (i) Members of a family often resemble each other. [ ✔]
(ii) The family members love each other very much. [✔ ]
(iii) One becomes a part of a family by being born or getting married into that family. [✔ ]
(iv) Family members often live together in the same house. [ ✔]
(v) Elders in the family earn money for the family. [ ✔]
(vi) Family members stay together even if there is a fight amongst themselves. [ ✔]
(vii) In a family, children and the old are taken care of. [✔ ]
Page : 144 , Block Name : Krishna And Kaveri
Page 4 of 4 Aglasem Schools