Page 1
NCERT
SOLUTIONS
CLASS - 2nd
aglase .co
Page 2
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 4 English-1
Class : 2nd
Subject : English-1
Chapter : 4
Chapter Name : Unit-4
Q1 Where does the rain fall?
Answer. The rain falls on elds and trees.
Page : 55 , Block Name : Reading Is Fun
Q2 What do people use when it rains?
Answer. People use umbrella when it rains.
Page : 55 , Block Name : Reading Is Fun
Q1 What do you do on a rainy day?
Answer. I play with my friends on terrace on a rainy day.
Page : 55 , Block Name : Let’s Talk
Q2 How do you keep yourself dry in the rain?
Answer. I use umbrella to keep myself dry in the rain.
Page : 55 , Block Name : Let’s Talk
Q3 Do you like to play in water?
Answer. Yes, I like to play in water. I also play music while playing in water.
Page : 55 , Block Name : Let’s Talk
Q4 Say what things live in water.
Answer. Many things live in water like frogs, crocodiles, sh, whales, tortoises, etc.
Page : 55 , Block Name : Let’s Talk
Page 1 of 5 Aglasem Schools
Page 3
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 4 English-1
Q1 Have you heard the sound of rainfall?
Answer. Yes, I have heard the sound of rainfall. It makes a ‘splash’ sound.
Page : 55 , Block Name : Let’s Listen
Q2 What sound does the rain make on umbrellas?
Answer. The rain makes the sound of ‘pitter-patter’ on umbrellas.
Page : 55 , Block Name : Let’s Listen
Q3 What sound does the rain make on the leaves of the trees?
Answer. The rain makes the sound of ‘drip-drop’ on the leaves of the trees.
Page : 55 , Block Name : Let’s Listen
Q4 What sound does the rain make on your window? Make these sounds yourself.
Answer. The rain makes the sound of ‘tip-tap’ on my window.
Page : 55 , Block Name : Let’s Listen
Q1 Now write what the fth and the sixth clouds did?
Answer. As One little white cloud oated in the sky one day. Another little cloud called out.
“Come, let us play!”
As Two little clouds danced in the sky so blue, Another little cloud asked, “Can I join you?”
As Three little clouds held hands in the sky, The wind blew another little cloud very close by.
As Four little clouds decided what to do, Another little cloud joined them very quietly too!
As Five little clouds went to bloom, Another big cloud started coming to loom!
As six clouds started walking along a chain, One tiny cloud asked them to dance along in the
rain.
Page : 57 , Block Name : Counting Clouds
Q1 Fill in the letters to complete the crossword puzzle. Use the pictures as clues.
Page 2 of 5 Aglasem Schools
Page 4
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 4 English-1
Answer.
Page : 58 , Block Name : Word Fun
Q1 What would you call these pictures in your language? Now label the pictures in English.
Answer. Moon
Cloud
Sun
Star
Page : 58 , Block Name : Let’s Share
Q1 Look at this sh tank. Write three sentences on what you see. Draw some more creatures in
this tank.
Answer. 1) Seven beautiful sh are swimming in the water.
2) There are small green plants in the water.
3) There are pebbles at the bottom of the water of the sea.
Page : 59 , Block Name : Fish Tank
Q1 The words away, day, play are rhyming words. Now colour the words that rhyme with –
Page 3 of 5 Aglasem Schools
Page 5
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 4 English-1
Answer. pin dot brown spot spin
frown clown gown
pot crown drown hot
tin cot n
Page : 60 , Block Name : Let’s Sing
Q1 Look at these pictures and ll in the blanks from the words in the box.
Answer. The ship is sailing on the sea.
The river ows from the mountain.
The duck is swimming in the lake.
The frog lives in the pond.
Page : 60 , Block Name : Let’s write
Q1 Who was Sunu-sunu?
Answer. Sunu Sunu was a snail.
Page : 60 , Block Name : Reading Is Fun
Q2 Who was Sunu-sunu visiting?
Answer. Sunu-Sunu was visiting his friends.
Page : 60 , Block Name : Reading Is Fun
Q3 Where were the ants hiding?
Answer. The ants were hiding under a ower pot.
Page 4 of 5 Aglasem Schools
Page 6
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 4 English-1
Page : 60 , Block Name : Reading Is Fun
Q4 Did Sunu-sunu get wet?
Answer. Sunu-Sunu did not get wet.
Page : 60 , Block Name : Reading Is Fun
Q1 Do you go for morning walks?
Answer. Yes, I go for morning walks. I go along with my grandparents.
Page : 60 , Block Name : Let’s Talk
Q2 Have you ever seen ants in the garden?
Answer. Yes, I have seen ants in the garden. They move really fast.
Page : 60 , Block Name : Let’s Talk
Q3 Watch and see where they go and what they carry to their holes.
Answer. They start from the main gate of the garden towards a small hole at the end of the
park. They carry tiny left out grain particles and move towards their holes.
Page : 60 , Block Name : Let’s Talk
Q1 Look at the picture and complete the sentences. Pick the right word from the box.
Answer. 1) The cat is jumping over the wall.
2) The cat is in the box.
3) The cat is behind the door.
4) The cat is under the stool.
5) The cat is on the suitcase.
Page : 66 , Block Name : Let’s Write
Page 5 of 5 Aglasem Schools