Page 1
NCERT
SOLUTIONS
CLASS - 2nd
aglase .co
Page 2
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 8 English-1
Class : 2nd
Subject : English-1
Chapter : 8
Chapter Name : Unit-8
Q1 What are the two instruments that the music man can play?
Answer. The music man can play piano and drum.
Page : 124 , Block Name : Reading Is Fun
Q2 Where does the music man come from ?
Answer. The music man comes from far away.
Page : 124 , Block Name : Reading Is Fun
Q1 If the music man comes to you, what would you ask him to play for you?
Answer. If the music man comes to you, I would ask him to play the guitar.
Page : 124 , Block Name : Let’s Talk
Q2 What would you like to learn – music, dance or karate?
Answer. I would like to learn Karate so that I can ght with anyone when I am in danger.
Page : 124 , Block Name : Let’s Talk
Q1 Make sentences using words from the table –
For example: A farmer works in the eld.
Answer. 1) A farmer works in the eld.
2) A soldier wears a uniform.
3) A singer sings songs.
4) An electrician repairs lights.
5) A pilot ies a plane.
Page 1 of 5 Aglasem Schools
Page 3
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 8 English-1
6) An actor acts in lms.
7) A musician plays music.
Page : 125 , Block Name : Let’s Write
Q2 How many musical instruments can you nd in this maze? Try to circle at least four.
Answer.
Page : 126 , Block Name : Let’s Write
Q3 Change these words from singular to plural.
(i) bench___________
(ii) brush___________
(iii) glass___________
(iv) box____________
(v) bus_____________
(vi) tomato___________
(vii) deer____________
(viii) sheep____________
(ix) tooth____________
(x) goose____________
(xi) woman____________
(xii) mouse____________
(xiii) ox____________
(xiv) child____________
(xv) man____________
(xvi) class____________
Answer.
Page : 127 , Block Name : Let’s Write
Q1 Why did the farmer tell Goopu to see the world?
Answer. The farmer tells Goppu to see the world as he was now very tired and old.
Page 2 of 5 Aglasem Schools
Page 4
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 8 English-1
Page : 132 , Block Name : Reading Is Fun
Q2 Why did Goopu, Doopu and Furry want to go to Mumbai?
Answer. Goppu, Doopu and Furry wanted to go to Mumbai to be musicians.
Page : 132 , Block Name : Reading Is Fun
Q3 Why did the people in the house run away?
Answer. People in the house ran away as they thought ghosts had come to scare them.
Page : 132 , Block Name : Reading Is Fun
Q1 If you were to join the animal band, which animal would you want to be? Create the sound of that animal.
Get together with your friends. As a group create the sound of the animal each one of you wants to be.
Answer. DIY
Page : 132 , Block Name : Let’s Talk
Q2 The donkey saw a ball of fur and it was a cat. If you were to see a big ball of fur what could that be?
Answer. DIY
Page : 132 , Block Name : Let’s Talk
Q3 Let’s sort out these words –
Pick the words from the bags and put them on the right shelf. One has been done for you. Say the words aloud.
Answer. leg---well---bell
pig---lip---hill
deep---nest---tree---seed---meal---street
smile--- sh---kite---dice---line
Page : 132 , Block Name : Let’s Talk
Q1 Do you play any musical instrument?
Yes, I __________________________________________.
Answer. Yes, I play guitar.
Page : 134 , Block Name : Let’s Write
Q2 If no, which instrument do you want to learn?
I would_______________________________________.
Page 3 of 5 Aglasem Schools
Page 5
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 8 English-1
Answer. If no, which instrument do you want to learn? I Would like to learn how to play piano.
Page : 134 , Block Name : Let’s Write
Q3 Add the word of the opposite gender in the given sentences.
(i) Anju’s mother and ____________ came to the school.
(ii) My uncle and __________ came to visit us on Monday.
(iii) The lion and __________ looked lovingly at their cub.
(iv) The King and __________ sat on beautiful thrones.
(v) The man is running and the ___________ is walking.
(vi) My grandfather and ____________________ went to the market.
Answer. (i)Anju’s mother and father came to the school.
(ii)My uncle and aunt came to visit us on Monday.
(iii)The lion and lioness looked lovingly at their cub.
(iv)The King and queen sat on beautiful thrones.
(v)The man is running and the woman is walking.
(vi)My grandfather and grandmother went to the market.
Page : 134 , Block Name : Let’s Write
Q1 (a) Write any nine words from the given list in the boxes. Put only one word in one box.
(b) The teacher will call out any six words. If the word she calls out is in the box put a cross on it. The one who
crosses out all the words rst shouts "Bingo" and is the winner.
Answer. (a) DIY
(b) DIY
Page : 135 , Block Name : Fun Time
Q1 In what way are these musical instruments different from each other? Put them into three groups based on
how they are played.
Answer.
Page 4 of 5 Aglasem Schools
Page 6
Book - Marigold Ncert Solutions | Chapter- 8 English-1
Page : 136 , Block Name : Fun Time
Page 5 of 5 Aglasem Schools