Page 1
NCERT
SOLUTIONS
CLASS - 4th
aglase .co
Page 2
Class : 4th
Subject : English
Chapter : 1
Chapter Name : Wake up! Neha’s Alarm Clock
Q1 What do you think birds say to each other in the morning?
Answer. I think birds say “Wake up and have a good day” to each other.
Page : 4 , Block Name : Reading Is Fun
Q2. Who are already awake?
Answer. The cows, the horses, the ducks, the sheep, and the chickens are already awake.
Page : 4 , Block Name : Reading Is Fun
Q3. Which creatures wake up in the morning before the child does?
Answer. The cow, horses, ducks, sheep and chickens wake up in the morning before the child
does.
Page : 4 , Block Name : Reading Is Fun
Q1 Connect the pair of sentences below using and or but.
(i) (a) It is time to get up for school.
(b) I want to sleep for some more time.
(ii) (a) Sheila got some chocolates for her birthday.
(b) She got some new clothes too.
(iii) (a) Everyone has gone to sleep.
(b) I want to read my book.
(iv) (a) Raju plays cricket.
(b) He also plays hockey.
Answer. (i) It is time to get up for school but I want to sleep for some more time.
(ii) Sheila got some chocolates for her birthday and She got some new clothes too.
(iii) Everyone has gone to sleep but I want to read my book.
(iv) Raju plays cricket and he also plays hockey.
Page : 4 , Block Name : Let’s Write
Q2 Fill in the blanks according to the example given below –
Page 3
Page : 4 , Block Name : Let’s Write
Q1 What time did Neha's clock ring every morning?
4 o’clock [ ]
9 o’clock [ ]
6 o’clock [ ]
Answer. (c) 6 o’clock
Page : 10 , Block Name : Reading Is Fun
Q2 What did the birds say?
Sleep on [ ]
Wake up [ ]
Go and Play [ ]
Answer. (b) Wake up
Page : 10 , Block Name : Reading Is Fun
Q3 What is inside you that makes you get up at the same time everyday?
Our body clock
Our eyes
Our feet
Answer. (a) Our body clock
Page : 10 , Block Name : Reading Is Fun
Q4 Put the letters in the right order. One has been done for you.
ilesm ____________
norming _____________
mrala _____________
Page 4
edorns _______________
ocklc ________________
wodwin ________________
Answer. ilesm = smile
norming = morning
Mrala = alarm
edorns = snored
ocklc = clock
wodwin = window
Page : 4 , Block Name : Reading Is Fun
Q1 Listen to the sounds around you when you are on your way to school. Discuss with your friend
the sounds that you heard. List them here —
Sounds you heard
Sounds your friend heard
Answer. Sounds you heard:
Bark of a Dog
Sound of a moving Bike
Caw caw of Crow
Sound of Fan
Ticking of Clock
Sounds your friend heard:
Sound of people talking
Sound of TV
Sound of sea waves
Sound of car's engine
Tapping of Boots
Page : 11 , Block Name : Let’s Listen And Talk
Q2 If there is no clock in the house to wake you In the morning, how will you wake up? Will you
continue to sleep or…..
Answer. I will wake up by hearing the chirping of birds. The rising sun lights up the room with its
beautiful rays and makes it easier to wake up.
Page : 11 , Block Name : Let’s Listen And Talk
Q3 What are the different ways of knowing the time during the day?
Answer. There are many ways of knowing the time during the day:
Page 5
1. By the position of sun
2. Listening to radio
3. Asking people about time.
Page : 11 , Block Name : Let’s Listen And Talk
Q1. Find the hidden words -
mother, birds, clock, alarm, happy, morning, holiday, hungry, sunday
Page : 12 , Block Name : Word Building
Q1 Who said these words and to whom?
"Wake up, dear! Wake up fast!"
"Ma, who woke me up today?"
"Why do you sleep at nine every night?"
Page 6
Page : 13 , Block Name : Let’s Write
Q2 Use the help box to ll in the blanks —
(a) Ram _____________a good football player.
(b) The cows _____________ grazing in the eld.
(c) My toys _____________ broken.
(d) Her frock _____________ too long.
(e) The market _________________ closed.
(f) The children _________________ happy.
(g) The owers ________________ kept in a vase.
Answer. (a) Ram was<\u> a good football player.
(b) The cows were grazing in the eld.
(c) My toys were broken.
(d) Her frock was too long.
(e) The market was closed.
(f) The children were happy.
(g) The owers were kept in a vase.
Page : 13 , Block Name : Let’s Write
Q3 Look at the pictures below and complete the following paragraph. You will need these words —
Page 7
Yesterday, I lost a book. I for it everywhere.
I looked _____________ a door.
I looked _____________ a cupboard.
I looked _____________ a bed.
I could not nd it anywhere.
Then, I ________________________ Sheroo.
Sheroo, my dog came running to me.
I asked him to look for book.
He ____________________ another book from my bag.
Page 8
Answer. Yesterday, I lost a book. I looked for it everywhere.
I looked behind a door.
I looked inside a cupboard.
I looked under a bed.
I could not nd it anywhere.
Then, I called out Sheroo.
Sheroo, my came running to me.
I asked him to look for my book.
He pulled out another book from my bag.
Page : 14 , Block Name : Let’s Write
Q1 Here is a word, clock. Write down words relating to clock
Here is a word, Now write down words related to it .
Page : 15 , Block Name : Fun Time